In cadrul Comitetului Executiv National al PSD, fostul presedinte Ion Iliescu a apreciat vehement ca incercarea de demonizare a celor 322 de parlamentari care au votat suspendarea lui este de natura "antidemocratica si fascistoida", citand in acest, ca argument, opinia lui Octavian Paler.
Iliescu a mai afirmat ca se astepta in perioada celor 30 de zile la o atitudine de reflectare din partea lui Basescu, dar ca acesta, din contra, a adoptat un ton amenintator. Iliescu a conchis ca, din aceste motive, revenirea in functie a lui Basescu dupa referendumul din 19 mai va determina "prelungirea temerilor si imprastierea unei stari de teama si suspiciune generalizate".
El a afirmat ca incercarea presedintelui suspendat de a discredita actiunea de suspendare "este antidemocratica" si a mai apreciat ca, daca Basescu ar fi fost presedinte al tarii in perioada agitata de la inceputul anilor 1990, ar fi adus in viata publica "haosul si razboiul civil". Fostul presedinte a tinut sa precizeze ca atacurile sale la adresa lui Basescu nu sunt motivate de "o ranchiuna sau de o miza personala".

Constitutia e buna

In opinia lui Iliescu, Basescu a fost suspendat din functie intrucat "nu a inteles regulile jocului democratic", fiind "fermentul care a subminat autoritatea institutiilor statului" si a a aratat ca au existat suficiente argumente pentru suspendarea lui Basescu.
El a continuat, afirmand ca nu este de acord cu cei care spun ca legea fundamentala este de vina pentru ceea ce se intampla. "Nu-i adevarat, nu Constitutia e de vina, cu aceeasi Constitutie am lucrat atatia ani de zile, ceea ce stabileste Constitutia e o regula a jocului, ai intrat intr-un joc, respecti regulile lui", a declarat Ion Iliescu. In opinia sa, Basescu nu agreeaza aceasta lege fundamentala pentru ca ii acorda prea putina putere.
"El vrea niste prevederi care sa dea dreptul sefului statului sa schimbe guverne cand vrea el, sa dizolve parlamentele cand vrea el. Nu asta prevede Constitutia Romaniei", a acuzat Iliescu.