Presedintele interimar a prezentat ieri configuratia echipei cu care va lucra la Cotroceni si a precizat ca oamenii pe care si-i va aduce de la Senat vor lucra pe baza de delegari. Desi Vacaroiu a afirmat ca nu le-a cerut celor din echipa lui Basescu nici sa plece si nici sa ramana, o parte a consilierilor prezidentiali ai sefului suspendat al statului au preferat varianta concediului de odihna, in semn de solidaritate cu presedintele suspendat.
Cei opt consilieri prezidentiali din echipa sefului suspendat al statului au intrat in concediu imediat dupa venirea lui Nicolae Vacaroiu la Cotroceni. Este vorba despre concediul legal de odihna pe 2008, aprobat de presedintele Traian Basescu in cursul zilei de vineri. Intr-o situatie similara s-au plasat si unii din consilierii de stat. O pozitie speciala a adoptat purtatorul de cuvant Valeriu Turcan, consilier de stat, care, conform surselor de la Cotroceni, este singurul care a demisionat. Turcan urmea-za sa fie purtator de cuvant al lui Traian Basescu pe perioada campaniei pentru referendumul de la 19 mai.

Consultari non-stop

In cursul zilei de ieri, Vacaroiu avut o intalnire in biroul sau de la Senat cu seful interimar al SIE, Silviu Predoiu, si apoi, la Cotroceni, cu directorul SRI, George Maior. Seara, presedintele interimar a avut o prima intrevedere cu premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Vacaroiu a anuntat, dupa sedinta de lucru de la Cotroceni, ca ar putea convoca miercurea viitoarea o intalnire cu ambasadorii in Romania ai statelor membre NATO si UE, pentru a-i asigura pe acestia ca, in pofida situatiei politice, reformele continua. "Se simte nevoia unei serii de explicatii, pleaca tot felul de informatii care sunt exagerate. Va fi o sedinta de lucru in care doresc sa le fac o prezentare generala, ca nu se va opri nicio reforma, nu vor fi oprite angajamentele pe care le avem pe linie NATO si pe linie UE", a spus Vacaroiu.
Presedintele interimar a mai anuntat ca peste trei saptamani ar putea avea loc o sedinta a CSAT pe tema legilor sigurantei, Senatul urmand sa solicite marti un punct de vedere consultativ Consiliului in privinta acestui pachet de acte normative. "Avem nevoie ca pachetul de legi si strategia nationala de securitate sa fie de maxima calitate", a spus Vacaroiu. El a amintit ca in cazul acestui pachet de legi este necesar un punct de vedere consultativ al CSAT, nu un aviz.
De asemenea, Vacaroiu a invitat maine reprezentantii partidelor parlamentare pentru a discuta, impreuna cu premierul Tariceanu si cu guvernatorul BNR, Migur Isarescu, problemele la care Romania inregistreaza intarzieri, precum si prioritatile legislative.