S-a vorbit mult pe tema modului in care Ion Iliescu il sustine pe Mircea Geoana in batalia pentru inlocuirea lui Basescu la Cotroceni. Ion Iliescu spune ca Basescu la Cotroceni a insemnat pentru Romania un mare pas inapoi iar Geoana presedinte ar fi un progres, pentru ca acesta are multe calitati, este capabil si poate invata. Pentru a judeca in cunostinta de cauza, sa citim cuvantul lui Ion Iliescu la la Adunarea Extraordinara a Consiliului National al PSD, desfaurata recent la Romexpo.
Deci, iata cum intelege Iliescu sa il sustina pe Geoana: "Dragi prieteni, adunarea noastra are de abordat doua teme majore: prima este consacrata alegerilor europarlamentare. Pentru noi, acesta este un moment istoric. Este pentru prima data cand romanii participa, alaturi de cetatenii celorlalte 26 de tari membre ale UE, la alegerea viitorilor membri ai parlamentului European, pentru un mandat intreg. Este important sa se inteleaga ca aceasta nu are doar o semnificatie simbolica, intrucat legislativul european lucreaza si pentru noi - peste 50% din legislatia nationala este determinata de legile adoptate in parlamentul European. Nu este indiferent cine ne va reprezenta in parlamentul European.
Acolo se lucreaza in grupuri politice. Principalele grupuri sunt : popular, socialist si liberal, plus cateva grupuri mai mici.Grupul socialist a fost principalul grup politic care ne-a sprijinit, fara rezerve, in toate eforturile noastre pentru aderare. Partidul Socialistilor Europeni, ca si grupul sau parlamentar, este cel mai consecvent promotor al politicilor sociale care vizeaza principalele categorii de cetateni - salariati, pensionari, tineri, femei, mici intreprinzatori, minoritari de toate felurile, ca si al politicilor care vizeaza reducerea decalajelor economico-sociale intre tarile dezvoltate si cele emergente (asa cum este si Romania).
Singurul partid din Romania reprezentat in grupul socialist este PSD (membru al PSE). Lista candidatilor PSD ii cuprinde atat pe cei ce ne-au reprezentat si pana acum, in ultimii doi ani, in Parlamentul European si care au fost printre cei mai activi si competenti reprezentanti ai nostri, cat si unii noi, recomandati pentru calitatile si experienta lor ca parlamentari sau oameni activi in structurile teritoriale si locale ale administratiei.Alegerea lor inseamna atat cea mai buna reprezentare a intereselor celor mai largi categorii de cetateni, dar si consolidarea grupului socialist din Parlamentul European, a principalului nostru partener si sustinator. De aceea, PSD este dator sa-si mobilizeze propriul electorat, sa asigure trimiterea in Parlamentul European a cat mai multor reprezentanti ai sai.
Campania electorala pentru Parlamentul European este, din acest punct de vedere, cea mai importanta actiune politica a acestei luni! Intregul activ al militantilor PSD si al Aliantei PSD+PC, toate fortele, trebuie mobilizate intr-un efort unitar - pentru victoria in alegerile euro-parlamentare! Va urez tuturor succes in aceasta actiune! A doua tema este legata de finalul acestui an, care coincide cu a 20-a aniversare a Revolutiei din decembrie 1989. Totodata, sfarsitul de an este marcat de desfasurarea alegerilor prezidentiale. Se incheie mandatul domnului Traian Basescu. Toti cetatenii pot judeca acum ce a insemnat alegerea sa in 2004.
A sosit momentul judecatii populare, cetatenesti! Nu am nimic personal cu domnia sa. Dar, prezenta sa in fruntea tarii, in acesti 5 ani, a insemnat un mare pas inapoi! A constituit un factor de discordie permanenta intre institutiile statului si nu numai! Domnul Traian Basescu este un om conflictual, incapabil sa cultive dialogul politic si, deci, sa-si indeplineasca principalul rol ce revine, conform Constitutiei, sefului statului. Pe plan international, am avut in acesti ani cea mai slaba si nefericita reprezentare! Romania merita o reprezentare mai demna si mai calificata, tinand seama si de complexitatea problemelor interne, ca si a conjuncturii internationale, agravate de criza globala. Alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului trebuie sa aduca aceasta schimbare necesara tarii, cetatenilor ei. Sa aniversam 20 de ani de la Revolutia din decembrie cu un nou presedinte! PSD este principalul partid al tarii si are datoria sa ofere alternativa cea mai buna pentru functia suprema in stat. Este, desigur, misiunea Congresului sa aprobe candidatul PSD la aceasta functie.
Aceasta reuniune largita a Consiliului National al PSD, inclusiv cu reprezentantii partidului aliat - PC - este in masura si datoare sa inainteze propunerea sa catre Congresul Extraordinar al Partidului. In conditiile date, presedintele PSD - Mircea Geoana - are datoria sa-si asume aceasta misiune - nu usoara! Si-a exprimat dorinta. Mai multe organizatii teritoriale l-au sustinut. Va propun, in acest cadru, sa sustinem aceasta propunere - cu convingerea ca domnul Mircea Geoana are potentialul si capacitatea de invatare necesare pentru aceasta misiune. Nu doresc sa fac alte nuantari. Ma cunoasteti bine si stiti ca imi cantaresc bine cuvintele si aprecierile! Sunt convins ca atat PSD, militantii sai, cat si aliatii PSD+PC isi vor mobiliza toate fortele si vor actiona unitar pentru victoria candidatului sau, in beneficiul tarii,pentru viitorul sau european".
Inca o data, Iliescu a pus punctul pe i: este momentul judecatii supreme a poporului, in decembrie 2009 se va incheie mandatul lui Basescu si va incepe o alta epoca. Vorba cuplului Mircea Badea & Carmen Bruma: "Viva la Revolution".