Guvernul Boc a fost apucat brusc de harnicie. Luni de zile a tot amanat nejustificat intocmirea proiectului de buget si trimiterea acestuia in Parlament. Din aceasta cauza Romania a pierdut si transa de imprumut de la FMI, imprumutand bani de la banci cu dobanzi mult mai mari. Cand toata lumea se pregateste de Craciun, in fine, Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de buget pentru 2010.
Proiectul de buget pentru 2010 a fost depus la Parlament, joi seara, cu solicitarea ca documentul sa fie dezbatut in regim de urgenta, au declarat surse oficiale. Si iata cum Guvernul impune Palamentului cand si cum sa lucreze. (Cat de incomoda e democratia, unde sunt vremurile de altadata, cand Marea Adunare Nationala - parlament unicameral - se intrunea de doua ori pe an ca sa aprobe formal ceea ce guvernul si seful statului hotarau!)
Premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei de guvern, ca proiectul de buget ia in calcul o crestere economica de 1,3% si o rata a inflatiei de 3,7%.
El a aratat totodata ca va fi mentinuta scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Pensia sociala minima, de 350 lei , ar urma sa fie majorata cu rata inflatiei.
Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a aratat, intr-o declaratie sustinuta la Guvern, ca nu el a fost cel care a lucrat integral la elaborarea bugetului, dar a precizat ca isi asuma prevederile documentului care poate asigura finantarea Romaniei in 2010, conform acordului incheiat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
"Romania va fi in 2010 un stat functional, cu economie stabila si in crestere usoara, care va putea sa isi relanseze economia in anul 2011, pe bazele de echilibru stabilite in acest an. Ne-a fost un pic prea bine pentru cat ne permiteam si, de aceea, poate acum ne va fi un pic mai rau. Ne-am permis niste cheltuieli care sunt excesive in raport cu capacitatile economei romanesti, trebuie sa ajustam aceste cheltuieli la nivul pe care economia romaneasca si-l permite si, ulterior, pe baza unei economii echilibrate si stabile, sa relansam cresterea economica. Sunt increzator ca, la un moment dat, pe parcursul anului 2010, vor fi posibile corectii pozitive, in special in favoarea programelor de investitii si de dezvoltare", a spus Vladescu.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a amintit la randul sau ca rata somajului luata in considerare pentru 2010 va fi de 7,3%, comparativ cu 7,8% preconizat pentru acest an, numarul de someri anticipat pentru sfarsitul anului viitor fiind limitat astfel la 645.000 persoane.
Despre disponibilizari niciun cuvant, ca sa nu le stea romanilor sarmaua in gat.