Opozitia strange randurile si-si indreapta "tunurile" contra Cotroceniului. Recentele afirmatii ale presedintelui facute intr-o emisiune televizata au inflamat spiritele pesediste, liderii social-democrati reclamand atat justetea, cat si urgenta demararii procedurilor de suspendare a presedintelui.
Justetea actiunii de suspendare din functie a presedintelui Basescu, precum si urgenta demararii acestui demers sunt motivate, in opinia presedintele PSD, Mircea Geoana, de atacul "violent si gratuit" al presedintelui Basescu impotriva sa. "In primul rand, Traian Basescu foloseste un discurs duplicitar, unul pentru oficialii europeni si altul pentru consumul intern. In al doilea rand, este vorba de o atitudine nedemna de un presedinte. Acest tip de atac violent si gratuit la adresa liderului Opozitiei ne confirma faptul ca actiunea de suspendare este justificata", a declarat Geoana. El a mai apreciat ca presedintele Traian Basescu incearca sa nege in mod voit criza politica majora pe care a provocat-o. "Reactia lui Traian Basescu este motivata de teama si frica care incep sa-l domine", a conchis Geoana. Raspunsul virulent al liderului PSD a fost generat de afirmatiile recente facute de Basescu intr-o emisiune televizata, aprecierile prezidentiale vizand pozitia sa de lider. In opinia presedintelui Basescu, Geoana s-a asezat in "remorca unor vechi mentalitati ale PSD", fiind manipulat politic de Iliescu, constitutional de Iorgovan, precum si de Hrebenciuc, care promite ca ii aduna voturi in Parlament.

Un joc lipsit de onestitate

"Am luat cunostinta cu surprindere si nedumerire de afirmatiile domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, care se constituie in atacuri directe si nedemne de un sef de stat la adresa mea si a PSD", a afirmat Iliescu, precizand ca nu are de gand sa se lase antrenat "in acest joc lipsit de onestitate al domnului Basescu, care aduce atingere imaginii si credibilitatii institutiei prezidentiale". El a mai afirmat ca, prin pretentia de a fi un presedinte jucator, Basescu "nu mai poate fi acel factor de mediere, de care are nevoie cu atat mai mult o tara cu echilibre politice si sociale precare, in care exista multe frustrari si o mare nemultumire fata de performantele celor care gestioneaza tara".
De asemenea, Iliescu considera ca Basescu a demonstrat cat de justificata si cat de urgenta este actiunea de suspendare a sefului statului, "care se situeaza permanent deasupra legii si Constitutiei", devenind din ce in ce mai evident un pericol la adresa democratiei si a statului de drept.

Basescu "iese din Constitutie"

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca Basescu "este un presedinte care tot ce face sau mare parte din ceea ce face, face in afara Constitutiei. De ieri pana azi ne-a obisnuit... ne-a livrat una calda, una rece, aseara era foarte furios si ameninta ca va exporta galceava la Bruxelles. Probabil sfatuit de oameni ceva mai calmi, mai intelepti si mai cunoscatori ai politicii europene, a avut un discurs care trebuie apreciat in mare parte. Dar iata ca nici nu a parasit bine PE si iarasi a iesit din ceea ce inseamna Constitutie si a atacat un partid. Nu sunt eu avocatul PSD, dar mi se pare incorect ca un presedinte sa atace un partid. Indiferent care ar fi acela", a afirmat Ciuca.

Iorgovan recomanda presedintelui moderatie in declaratii

"Am scapat usor. Altadata cetateanul Traian Basescu, in postura de presedinte al Romaniei, care trebuie sa respecte Constitutia si drepturile omului, l-a atacat pe cetateanul Antonie Iorgovan intr-o maniera birjareasca, sub demnitatea oricarui om de pe strada, darmite a unui presedinte, spunand ca sunt un criminal si ca am omorat un om pe trecerea de pietoni. Asa ca faptul ca il manipulez pe Mircea Geoana prin interpretarea Constitutiei aproape ca este un rasfat. Abia ca e o evolutie a cetateanului Traian Basescu", a spus Iorgovan.
El a aratat ca ultimele declaratii ale sefului statului scot in evidenta conceptia aberanta a acestuia despre misiunea sa de presedinte. Totodata, Iorgovan a precizat ca presedintele trebuie sa-si tempereze starile si reactiile in calitatea sa de sef al statului.