Prima zi din august aduce preturi mai mari la produse si servicii. Pretul painii, al bauturilor racoritoare si alcoolice, al utilitatilor se va majora considerabil.
Painea se va scumpi cu pana la 10%, in urma aplicarii unor taxe mai mari pe care le va percepe Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Romanii vor plati astfel 400 - 500 de lei in plus pentru fiecare paine cumparata. Conform unui ordin al ANSVSA, firmele trebuie sa plateasca din august intre 50 si 50.000 de euro pentru controalele de stat, la care se adauga salariile angajatilor care ii supravegheaza. Noile taxe sanitar-veterinare si preturile mai mari la carburanti ar putea arunca in aer preturile la alimente, dar si la bauturile racoritoare si alcoolice, in cursul acestei luni. Incepand de astazi, vom plati cu 1,92% mai mult pentru apa rece si cu 6% mai mult pentru apa calda si caldura.
"O sa murim pur si simplu, nu o sa ne mai putem descurca..."
Afland despre noile majorari de preturi ce li se pregatesc, craiovenii s-au aratat disperati. Majoritatea au marturisit ca veniturile lunare pe care le primesc sunt exagerat de mici in comparatie cu nevoile si cheltuielile pe care sunt nevoiti sa le faca.
"Nu e posibil asa ceva, in trei luni, trei valuri mari de scumpiri. Apa si racoritoarele in canicula asta ramasesera nescumpite! O sa murim pur si simplu, nu o sa ne mai putem descurca. Lucrez de peste 12 ani si primesc un salariu de 4.500.000 de lei, din care trebuie sa platesc intretinerea, telefonul, cablul, sa cumpar mancare si sa imi duc copiii la scoala", a spus Nicolae Oprea, de 33 de ani, din Craiova.
La fel de greu se vor descurca si pensionarii doljeni, ale caror venituri lunare de abia depasesc salariul minim pe economie. "Imi este pur si simplu groaza de ce ne asteapta. Din pensia mea de 3.500.000 de lei, dupa 35 de ani de munca, imi va fi foarte greu sa ma descurc fara ajutorul copiilor. Ei imi platesc intretinerea, ei imi aprovizioneaza frigiderul si camara", a spus Maria Dragusin, pensionara din Craiova.
Cazare la preturi de lux
Si cei care merg pe litoral in prima jumatate a acestei luni vor plati tarife la cazare mai mari cu 15 - 30% decat cele actuale, preturile preconizandu-se sa scada abia dupa incheierea sezonului de varf, adica dupa 15 august.