Coalitia "Opriti codurile" va trimite institutiilor europene o scrisoare, prin care ONG-urile reclama abuzul procedurilor, incalcarea legislatiei si nerespectarea drepturilor.

Nepasarea autoritatilor romane fata de demersurile facute de societatea civila pentru oprirea procedurilor de adoptare a celor patru coduri - penal, civil, de procedura penala si civila - a determinat ieri cele 26 de organizatii neguvernamentale care formeaza Coalitia "Opriti codurile" sa faca un nou pas: saptamana aceasta, cel mai probabil maine, aceasta va trimite o scrisoare catre institutiile europene, prin care reclama incalcarea de catre guvern a legislatiei si nerespectarea procedurilor cu privire la transparenta in cazul adoptarii celor patru proiecte de coduri.
Potrivit Georgianei Iorgulescu, directoarea Centrului pentru Resurse Juridice, demersul de a trimite scrisoarea Parlamentului European, Comisiei Europene si Presedintiei UE a venit in urma refuzului institutiilor de stat implicate in redactarea si adoptarea celor patru coduri de a le opri din procesul de promulgare.
Potrivit acesteia, in scrisoarea adresata UE se arata ca initiativa adoptarii celor patru proiecte de coduri de catre Guvernul Romaniei s-a facut "fara respectarea procedurilor legale si a standardelor europene cu privire la transparenta si participare civica, afectand adoptarea legislatiei fundamentale pentru cetatenii romani".
"In calitate de cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, romanii ar trebui sa fie beneficiarii unui proces legislativ guvernat de reguli clare si deschidere. Consideram ca abuzul acestor proceduri, incalcarea legislatiei existente si nerespectarea drepturilor civice si politice de catre Guvernul Romaniei au implicatii profunde si negative in privinta intregii societati europene", se arata in textul scrisorii.

Doar parlamentarii pot depune amendamente

Membrii societatii civile reclama si incalcarea prevederilor mai multor legi in vigoare: Legea nr. 25/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative si Legea nr. 317/2004 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.
"Consideram ca autoritatile de la Bucuresti arata un profund dispret fata de calitatea de cetatean si fata de drepturile fundamentale ale cetatenilor in aceasta tara. Nu au fost respectate legi in vigoare si drepturi ale cetatenilor", a declarat, pentru NewsIn, Codru Vrabie, unul dintre membrii Consiliului Director al Transparency International.
Referitor la declaratia presedintelui care a cerut societatii civile sa depuna amendamente pe cele patru coduri, Vrabie a spus ca este incorect acest lucru, deoarece, conform legii, doar parlamentarii au acest drept.
"Nu avem dreptul de a depune amendamente, ci doar politicienii au in acest moment acest drept procedural. Noi am fi avut acest drept in procedura de consultare publica, care insa nu a avut loc", a explicat Vrabie.
Intre timp, CRJ a facut o cerere pentru ca procesul prin care solicita suspendarea si anularea proiectelor de coduri sa se judece mai repede. Termenul fixat de Curtea de Apel Bucuresti este 19 iunie, actiunea fiind inaintata inca de la 13 aprilie.
26 de organizatii neguvernamentale au lansat campania "Opriti codurile!", cerand parlamentului sa returneze guvernului proiectele de coduri pentru o dezbatere reala, deoarece anumite prevederi pot avea efecte dramatice asupra vietii sociale, iar Romania ar risca sa devina un paradis "penal". Organizatiile au dat in judecata guvernul si Ministerul Justitiei, in ultimele saptamani derulandu-se mai multe intalniri cu reprezentantii autoritatilor, inclusiv cu presedintele Romaniei.