Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Bugetul de stat pe 2014 trebuie promulgat", pe care o puteti citi in continuare.

Saptamana trecuta presedintele Traian Basescu a afirmat de cateva ori ca nu va promulga bugetul de stat pe 2014. Presedintele a motivat decizia prin faptul ca acest buget va scumpi motorina cu 52 de bani si benzina cu 53 de bani. Abordarea omite mai multe aspecte. In primul rand, fondurile vor fi utilizate, cu prioritate, pentru constructia de infrastructura rutiera - autostrazi, drumuri nationale si drumuri judetene. In al doilea rand, bugetul repara anumite nedreptati efectuate in perioada guvernarilor portocalii. Astfel, sunt prevazute cresteri de pensii pentru aproximativ 5 milioane de pensionari; pensiile vor fi indexate cu 3,76%. Aproape 3 miliarde de lei vor merge catre profesori, catre functionarii publici, care au castigat procesele cu Guvernul pentru taierile din 2010. De asemenea, salariul minim va creste de la 800 la 850 de lei. In al treilea rand, proiectele deja incepute si pentru care Romania si-a asumat raspunderea in fata partenerilor europeni - fie ca vorbim despre proiecte europene, derulate la noi in tara, fie ca vorbim despre proiecte de colaborare cu alte state - trebuie continuate. In lipsa bugetului pe 2014 nu vom putea creste gradul de cofinantare al fondurilor europene, grad absolut necesar pentru a se folosi toate programele deja deblocate - contributia nationala pentru 2014 reprezinta 5,5 miliarde de lei si, evident, asta va duce la dezangajarea unor sume importante. In ceea ce priveste infrastructura si investitiile: fara buget, nu va fi inceput nici un nou obiectiv de investitii; nicio Autostrada, iar in cazul nostru, al iesenilor, ceea ce ne doare cel mai tare este autostrada Est-Vest, care, de asemenea, nu va putea fi inceputa.
Semnalul este extrem de negativ pentru investitori. Avem o tara pe care vrem sa o guvernam bine si in folosul cetatenilor ei, dar avem o institutie care pune bete in roate. Deci o instabilitate care pluteste in aer. Ce incredere sa aiba investitorii in Romania? Singura veste buna pentru investitori este ca avem o crestere economica de 2% - pe care, asa cum a afirmat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu - trebuie sa o dublam. Dar nu este de ajuns. Institutiile statului trebuie sa functioneze si sa coopereze.
In abordarea presedintelui Basescu remarc o lipsa de corectitudine. Pentru Bugetul pe 2010 - acela prin care s-au efectuat taierile de salarii si pensii - presedintele a scris Parlamentului sa se grabeasca cu adoptarea bugetului. Imediat ce a fost adoptat, Presedintele l-a promulgat. Acolo nu mai erau taxe sau taieri, bugetul acela era bun, din punctul dumnealui de vedere. Si tot noi - adica premierul Victor Ponta si Guvernul- venim si cautam solutia ca sa-l multumim pe presedinte. Concret, pana miercuri se asteapta un raspuns din partea Comisiei Europene cu privire la intentia Executivului de a amana introducerea accizei de 7 centi pentru motorina.
Bugetul de stat pe 2014 este in concordonata cu Programul de Guvernare al USL, cu ceea ce am promis in alegerile de anul trecut, precum si cu angajamentele luate fata de organismele internationale (FMI, Comisia Europeana, Banca Modiala).
Intarzierea promulgarii bugetului pe 2014 conduce la riscul major de intrerupere a acordurilor cu institutiilor internationale. In masura in care bugetul nu este promulgat, din pacate, USL nu are baza legala pentru a acorda drepturile romanilor luate in perioada guvernarilor portocalii.