Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de inaintare in grad a generalilor Anghel Iordanescu, Neculai Ontanu si Gabriel Oprea, fosti PSD, dupa ce acestia si-au declarat public sprijinul pentru el la alegerile prezidentiale.
Ce simbolizeaza insa cu adevarat cele trei avansari? Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, a fost inaintat la gradul de general de brigada in rezerva pe 1 decembrie 2008. La mai putin de un an, joi, 22 octombrie 2009, el a mai primit o stea, la numai o zi dupa ce fusese exclus din PSD, pentru ca declarase ca-l sprijina pe Traian Basescu.
Gabriel Oprea a avut si el o ascensiune fulminanta. Simplu ofiter de intendenta pana la revolutie, Oprea primea pe 1 decembrie 2008 a treia stea de general, iar saptamana trecuta s-a adaugat a patra, cea de general de armata in rezerva, la numai 48 de ani. Pe 6 octombrie 2009, si el declarase ca il sustine pe Traian Basescu. Alaturi de el, acelasi lucru l-a facut si ex-antrenorul Anghel Iordanescu. Basescu a avut grija si de el si i-a mai pus o stea pe umar.
La Cercul Militar National, a avut loc adunarea solemna a reprezentantilor Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere "Al. I. Cuza", la care a participat si presedintele Traian Basescu. Intre cei prezenti, pe primul rand, s-au aflat si proaspat avansatii Neculai Ontanu, Gabriel Oprea si Anghel Iordanescu.
Basescu a tinut sa faca o mentiune "fara niciun iz de rautate, legata de avansari ale ofiterilor in rezerva sau in retragere. Ele nu reprezinta decat un simbol, un gest simbolic, pentru ca el nu aduce nici crestere de pensie, nici crestere de vechime, niciun fel de avantaj nu-i aduce celui avansat."
Presedintele Basescu a mai evocat, dupa meritele si respectul pentru generali precum Oprea, Ontanu si Iordanescu, si profesionalismul militarilor romani aflati in misiuni internationale. Nimic despre faptul ca militarii din Afganistan, care isi risca viata cu adevarat, nu vor primi stele pe banda rulanta precum cei trei generali facuti la apelul bocancilor.