Senatul a adoptat cu 55 de voturi pentru, 48 impotriva si 3 abtineri, initiativa legislativa de modificare a Ordonantei de Urgenta nr.195/201 privind repartizarea profitului Companiei Nationale Loteria Romana SA. Astfel, se urmareste sustinerea persoanelor cu handicap prin directionarea fondurilor Loteriei Romane exclusiv pentru plata prestatiilor sociale ce revin persoanelor incadrate in grad de handicap, construirea de centre de recuperare, centre respiro, locuinte protejate pentru copii si adulti cu handicap asigurarea transportului gratuit precum si asigurarea fondurilor pentru reinsertia sociala si profesionala.
In prezent, profitul Companiei este repartizat in proportie de minimum 60% MDRT, pentru finantarea constructiei de locuinte pentru tineret si sali de sport, finantarea activitatii sportive, precum si pentru promovarea culturii scrise.
Raportul cu amendamente a fost respins, fapt care face ca proiectul de lege sa ajunga in dezbaterea Camerei Deputatilor in forma propusa de initiatori.
Prin amendamente admise in urma dezbaterii in comisii se stabilise: diminuarea de la 60% la 40% a sumei destinate finantarii constructiei de locuinte,utilizarea unui procent de 10% pentru persoanele cu handicap, 5% pentru activitatea din domeniul educatiei si sportului, 5% pentru asistenta de sanatate publica.
Senatorul PSD Elena Mitrea, in calitate de coinitiator a sustinut proiectul de lege si a reamintit ca Loteria Romana a fost infiintata in 1883 de catre regele Carol, ca mijloc de binefacere pentru persoanele aflate in nevoie, iar in 1906 prin lege se constituie fondul de asistenta sociala si sanitara, pentru colectarea de fonduri de pe urma viciului.
Guvernul nu sustine initiativa legislativa, desi printre initiatori se regasesc ministrii Ioan Ariton si Ioan Botis- Finante respectiv Munca, la vremea depunerii initiativei sustinand in calitate parlamentari .
Senatorul Elena Mitrea solicita intelegere pentru un vot favorabil avand in vedere ca persoanele cu dizabilitati sunt o categorie defavorizata, iar situatia actuala din Romania nu face decat sa inrautateasca situatia lor, daca ne gandim la costurile zilnice pentru medicamente, hrana, utilitati, la intarzierile la plata a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, dar si a asistentilor sociali care au in grija aceste persoane, fara sa mai amintim de prevederile ordonantei prin care se are in vedere reducerea indemnizatiei atat pentru persoanele cu dizabilitati cat si pentru asistentii sociali.