Prezentam integral interviul acordat de Victor Ponta agentiei MEDIAFAX (Autor : Florin Ciolac). Partea I.

• Reporter: Sunteti prezumtivul prim-ministru al USL. Ce ati face, in calitate de premier, din perspectiva bugetului pe 2012? Ati merge pe varianta unui deficit mai mic de 3%, sau mai mare?
• Victor Ponta : Problema nu este deficitul in primul rand, ci anume cati bani se vor strange, cu adevarat si nu pe hartie, la buget anul viitor si ce face Guvernul cu banii aceia. Probabil ca vom strange mai putini bani decat anul acesta, pentru ca avem o scadere economica si din cauza ca s-a marit TVA nu vad ce s-ar mai putea mari, ce alte taxe. Pentru a putea sa strangi mai multi bani, trebuie sa dai drumul acolo unde s-a constatat ca lucrurile merg prost. Reducerea CAS nu este propunerea USL, e ideea celor care lucreaza efectiv in economia reala. Si reprezentantul Romaniei la FMI, domnul Mihai Tanasescu, spune acelasi lucru: cu cat ai CAS mare si costul muncii foarte mare, creste munca la negru si atunci nu ai bani la fondul de pensii si la fondurile sociale. In primul rand as avea curaj, discutand cu FMI si Comisia Europeana, sa iau masurile pe care toata lumea le cere, dar pe care, gandind contabil, nu le iei niciodata. CAS trebuie redusa, TVA trebuie redusa, trebuie facut ceva pe zona agriculturii, cum am propus noi, ca 9% din TVA sa mearga la buget, iar restul sa ramana la producator. In 2012 este clar ca trebuie neaparat schimbat sistemul actual, care aduce din ce in ce mai putini bani la buget si nu da drumul economiei. In al doilea rand, trebuie schimbata total filosofia cheltuirii banilor. Nu poti, daca ai la Guvern douazeci de ministere ca douazeci de pisici si tai fiecareia coada cu 5, 10 sau 15%. Sunt domenii in care poti taia cheltuielile cu totul si domenii in care le poti mari.
• Reporter: Care ar fi acele domenii?
• Victor Ponta : Din punctul meu de vedere, poti taia aproape cu totul cheltuielile de la Fondul de rezerva al prim-ministrului, ca sunt cheltuieli politice pentru primarii de la putere sau pentru cei din opozitie care eventual vor trece la putere. Aici e un miliard de euro. In al doilea rand, poti taia PNDI al Ministerului Dezvoltarii, patru miliarde de euro din care nu ramane nimic nici la bugetul de stat, nici pe pamant. Poti taia cheltuielile cu bunuri si servicii de la institutiile centrale si locale, pentru ca acolo se irosesc foarte multi bani. Deci mai gasesti undeva la sase, sapte, opt miliarde de euro pe care poti sa nu ii mai cheltui in 2012.
De asemenea, daca mergi cu adevarat pe varianta unui management privat, nepolitic, la companiile de stat, reduci cu 30% pierderile de la bugetul de pensii, procentul lipsa la acest buget, care nu vine de la companiile de stat. E ca si cum Guvernul isi fura cu mana dreapta din buzunarul stang. In al treilea rand, trebuie oprit tot ce tine de proiecte de infrastructura care nu au legatura decat cu politicul, cu dorinta vreunui primar de a-si face patinoar, piscine sau telegondola, dar care nu produce locuri de munca si nici incasari la buget. Sigur ca este foarte greu in an electoral sa le spui primarilor tai si firmelor tale care asteapta aceste lucrari ca se inchide conducta. Dar altfel, 2012 va fi un an mult mai rau ca 2011, datoria publica va creste, bani pentru indexarea pensiilor si revenirea la salariile bugetare din 2010 nu vor exista.
Daca mergi pe sistemul 2010-2011 nu faci decat sa te ingropi si mai tare, pentru ca semnalele tehnice nu sunt incurajatoare: Guvernul nu mai reuseste sa se imprumute pe piata bancara, dobanda este de peste 7%, ceea ce este foarte mult, sansele de a adera la zona euro deja nu se mai discuta serios, iar ratele de risc pentru imprumuturi cresc. Eu as obliga toate fortele politice, de la putere si din opozitie, sa se aseze la o masa, sa isi asume un program economic, cum s-a intamplat in Germania, in care unii sa spuna ca in 2012 taie de la clientii lor politici, voi din opozitie mai taiati din ceea ce spune opozitia de obicei ca vrea sa dea si sa ajungem la partea rationala, de mijloc, pe care s-o sustinem si unii si altii, iar batalia politica din 2012 sa nu fie pe ce facem cu banii.
Nu am reusit, desi noi, opozitia, ne-am schimbat tactica in 2011. Ne-am dus la Cotroceni cu un plan de masuri, i-am trimis premierului Emil Boc invitatie la o dezbatere, am prezentat zece puncte concrete pentru buget. Deci nu am mai fost doar contra Guvernului. De partea celalalta nu s-a schimbat tactica, nu raspunde nimeni. Nu am primit nicio hartie sa ne multumeasca sau sa ne spuna ca nu sunt bune propunerile. Iese doar domnul Voinescu sau domnul Igas, ne injura bine si atat. Eu daca as fi in locul lui Boc as chema opozitia de atunci, PDL si UDMR, si i-as obliga intr-un fel sa ajungem la un punct comun pe partea de masuri economice si bugetare.
• Reporter: In eventualitatea in care macar una din masurile propuse de USL la buget va fi adoptata de Guvern, dar fara a va raspunde oficial pe tema, parlamentarii USL ar fi dispusi sa voteze bugetul pe 2012?
• Victor Ponta: In primul rand vom vota acea masura, desi e greu sa iei una singura din cele 10, pentru ca sunt grupate: 5 care iau bani din buget si 5 care aduc bani la buget. Dar de exemplu daca Guvernul este de acord cu propunerea noastra ca la anul fondul de rezerva al primului ministru sa nu mai finanteze autoritatile locale, pentru ca o face pe un criteriu politic, sigur ca vom vota. Daca vor fi de acord sa puna toti banii pentru cofinantari si prefinantari de proiecte europene, sigur ca vom vota pentru. Eu nu pretind ca aceste 10 masuri ale USL sunt medicamentul absolut si va fi totul perfect dintr-odata. Dar sunt lucruri care merita discutate, Guvernul poate sa adauge la ele sau sa taie. Dar nu exista niciun fel de dialog, desi noi suntem constienti ca de la 1 ianuarie 2013 s-ar putea sa fiu in locul lui Emil Boc. Nu ma intereseaza sa mostenesc o datorie de 60% si o Romanie care nu se mai poate imprumuta nicaieri. As vrea pe cat posibil sa mostenesc o situatie ca mai buna economic, pentru ca batalia politica de la anul o vom da pe partea de coruptie si de incompetenta a Guvernului.
• Reporter: Va asteptati ca bugetul pe 2012 sa contina masuri electorale?
• Victor Ponta: Nu cred ca vor avea curaj, pentru ca, totusi, FMI si CE nu ii lasa. Este de condamnat faptul ca in declaratii publice, ca ale Elenei Udrea, au anuntat deja o chestie neadevarata: ca in semestrul doi, daca vor fi rezultate bune, s-ar putea sa dam pensii si salarii. Legea responsablitatii fiscale spune ca in ultimele sase luni inainte de alegeri nu mai ai voie sa faci modificari la buget, deci e oarecum mincinos sa spui ca nu va dam in primul semestru, va dam in al doilea, stiind ca lucrul acesta nu se poate face. Imi este teama ca buegtul pe 2012 se va intocmi pe hartie cum au fost si bugetele pe 2010 si 2011, vor arata bine, dupa care vom constata pe parcurs ca nu are legatura cu realitatea. Imi este foarte teama de momentul martie-aprilie 2012, cand s-ar putea sa fim intr-o criza majora.
• Reporter: De ce ?
• Victor Ponta: Pentru ca degeaba scrii pe hartie ca ai incasari, daca in realitate, pe acest trend de lipsa de investitii straine, imaginea data de Nokia si de alte multe firme straine care se retrag din Romania, s-ar putea sa nu avem bani la buget, in martie-aprilie, de pensii si salarii. De fapt, acum Guvernul prognozeaza ceva, dar prognozele din 2010-2011, inclusiv ale FMI, au fost exagerat de optimiste. Din punct de vedere economic si social, imi este foarte teama de iesirea din iarna.