Puteti citi in continuare partea a 4-a a interviului cu Dan Andronic, acordat EVZ.

DESCENTRALIZARE, AUTONOMIE

• EVZ: E posibil ca UDMR-ul sa defecteze in urmatoarele luni?
• Dan Andronic: E greu de spus. Ar trebui sa existe anumite intelegeri politice pana la nivelul presedintelui ca lucrul asta sa se-ntample. Nu cred ca UDMR-ul va risca sa arunce Romania intr-o situatie de incertitudine politica, fara nicio garantie.
• EVZ: In 2009, un guvern condus de Emil Boc a cazut tocmai cu sprijinul UDMR.
• Dan Andronic: Da, dar nu mai suntem in 2009. Criza deja ii afecteaza pe toti si nu-ti poti permite sa ai o tara neguvernata, in conditiile in care imprumutul de la FMI depinde de stabilitatea politica.
• EVZ: Legea educatiei ar putea fi un cadou facut de PDL formatiunii maghiare, pentru a asigura loialitatea UDMR-ului?
• Dan Andronic: La nivel european, aceasta discutie nu-si are locul. Noi nu facem decat sa scoatem in mod repetat aceasta problema pe tapet, ca si cand ungurii ne-ar fi inamici. Vor invata geografia Romaniei in ungureste. Ei, si? Aveti impresia ca ei nu citesc carti in limba maghiara? Ne ducem intr-o zona de nationalism de care speram c-am scapat. Ar trebui sa ne deranjeze si faptul ca exista universitati cu predare exclusiv in limba engleza.Mie nu mi se pare ca gandim ca niste cetateni europeni, dar in schimb ne place sa ne urcam in avion si sa ajungem oriunde in Europa fara sa fim nevoiti sa mai stam la coada la consulat, dupa viza. Ne place sa fim tratati in mod egal si cu respect oriunde in lume. Nu cred ca o asemenea discutie apare in Olanda sau in Belgia. Noi ce facem, ne intoarcem la traditie si spunem ca, intrucat noi ne-am batut cu ungurii de foarte multe ori, ar trebui sa ne batem si acum?
• EVZ: Din pacate, multi romani o fac.
• Dan Andronic: Rolul clasei politice nu este acela de a raspunde intotdeauna instinctelor electorale. Rolul clasei politice tine de reforma societatii. Daca ei nu fac, atunci de ce ne mai miram de ceilalti?
• EVZ: Ati merge pe aceeasi linie a argumentului si in privinta autonomiei teritoriale?
• Dan Andronic: Depinde ce inseamna autonomie teritoriala. Si problema asta o ducem intr-o zona clar-obscura ca si cand de maine s-ar intra in Harghita cu pasaport. In Europa, principiul autonomiei e foarte raspandit. In schimb, noi vorbim de descentralizare doar pana in punctul in care ar trebui sa aplicam.
• EVZ: Dincolo de argumentul administrativ, e si un joc politic. Laszlo Tokes anunta recent ca vrea sa infiinteze un nou partid, care sa revendice autonomia. Vedeti in asta un pericol pentru soarta politica a UDMR-ului?
• Dan Andronic: In primul rand, UDMR nu e un partid. UDMR e o organizatie foarte complexa, un puzzle, desi noi o tratam ca fiind un tot. E o alianta in care gasesti toate nuantele politice, de la stanga la dreapta. Tokes poate fi o amenintare pentru ei in masura in care UDMR-ul nu mai raspunde nevoilor minoritatii maghiare. Problema reala tine de cantitatea voturilor, pentru ca UDMR-ul este cantonat undeva la 5%. Orice aparitie a unui contracandidat de tipul Tokes duce la impartirea voturilor. Poti ajunge din aceasta lupta sa nu mai intri in parlament.