Refacerea Planului Urbanistic General al localitatilor nu ii intereseaza prea mult pe edilii doljeni. In ultimii ani, doar primarii dornici de colectarea unor taxe mai mari au alocat bani pentru PUG-uri noi.
Majoritatea localitatilor doljene si-au refacut documentatia tehnica intre anii 1999 si 2001. Potrivit legii, unitatile administrativ-teritoriale din judet au nevoie de un PUG nou la un interval de cinci-zece ani sau atunci cand in aspectele relevate de vechiul PUG se produce o modificare importanta. Cu toate ca nu se poate spune ca de cinci ani comunele doljene au ramas in acelasi stadiu de dezvoltare, localitatile care si-au refacut PUG-urile pot fi numarate pe degete. Mai mult, majoritatea edililor acestor comune au fost interesati de intocmirea unui nou PUG doar pentru ca suma colectata din taxe si impozite a crescut considerabil prin trecerea terenurilor din extravilan in intravilan. Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare, a declarat ca in planul general intocmit in 2005 terenul intravilan al comunei a crescut de la 400 la 1.800 de hectare. "Era normal ca nivelul sumelor colectate sa creasca dupa ce am refacut PUG-ul pentru ca impozitul pe terenul intravilan este de doua ori mai mare decat cel extravilan", a spus edilul din Malu Mare. Si veniturile comunei Carcea au crescut o data cu schimbarea regimului terenurilor. Primarul Valerica Pupaza sustine ca nivelul sumei colectate din taxe si impozite a crescut cu 30% din anul 2005, cand a fost realizat planul comunei. "O data cu desprinderea comunei Carcea de Cosoveni a fost nevoie de un PUG pe care l-am intocmit in 2005. Sunt unele zone pe care le-am bagat in intravilan si de atunci avem venituri din impozite cu 30% mai mari la primarie", a spus Pupaza.
Comunele infiintate in 2004 nu au PUG-uri
Cu toate ca, o data cu infiintarea a 12 noi comune in judetul Dolj in urma cu doi ani, atat localitatile nou-infiintate, cat si cele dintre care s-au desprins trebuia sa aloce bani pentru realizarea unor PUG-uri noi, in prezent doar o mica parte dintre acestea au documentatii tehnice de urbanism la zi. Comuna Ghindeni, desprinsa de Malu Mare in 2004, foloseste PUG-ul intocmit pentru Malu Mare in anul 2000. Primarul Florea Anghelin a declarat ca, desi comuna ar avea nevoie de un nou plan, nu a avut bani pentru o asemenea investitie. "Nu am avut bani, dar trebuie sa-l facem o data pentru ca este necesar. Sa vedem cati bani ne trebuie. Oricum, acum folosim PUG-ul din 2000 intocmit pe sate pentru Malu Mare", a spus primarul Anghelin. In opinia arhitectului-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, schimbarea resedintei de comuna atrage insa dupa sine obligatia intocmirii unui nou PUG. "Nevoile unui sat resedinta de comuna sunt altele decat cele ale unui simplu sat. Dezvoltarea este diferita si apar mereu schimbari in aspectul localitatii. De aceea, noile comune ar avea nevoie de noi planuri. Din pacate, foarte putine dintre aceste comune au alocat bani pentru asa ceva", a spus Cernatescu. Printre comunele noi care au intocmit planuri se numara Carna (comuna desprinsa din Goicea), Carcea (localitate desprinsa din Cosoveni) si Cotofenii din Fata (desprinsa din Almaj).
Craiova are nevoie de un plan nou
Daca in cazul celorlalte municipii si orase din Dolj realizarea unui nou PUG nu ridica probleme speciale, fie pentru ca nu este nevoie, fie pentru ca documentatia este in curs de intocmire, nu aceeasi este situatia in cazul Craiovei. In opinia arhitectului-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, dintre cele 111 unitati administrativ-teritoriale din Dolj, Craiova este cea care are in prezent nevoie urgenta de un PUG nou. Din anul 2000, cand consiliul local a aprobat cel mai recent plan, municipiul a cunoscut o dezvoltare puternica in partea de vest. In cativa ani, aici au aparut cartiere intregi de locuinte, hipermarket-uri si retele edilitare, iar aspectul zonei s-a schimbat total. Dumitru Cernatescu a declarat ca necesitatea intocmirii unei documentatii tehnice noi este cu atat mai mare cu cat zonele unde oamenii si-au ridicat vile nu au fost trecute in vechiul PUG ca zone de locuit. "Spre exemplu, destinatia terenurilor din spatele Scolii 'Gica Popescu' nu a fost aceea de ridicare a unor locuinte. Zona s-a dezvoltat insa foarte mult, iar PUG-ul trebuie sa aduca la zi toate schimbarile survenite aici. Din cate stiu eu, Primaria Craiova intentioneaza sa refaca planul", a spus Cernatescu.