(continuare)

Rep: Din punct de vedere tehnic care ar fi pasii care sa duca la alegeri anticipate? In Constitutie se vorbeste de dizolvarea Parlamentului in urma neinvestirii de doua ori a Guvernului, iar dizolvarea ramane la latitudinea presedintelui.
V.P: Aici singura solutie realista, dar si foarte posibila, este un pact politic rapid intre partidele aflate in Parlament. Un pact care sa presupuna indeplinirea acestor pasi procedurali, dar nu la modul de opereta, ci sa stim si sa asumam acest lucru. Si anume, demisia Guvernului Boc, investirea imediata a unui Guvern cu prim-ministru si cu ministri tehnocrati, neangajati politic, care sa nu candideze in urmatoarele alegeri, dupa care un prim-ministru sau un guvern pe care il stabilim impreuna. Trece de doua ori prin procedura de respingere a Parlamentului, iar...
Rep: Acelasi?
V.P: Poate fi o persoana politica, o persoana publica, care sa inteleaga necesitatea momentului si sa participe impreuna cu noi la aceasta procedura. Daca exista acest pact politic intre partidele reprezentate in parlament, si ma refer la PDL, UDMR, minoritati si USL, procedurile pot avea loc rapid si putem sa avem alegeri parlamentare in luna aprilie - mai. Daca partidele politice semneaza acest pact si indeplinesc procedurile, presedintele Basescu nu trebuie de fapt decat sa semneze un act. Nu mai tine absolut deloc de el lucrul acesta si nu vreau sa-mi imaginez un Basescu fara Parlament, fara Guvern, care refuza sa semneze un act de dizolvare a Parlamentului. Bun, Basescu e un personaj iresponsabil, dar va fi fortat sa faca un lucru absolut normal.
Rep: In cazul in care Traian Basescu ar accepta anticipatele si desemnarea unui premier in situatia in care obtineti majoritatea in Parlament veti mai sprijini ideea suspendarii si demiterii?
V.P: Ideea suspendarii presedintelui este o idee pe care o sustin in continuare, pentru ca dupa acesti ani Traian Basescu trebuie sa se intoarca in fata oamenilor. Si nu se poate intoarce in fata oamenilor decat prin aceasta procedura a suspendarii, urmata dupa cum stiti de un referendum. Insa in mod sigur dupa alegeri.
Rep: Pana cand veti finaliza campania de strangere de semnaturi pentru demiterea lui Traian Basescu si ce veti face la final cu aceste semnaturi?
V.P: Este o campanie de constientizare publica pentru ca, repet, ca si procedura, Traian Basescu poate fi adus in fata oamenilor doar prin procedura din Parlament. Dar este foarte important ca noi sa ne facem datoria, sa-i informam pe oameni ca Basescu nu este un monarh, nu este un presedinte pe viata, ci este un om care la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, va raspunde in fata lor. Si asta este scopul demersului nostru.
Rep: In situatia in care s-ar ajunge la alegeri anticipate organizate in urmatoarele luni, care credeti ca va fi impactul economic asupra Romaniei ca urmare a campaniei electorale si a instabilitatii politice?
V.P: Depinde, depinde de ce decidem. Daca ramane Guvernul Boc, chiar si demis printr-o motiune de cenzura cum a ramas in 2009, impactul asupra prezentei Romaniei pe pietele financiare si in general asupra investitiilor va fi un impact catastrofal. De altfel, nimeni nu mai vine acum sa cheltuie un euro sau un dolar pe un guvern care de abia se mai tine in Parlament prin tradari si care este detestat de o tara intreaga. Daca ajungem rapid, saptamana viitoare, la aceasta intelegere, prin care numim un guvern de tehnocrati care sa respecte toate angajamentele noastre in fata FMI si a Comisiei Europene, reactia va fi pozitiva, asa cum a fost in Italia. Italia, cu un Guvern Berlusconi la fel de corupt si de incompetent ca si Guvernul Boc, a devenit o tara nefrecventabila pentru pietele europene si pietele financiare, Italia cu un guvern de tehnocrati, sustinut de catre toate fortele politice, a reintrat in ceea ce inseamna un drum cat de cat normal. La fel, Grecia. La fel, Spania dupa alegeri. Pentru ca Spania a facut alegeri anticipate si a venit un nou guvern cu sprijin si legitimitate populara. La fel va fi Franta, in luna mai, dupa alegerea noului presedinte. Toate tarile europene aflate in criza au aplicat aceasta masura. Romania si Ungaria, pentru ca Viktor Orban si Traian Basescu sunt doi oameni total in afara valorilor si standardelor europene, Romania si Ungaria raman si vor ramane in criza pana cand nu vom adopta aceleasi solutii pe care tarile europene le-au adoptat.
Rep: Pe cine vedeti in fruntea unui guvern provizoriu care sa organizeze alegerile si sa asigure impartialitatea desfasurarii acestora?
Noi, la USL, ne-am gandit deja la doua-trei personalitati, insa daca vorbim de un pact vorbim de o persoana acceptata de toate cele patru partide plus grupul minoritatilor. Ori, suntem deschisi nu neaparat sa fie cineva propus de noi, poate sa fie cineva propus si de cei aflati la putere, important este ca acea persoana sa aiba si calitatile profesionale, si cele morale necesare si sa fie categoric un tehnocrat care, dupa ce au loc alegerile, sa se intoarca la meseria sa si la jobul sau. Repet, nu inventam noi acest lucru, s-a aplicat si in Romania o asemenea solutie, Guvernul Stolojan, Guvernul Isarescu au avut solutii bune in acele momente, se aplica in acest moment in Italia, se aplica in Grecia, se aplica in tari aflate intr-o situatia ca si Romania si asta inseamna normalitate si democratie. Cu un Basescu si un Boc care se inchid in Palatul Cotroceni impotriva unei tari intregi situatia nu poate decat sa mearga spre mai rau.
Rep: Cum vi se par numele avansate de dnul Gusa: domnul George Maior, domnul Ciolos sau domnul Tanasescu?
V.P: Despre toti trei am o parere foarte buna si regret ca au ajuns sa fie propusi de Cozmin Gusa, asta ii compromite.
Rep: Ar fi acum un moment oportun pentru o demisie in bloc a opozitiei din Parlament in semn de solidaritate cu protestatarii, daca nu sunt acceptate anticipatele?
V.P: Nu exclud deloc aceasta varianta. Este insa o varianta de ultim grad si avem obligatia sa facem tot ce putem ca sa aplicam institutiile si mecanismele democratice. Daca toate aceste mecanisme vor fi in continuare blocate, prin procedura in care nu suntem lasati sa depunem motiuni sau cereri de suspendare, prin faptul ca stau legati in banci si nu participa la vot, atunci da, mai degraba sunt in favoarea unui asemenea gest extrem. Dar repet, numai dupa ce suntem convinsi ca am epuizat...Pentru ca altfel, un asemenea gest oricum va lovi in credibilitatea institutiei Parlamentului. Ori noi trebuie sa facem acest gest doar atunci cand suntem convinsi ca am epuizat toate celelalte metode.
Rep: Mai multi lideri PDL si-au anuntat in aceste zile scuzele publice fata de jignirile adresate protestatarilor si deschiderea la dialog. Mai e acum momentul dialogului, se mai poate ajunge la consens sau compromis, dar cum mentinerea dnului Boc in functie?
V.P: Dialog intotdeauna trebuie sa existe, pentru ca acolo unde nu exista dialog avem muschii jandarmilor, sau ai soldatilor, doamne fereste, sau cine stie a cui altcuiva. Sa ramana Guvernul Boc in functie, nu. Nu se poate, si stiu si ei lucrul asta. Cei care au jignit o populatie intreaga, fie ca e vorba de Baconschi, fie ca e vorba de alti senatori sau tot felul de persoane iresponsabile, nu si-au cerut scuze. Si chiar daca si le-ar cere acum ar fi mult prea tarziu, ei reflecta de fapt o mentalitate a PDL, o metalitate aroganta, o metalitate corupta si o mentalitate... era sa zic de ciocoi, dar nu as vrea sa ma confundati cu aliatii lui Basescu de la OTV. Nu exista in lumea civilizata "scuze, merg mai departe". Exista "scuze, imi dau demisia, si las tara sa mearga mai departe".
(va urma)