Alesii locali ai PSD si liderii centrali ai acestui partid si-au facut aparitia ieri, in statiunea Mamaia, acolo unde vor dezbate un proiect de lege privind descentralizarea administratiilor locale, iar vineri, adica azi, se desfasoara sedinta Comitetului Executiv National. Alegerea Constantei pentru desfasurarea de "trupe" social-democrate o intuim ca urmare fireasca a faptului ca organizatia PSD Constanta a obtinut un scor extrem de bun - lucru pe care Mircea Geoana l-a subliniat imediat de cum a "descins" in fata hotelului Malibu -, dar si pentru ca sedintele organizate vara n-au nici un farmec daca nu-s la malul marii, la soare, plaja si te miri ce alte ispite. De altfel, pesedistul Madalin Voicu, primul sosit la intrunirea cu stafful PSD (din pacate, primarul Radu Mazare n-a fost de zarit), a avut cea mai dezinvolta atitudine, parca in ton cu zilele estivale. Acesta a raspuns presei pe un ton amuzat, ba chiar a schitat cativa pasi de dans in momentul in care a zarit ca este fotografiat cu insistenta. Referitor la unul dintre subiectele "fierbinti" ale momentului - in afara de gradele Celsius -, si anume "guvernul din umbra al PSD", Madalin Voicu a replicat, chipurile secretos: "Asta o stie Mircea Geoana". Ce stie Geoana si o declara deschis pe acest subiect este insa doar faptul ca grupul PSD de la malul marii va primi garantat un post de ministru in viitorul (eventual) guvern. Asta gratie rezultatelor, in timp ce faimosul "grup de la Cluj" al PSD a apus, evident datorita rezultatelor dezastruoase obtinute de liderii de aici - Vasile Dancu, Ioan Rus, Ovidiu Natea etc., adica foste "glorii" social-democrate intr-ale procentelor si influentei in partid.

La fel de bine dispus a parut si prim-vicepresedintele PSD Constanta, Nicusor Constantinescu, dar pana la un moment dat, cand, iritat de blitul aparatului de fotografiat, a tinut sa dea - la modul figurat - cu tifla peste "neobrazarea" fotoreporterului: "Fratioare, mi-ai facut o gramada de poze. Vrei sa ma iei de nevasta?". Cuvintele au fost rostite in timp ce Nicusor Constantinescu, cot la cot cu Cristian Zgabercea, il asteptau pe liderul PSD, Mircea Geoana, pentru a face astfel oficiile de gazda. Si... ultimul, dar cel dintai - in mod oficial - din partid, Mircea Geoana si-a facut aparitia. Bariera de la intrarea in Mamaia a schitat un gest sa se inchida, dar a revenit urgent la pozitia "sculat", probabil impresionata de numarul masinii in care se afla Geoana: 01 PSD.

Zgabercea, zbir de dragul lui Mitrea

Agitatie mare ieri in hotelul Malibu, acolo unde se desfasoara, la etajul 6, "ostilitatile" social-democrate legate de proiectul de lege privind descentralizarea, proiect catalogat de Miron Mitrea, la sosire, drept foarte important. Mai mult, Mitrea a subliniat faptul ca este nevoie ca institutiile descentralizate sa fie in subordinea Consiliilor Judetene. Ei, si daca tot precizam ca agitatia era mare in hotelul Malibu, mai putem adauga si faptul ca viceprimarul Gabi Stan era atat de bine dispus incat facea glume pe seama vicepresedintilor Consiliului Judetean Constanta - Cristian Darie si Cristinel Dragomir, si ei prezenti. Toate bune si frumoase, mai putin anumite comentarii ale unora, cand, parca "setat" sa protejeze intimitatea imbratisarilor lui Miron Mitrea cu liderii locali PSD - constanteni sau din alte judete -, Cristian Zgabercea a tinut sa demonstreze ca palaria pe care o poarta are un hram anume: prin urmare, Zgabercea a luat presa de dupa umeri, indicandu-i sa paraseasca scena tandreturilor de partid. Prin urmare, intrunirea de ieri ne-a convins ca... poate PSD ar trebui sa ramana inca patru ani in opozitie. Au uitat probabil ca atitudinea aroganta din 2000-2004 i-a asezat in banca opozitiei. Au uitat ca a existat o perioada cand nu le mai ajungeai nici cu scara pompierilor la nas, cand nici la plaja nu veneau fara cravata. Acum, cand vor sa ajunga din nou la putere, au renuntat la cravata, apar in emisiuni la camasa descheiata, pozand in baieti din popor. In schimb, intrunirea de ieri ne-a aratat niste baieti pusi pe treaba, care vor inapoi puterea, probabil pentru a o folosi asa cum au facut-o si inainte de 2004, perioada lor de gratie cand, printre altele, a revenit in actualitate cuvantul "baron". Noi am crezut ca cele petrecute in 2004 i-a trezit la realitate. Chiar ne intrebam daca nu cumva ar fi bine ca PSD sa mai stea inca patru ani in opozitie, iar viitorul guvern sa-l faca oricine altcineva... Si, apropos, la intalnire si-a facut aparitia si Viorel Hrebenciuc, fosta "eminenta cenusie a PSD", care nu mai are loc acum de cate eminente cenusii are PSD, aparitie "soldata" cu mirarea unui ziarist din presa locala: "A, uite, a venit si Guzganul Rozaliu!".

Anuntul lui Nastase, primit cu "nu stiu" si "e posibil"

Revenind insa la mult-asteptatul Mircea Geoana, de mentionat ca acesta a declarat, referitor la dorinta exprimata de Adrian Nastase de a candida pentru presedintia Romaniei: "Va fi desemnat candidatul nostru, cel care va fi plasat cel mai bine in sondaje, si cel care va avea sprijin la congresul dedicat acestui subiect. Acela ne va reprezenta in competitia prezidentiala. Adrian Nastase este cel care ne poate reprezenta pentru ca are sanse reale intr-o astfel de situatie", a fost punctul de vedere al liderului PSD, care a adaugat ca nu este exclus totusi sa mai existe si alti membri din partid care sa isi doreasca sa intre intr-o astfel de competitie. "E un partid deschis, cu oameni care isi depun candidaturile. Congresele noastre nu sunt ca la PD-L sau in alta parte, cu un singur candidat", a mai spus Geoana, starnind zambetele presei. Tot Geoana a mai precizat ca, desi exista o lista cu o structura a viitorului guvern, este prematur sa dea nume. Dar, a facut precizarea presedintele PSD, fiindca exista o alianta PSD-PC, conservatorii nu vor fi uitati si vor primi si ei cateva functii. In ceea ce-l priveste pe Miron Mitrea, acesta a declarat ca nu stia de intentia lui Adrian Nastase de a candida si daca a facut un astfel de anunt este decizia lui pentru momentul ales, moment pe care nu il comenteaza. In incheiere, sa mai mentionam doar faptul ca, la un moment dat, cand parte din jurnalisti "negociau" sa urce si ei la faimosul etaj 6 unde aveau loc discutiile pesedistilor, iar Gabi Stan a intervenit, Nicusor Constantinescu a binevoit sa-l repeada pe viceprimar, repetand ca in continuare raspunsul vizavi de aceasta chestiune este "nu!".