Ion Iliescu a postat pe blog o critica necrutatoare la adresa lui Traian Basescu in cinci puncte, pe care o puteti citi in continuare.

a. Presedintele Basescu reproseaza Parlamentului ca nu se grabeste cu audierea ministrilor si cu discutarea propunerilor de Guvern si Program Guvernamental ale candidatului desemnat la functia de prim-ministru, domnul L.Croitoru.
Este pura demagogie din partea presedintelui sa reproseze asa ceva Parlamentului, cand el este cel care a produs, constient, aceasta tergiversare - mergand impotriva curentului majoritar din Parlament.
Daca ar fi dorit sa rezolve rapid criza guvernamentala, in urma votului de neincredere dat de Parlament guvernului Boc 2, presedintele avea o solutie simpla si sigura (in spiritul prevederilor Constitutiei) : sa accepte propunerea majoritatii parlamentare exprimata in sprijinul candidaturii domnului Johannis.
Presedintele a refuzat si a provocat astfel prelungirea crizei ! Asa incat reprosul sau adresat Parlamentului este necinstit !
Aceasta este ADEVARATA DEMAGOGIE.

b. A doua aberatie pronuntata de Traian Basescu, asa-zisa "concesie" pe care ar fi facut-o, de a nu desemna premierul din partea partidului cu cei mai multi parlamentari (adica PDL) - este o afirmatie gratuita; pentru ca nu este suficient ca un partid sa aiba cel mai mare grup parlamentar. Pentru a sustine un guvern este nevoie de majoritate parlamentara ! - 30% sau 40% nu inseamna majoritate.
Domnul Basescu nu este un analfabet. El intelege foarte bine aceste lucruri, dar o face pe "naivul" !
El stie foarte bine ca, spre exemplu, dupa alegerile din noiembrie 1996 - FDSN (PDSR) avea atunci cel mai puternic grup parlamentar si cu toate acestea a ramas in opozitie, CDR plus USD (5 partide ) constituind o majoritate de 60%.
Deasemeni, in decembrie 2004, cand PSD avea cel mai mare grup parlamentar (detinand si presedintia celor doua Camere) - presedintele Basescu a refuzat sa-i acorde formarea guvernului si, prin santaj ( apeland inclusiv la "solutia imorala" - cum a denumit-o dansul, de atragere a grupului parlamerntar al PUR) a format o majoritate fragila, prin asocierea la grupul Aliantei D.A. (PNL + PD) a grupurilor UDMR si PUR.
Chiar a uitat Traian Basescu aceste momente in care a fost implicat direct?
Bineinteles ca NU, dar dansul practica nu doar demagogia ci si bascalia! Presedintele BASCALIE - acesta este unul din numele sale !

c. Domnul Basescu pozeaza in "omul anti-sistem" facandu-se ca uita ca, de fapt, este unul din demnitarii cei mai logevivi in functii de stat (secretar de stat, ministru, primar general al capitalei, presedinte, in total peste 15 ani) plus activitatea parlamentara.
Deci este omul care a facut tot timpul parte din sistem - deci "si din cel ticalosit" cum ii placea sa-l caracterizeze, si pe care il si reprezinta.

d. Campania sa impotriva Parlamentului, ca si intretinerea unei permanente atmosfere incordate, conflictuale, intre institutiile publice si provocarea de scandaluri continuui - este caracteristica prezentei domnului Basescu in viata noastra publica.
Prin aceasta el a adus un permanent prejudiciu functionarii statului si institutiilor sale, mai ales in ultimii cinci ani, cand a detinut functia de sef al statului.
Bilantul acestor cinci ani il descalifica pentru cursa electorala din 22 noiembrie 2009. Realegerea lui Basescu ar fi o catastrofa pentru tara.

e. Diversiunea pe care a conceput-o prin suprapunerea referendumului pentru amendarea Constitutiei ( prin modificarea structurii Parlamentului) cu alegerile prezidentiale - este conceputa ca o manevra pentru a deturna obiectul dezbaterii publice de la bilantul negativ al mandatului sau spre teme laterale, care lui i se par populare.
Atacul impotriva Parlamentului - principala institutie a democratiei - a fost dintotdeauna tema predilecta a tuturor despotilor, a adeptilor regimurilor dictatoriale.
Asta vrea sa fie si domnul Basescu.