Cotidianul: Ce arata scandalul ICR? (Autor: Cornel Nistorescu)

Circul intelectualilor tradeaza mai multe lucruri decit isi imagineaza si huiduitii si huiduitorii. Sa incepem cu primii. De la izbucnirea sa (trecerea ICR de sub Basescu sub controlul Senatului) Guvernul a reactionat doar prin Ilie Sarbu, Puiu Hasoti, Mircea Diaconu si Victor Ponta. Crin Antonescu a ciupit pasager, amanand o infruntare strasnica. Nici un intelectual roman nu a aparat initiativa Guvernului. Nici un artist. Doar Mircea Diaconu, mai mult ciripitor decit convingator. Batranii PSD-ului si ai liberalilor au tacut, cedand terenul acestei grupari agitate, agresive si extrem de bine ventuzata la banii publici din ICR.
Cu asa tacuta artilerie culturala (cam tacuta si septuagenara!) si cu argumente modeste, chiar si subventionarea aerului conditionat prin spitale ar arata tot ca o secventa supra-realista. Adevarul este ca Guvernul n-are difuzor. Pe orice subiect "canta" live doar Victor Ponta si Crin Antonescu. Ceilati tac, nu se vad sau chitaie neconvingator!
Sa trecem la "huiduitori". Mare pacat ar fi sa-i introducem pe toti in aceeasi oala, desi una pe care sa scrie "intelectualii romani si argintii" i-ar putea include pe aproape toti. Diferenta vine din faptul ca incercarea de a face ordine la ICR a dus la mobilizarea tuturor. Au fost alertati toti beneficiarii banilor de la ICR, chiar si cei care ar ramine cu suportul institutului, indiferent cine l-ar conduce. Este vorba despre artistii de valoare dar mai ales despre operele de arta reprezentative. Ar trebui sa-i scoatem din cauza pe toti acestia si operele lor, ei fiind in afara oricarui pericol. Abia dupa aceea ne aflam in fata unei importante mase de profitori culturali, de impostori ai artei, de clienti ai institutului, de gascari artistico-politici, aciuati in jurul echipei Liiceanu-Patapievici, toti reuniti in preocuparea de a da o anvergura culturala idioteniei artistice a presedintelui Traian Basescu. De la Mihaies la Cartarescu, de la Ioan T. Morar la Catalin Avramescu, de la Ioana Nicolaie la nu stiu cine, o intreaga liota care s-a lipit la aceste fonduri transformate intr-un soi de subventii pentru artisti. Sa ne intelegem, fondurile de documentare ale uniunilor de creatie, ajutoarele de creatie s-au dus naibii. Sub pretextul ca sprijina promovarea culturii romane in lume, dupa mintea lui Traian Basescu si a lui Patapievici, ICR-ul e doar o vaca de muls, o mosie pe care sunt recompensati lingaii de serviciu, ratatii si scriitorii care n-au pe unde dormi si atunci sunt trimisi in peregrinari prin lume ca sa ne promoveze cultura. Asta exact intr-o perioada de criza in care bolnavii crapa iar tarile europene se chinuie sa economiseasca fiecare banut.
Descinderea in deconturile ICR ar trebui facuta cu catusele, iar nu cu peria de indepartat scame! Asta pentru ca tot ne aflam in fata unor re-evaluari de cheltuieli si a unei redistributii de servitori platiti boiereste pentru ca au aruncat nenumarate galeti cu laturi peste cultura romana si chiar peste imaginea poporului roman.

Post scriptum:
In legatura cu prezenta lui Mihai Razvan Ungureanu la anemicul protest de luni seara, ramine de aflat in ce categorie s-ar dori incadrat acest soldatel cu papion. La artisti nu intra, la directori de ICR nu-i bun pentru ca-i prea mare in grad iar la istorici ar trebui sa probeze cu o lucrare mai de da-i Doamne. E de mirare cum acest Ungureanu a ratat o sponsorizare ICR pentru marea sa caramida jurnalistica intitulata in stil canin "Intotdeauna loial", aparuta la Polirom. Mai punem lupa pe fonduri si subventii, mai ales ca la PETROM a intarcat balaia!