Ion Iliescu a declarat ieri ca Adrian Nastase i se pare cea mai potrivita persoana pentru functia de presedinte executiv al PSD. Cu numai o seara inainte, intr-o emisiune televizata, Nastase dadea semnalul impacarii, afirmand ca el conteaza pe “aproape intregul PSD“ pentru o intelegere cu Ion Iliescu si nu pentru un front impotriva acestuia.
Nastase a spus ca intentia sa este de a pune capat “jihadului“ din partid, declansat dupa pierderea alegerilor.
Despre acest lucru, liderul PSD a aratat ca exista oameni in interiorul partidului care au acumulat nemultumiri de-a lungul anilor, care incearca sa-i faca “tapi ispasitori“ pe el si pe altii, cum ar fi pe Mircea Geoana. El a spus ca, dupa alegeri, a vazut ca in partid sunt oameni cu caracter si oameni cu mai putin caracter.
O alta nemultumire a lui Nastase a fost legata de faptul ca unii lideri ai PSD, in timpul mandatului trecut, se duceau periodic la Cotroceni, la Ion Iliescu, pentru a i se plange. “S-a creat sentimentul ca exista o instanta de apel, separata de conducerea partidului“, a spus Nastase, care a adaugat ca aceste demersuri “nu au influentat partidul in mod fundamental“.
Despre detractorii sai din partid, Nastase a spus ca sunt tocmai aceia din cauza carora alegerile au fost pierdute si care acum se erijeaza in lideri de opinie. “Nu au stiut sa respecte formulele de masura si decenta, iar acum devin purtatori de cuvant a ceea ce reprezinta masa“, a adaugat seful PSD.

Nu mor caii cand vor cainii

“Doresc ca lucrurile in PSD sa mearga intr-o directie constructiva si nu voi accepta ca PSD sa mearga inapoi spre FSN“, a continuat Nastase.
El a aratat ca Ion Iliescu a fondat partidul, dar acesta s-a schimbat si a trecut intre timp la faza de modernizare. “In 15 ani, partidul a trecut de la o structura in devalmasie, amorfa, care era FSN, la o structura care incepea sa se formeze prin delimitare - FDSN, la varianta frustrarii ideologice - PDSR, iar, la sfarsit, la un partid care este principalul partener al Internationalei Socialiste in Romania“, a precizat el.
Nastase a mai spus ca va supravietui politic, adaugand ca de 15 ani supravietuieste politic, desi de fiecare data au fost oameni care au incercat sa-l traga inapoi sau sa-l dea deoparte. “Sunt foarte multi oameni care considera ca, la acest moment, eu ar trebui sa joc mai puternic, sa ies mai puternic la rampa pentru a continua ce s-a facut bun in partid, dar si pentru a-i scoate din partid sau din functiile de conducere pe cei care nu merita acest lucru“, a incheiat Nastase. Potrivit lui Nastase, la Biroul Executiv Central al partidului de astazi vor fi discutate modificarile la statutul partidului, iar in tematica sunt incluse si ideea introducerii functiei de presedinte executiv si reducerea vechimii in partid pentru promovarea pe functiile de conducere.

Omul potrivit, la locul potrivit

Ion Iliescu a apreciat ieri ca Adrian Nastase este “cel mai abilitat“ sa ocupe functia de presedinte executiv al PSD, dat fiind ca a fost prim-ministru si ca pozitia sa de presedinte al Camerei Deputatilor il recomanda pentru acest post. “Nastase este cel mai abilitat pentru asa ceva ca fost premier, pozitia lui de presedinte al Camerei, de asemenea, il recomanda pentru acest lucru“, a declarat Iliescu. Acesta a mai afirmat ca functia de presedinte executiv a fost convenita intr-o posibila formula de structura a partidului, care sa cuprinda un Birou executiv, un Birou coordonator si un Secretariat national. In Biroul Coordonator, pe post de sefi de departamente ar putea fi desemnati fostii ministri sau alti oameni care au fost implicati mai ales in activitatile de “administrare statala“, potrivit lui Iliescu. El a reiterat ca schimbarea Statutului este functia Congresului partidului. “Problema este cum anume sa gandim la Congres aprobarea modificarilor la Statut pentru a putea decide apoi, in lumina noului Statut al partidului“, a mai spus el.