Realitatea TV : Ponta : Un acord pe guvern de tehnocrati va avea efect pozitiv pe piete, ca in Italia

Rep: Protestele de strada din ultimele zile impotriva Guvernul si presedintelui au readus pe tapet, in planul doi e adevarat, un subiect care va implica si pe dumneavoastra si pe care USL ar trebui sa-l gestioneze in mod credibil, anume increderea in politicieni. De ce ar avea oamenii incredere in dvs sau in Crin Antonescu ca veti gasi o solutie la situatia actuala?
V.P: In primul rand, este o realitate confirmata si de sondajele independente si de cele facute de putere, publicate in presa domnului Basescu, ca in afara de afara de Mugur Isarescu, care nu este implicat direct in politica, primii trei oameni politici ca si incredere intr-o ordine sau alta sunt lideri ai opozitiei, fie ca e vorba de domnul Oprescu, candidatul sprijinit de noi pentru Capitala, fie ca e vorba de Crin Antonescu sau de mine. In al doilea rand, increderea in politicieni si in general - pentru ca aici nu e vorba de politicieni, aici e vorba de institutii democratice - a fost subminata in baza unei strategii clare de catre Traian Basescu si cei care l-au inconjurat, de sapte ani, de opt ani. Motiv pentru care probabil tot in sapte - opt ani vom reusi sa recladim increderea oamenilor ca este nevoie de institutii, e nevoie de Parlament, este nevoie de Guvern, este nevoie de primarie sau de toate celelalte. In lipsa acestora, in lipsa institutiilor statului si a oamenilor politici nu exista, cum spunea Crin Antonescu, decat dictatura lui Basescu sau anarhia care incet-incet cuprinde Romania, pentru ca in acest moment Basescu controleaza doar fortele de ordine si banii publici, dar nu controleaza Romania. Practic in Romania nu mai conduce nimeni si nu se mai respecta aproape nicio lege. Motiv pentru care noi am construit o alternativa, opozitia unita, tocmai pentru ca oamenii sa nu vada in noi doar niste contracandidati pentru o functie de putere. Am venit cu o propunere care nu inseamna sa plece Guvernul PDL si sa venim noi la putere, ci sa fie un guvern de tehnocrati sustinut de toate partidele, dupa care la vot oamenii vor decide. Sigur ca cei de la putere spun ca ei sunt foarte rai si foarte corupti, dar nici noi nu suntem mai buni. Noi spunem pe lucruri concrete, si despre Crin Antonescu, si despre mine: nici nu am fost securisti inainte de 1989, nici nu am fost in guvernele de dupa sa vindem flota, sa ne dam case, cum a facut Traian Basescu, nici nu am fost niciodata implicati, niciunul dintre noi in dosare de coruptie, in folosirea banilor publici. Insa toate aceste lucruri raman la nivel de discurs, oamenii trebuie sa decida la vot, dupa care noi, daca vom fi votati de oameni in functiile de conducere pentru care candidam, dovedim prin actul nostru de guvernare ca suntem altfel.
Nu este adevarat ca cei 21 de ani de democratie in Romania au fost la fel. Nici vorba, in 2000-2008, incepand cu Guvernul Isarescu, Guvernul Nastase si Guvernul Tariceanu, Romania a fost pe un drum corect si un drum bun, cu crestere economica, intrarea in UE, intrarea in NATO, dezvoltarea noastra, a locurilor de munca, a nivelului de trai. De atunci incoace suntem intr-o catastrofa, de cand presedintele Basescu a avut si Guvernul Boc, astea sunt realitati pe care nimeni nu le poate contesta.
Rep: Ati spus ca v-ati fi dorit sa participati la protestele din piata Universitatii, dar din dorinta de a nu se interpreta ca ati confisca dv. actiunea nu ati dat curs unei participari la aceasta manifestatie. Care credeti ca e explicatia faptului ca nu au iesit, totusi, mult mai multe persoane in strada, care chiar daca sunt nemultumite au preferat sa stea in fata televizorului?
V.P: Pentru ca lumea s-a schimbat, si pentru ca nu mai suntem nici in 1989, nici in 1990, exista televiziune, exista internet, exista alte metode prin care oamenii se informeaza sau prin care isi manifesta nemultumirea. Noi am obtinut intr-un demers pornit pe internet, pe Facebook, in cinci zile am obtinut 80.000 de semnaturi pentru demiterea lui Traian Basescu. 80.000 de oameni care practic valoreaza in ochii mei exact ca si 80 de mii care ar iesi in strada.
Dincolo de asta, am fost si in 1989 si in 1990 in piata Universitatii, alaturi de mama mea, de sora mea. Ele au fost si acum acolo. Eu din cauza functiei mele, iata ca am avut ceva de pierdut, si n-am putut sa fiu si regret foarte tare.
Rep: Am observat ca nu ati imbratisat imediat ideea ca USL sa organizeze un miting de protest. Care a fost motivul pentru care ati fost reticent fata de manifestatia din Capitala?
V.P: Eu sunt foarte constient de faptul ca regimul Basescu este un regim cu spatele la zid, motiv pentru care sunt capabili de orice. Sunt absolut convins ca s-au gandit, slava Domnului ca nu au reusit sa faca acest lucru, stiu ca dna Udrea a avut o discutie cu Maries, cu grupul lor de revolutionari, stiu ca au existat multe alte discutii, pentru a se inscena ceva, pentru a se provoca diverse violente. De altfel, presa lui Basescu, si aici ma refer la TVR si OTV, cele doua organe de presa ale lui Traian Basescu pregateau acest lucru, aceste provocari. Asa incat, am avut temeri ca provocarile celor de la putere vor putea sa strice ceva ce era facut cu buna credinta. Pana la urma lucrurile au iesit foarte bine, iar in cadrul Aliantei noastre uneori eu am initiative la care Crin Antonescu este mai circumspect, uneori are el. Important este ca mergem impreuna si nu s-a pus nicio secunda, nicio secunda ideea ca vom fi separati sau ca...nu. Luam deciziile impreuna si e bine sa gandim cu doua sau cu trei minti intotdeauna. A iesit mitingul USL, a fost un eveniment foarte reusit din punctul meu de vedere, si il felicit pe Crin ca a avut aceasta idee.
Rep: Am inteles ca in afara de PSD Bucuresti si PSD Constanta, celelalte n-au reusit sa se mobilizeze?
V.P: Ba au reusit, asta a fost intelegerea organizatorica dintre noi, ca PSD va organiza si a organizat practic in toate resedintele de judet, in timp ce PNL a adus oamenii aici la Bucuresti, in Bucuresti au fost cei de la PSD Bucuresti si liderii centrali. Opinia noastra, e o opinie comuna aici, este ca bineinteles atentia mass-media este pentru Bucuresti, dar Romania inseamna la fel de bine si Cluj, si Arad, si Timisoara, si Slobozia, si Pitesti si Tirgu Jiu si oriunde. Faptul ca in aceeasi zi am fost prezenti practic in toata tara a fost un semnal mai putin mediatizat, dar pe care oamenii l-au simtit foarte clar si foarte bine.
Rep: Mai luati in calcul un nou miting al USL pe viitor?
V.P: Sigur ca da, luam in calcul nu neaparat un miting, o alta forma de protest, cu militantii nostri, insa trebuie sa pregatim foarte bine toti pasii, si politici, si privind manifestarile publice, pentru ca asa cum s-a intamplat si in cazul regimului Ceausescu, si mai recent, in cazurile din Tunisia, din Egipt, din Libia, regimul Basescu nu va pleca usor, pentru ca pentru ei nu mai exista loc in opozitie, nu mai exista un loc intr-o tara normala. Au stricat atat de mult regulile incat acum cand le-a venit randul in mod sigur pentru ei plecarea e o catastrofa.
Rep: Inseamna distrugerea totala, ramane PDL in afara Parlamentului?
V.P: PDL in ultimii ani - au fost un partid o perioada de timp - aveau 10-15%. In ultimii ani a involuat de fapt si a devenit un grup mafiot. Ca orice grup mafiot, asa cum s-a intamplat cu grupurile mafiote care au condus alte tari, in momentul in care se aplica legea, practic se dezintegreaza, asta se va intampla si cu grupul mafiot, sigur, domnul Basescu, doamna Udrea, domnul Oprea, s-au alipit de-a lungul timpului. Cei care erau intr-adevar membrii de partid pe care nu-i iubesc absolut deloc si nu-i consider niste parteneri pentru noi, dar erau oameni de partid, ma refer la Blaga, la Berceanu, la cei vechi, au fost inlaturati tocmai pentru ca structurile de putere au devenit structuri mafiote. Nu intamplator domnul Basescu folosea termenul de ‘seful mafiei personale‘. Acum iata, mafia personala este a lui Traian Basescu si nu cum sa coexiste intr-o forma democratica.
Rep: Incidentele de care a avut parte Ludovic Orban vi se par relevante pentru reactia strazii la politicieni sau reprezinta doar o situatie izolata?
V.P: Nu, nici vorba. Eu merg pe strada, merg cu familia mea in locuri publice, de la supermarket-uri la film, n-am avut niciodata nici un fel de problema. Cred ca Ludovic Orban, pe care altfel il simpatizez, este intr-o perioada proasta a carierei sale politice in care incearca in orice mod sa revina, si cred ca a gresit foarte tare pentru un om politic. Nu e o greseala fatala, dar e grav cand o repeti.
Rep: Avand in vedere evenimentele din ultimele zile, ati primit semnale politice pe cai inclusiv neoficiale de repozitionare politica? Sunt parlamentari ai puterii care doresc sa se alature acum USL pentru demiterea guvernului Boc?
V.P: Exista o stare de panica generala, o panica in randul pedelistilor care deodata au vazut ca seful lor infailibil este de fapt un om las si un om incapabil de solutii. Panica in randul tradatorilor de la UNPR care stiu foarte bine ca mai sunt cateva luni, si pe ei stampila, sau daca vreti fierul rosu pe care scrie "tradare" nu o va sterge absolut nimeni. Pot sa mearga in orice partid, pot sa fie iertati - iertarea este crestineasca - dar tot tradator va scrie pe fruntea lor. Panica in randul UDMR, care merge pana la urma pana la catastrofa alaturi de niste aliati care oricum tot timpul se gandesc cum sa-i injunghie pe cei de la UDMR. Nu stiu, si nu-mi fac calcule de acest gen, spun un singur lucru, ca din ce in ce mai mult in acest an actiunile noastre politice vor fi evidente pentru populatie, vrem sa dam jos Guvernul, vrem sa-l suspendam pe presedinte, vrem sa facem altceva, iar solutia adoptata de ei pana in acest moment, cu parlamentarii care stau in banci ca niste oi in tarc este o catastrofa pentru toti.
Rep: I-ati primi in USL?
V.P: Nu!
(va urma)