Ion Iliescu a criticat ieri la ßcoala de vara Nicolae Iorga de la Valenii de Munte desecretizarea a dosarelor politicienilor si Legea lustratiei ca fiind "reflexe totalitare". Totodata, el a declarat ca nu va mai candida la nicio functie de stat sau pe linie de partid, dar a spus ca este o neghiobie ca PSD "sa se debaraseze de anumite valori".

Fostul sef al statului a afirmat ieri ca actiunea de desecretizare a unor dosare de interes national este "o mare diversiune", prin care se reabiliteaza fosta Securitate si se discrediteaza actualii oameni politici. "Este nevoie mai ales de transparenta persoanelor publice, dar de aici si pana la aceasta diversiune, aceasta vanatoare de vrajitoare, care introduce un element de tensiune, de incordare, in loc sa gasim o cale de unire (...), se cultiva invrajbirea", a subliniat Iliescu, adaugand ca trebuie sa se afle care sunt "fortele interesate de asa ceva". El a adaugat ca abuzurile din partea "unor structuri care vor sa revina la metodele de regim totalitar" pot fi evitate numai prin promovarea transparentei, a unei legislatii deschise, clare si democratice. Totdata, senatorul PSD a spus ca "nu este benefica publicarea pe Internet a tuturor dosarelor", pe motiv ca acestea contin "elemente ce tin de intimitatea persoanelor", iar publicarea integrala a acestor dosare ar transforma viata politica intr-o "mahala generala". "Sa nu uitam ce scandal s-ar fi putut produce daca ar fi aparut dosarele lui Mircea Ionescu Quintus, Corneliu Coposu sau Paleologu", a explicat Iliescu, mentionand ca ce s-a intamplat in ultima vreme in viata publica este o dovada de "ura si incrancenare".

Lustratia este un reflex totalitar

Pe de alta parte, senatorul PSD a mai spus ca "scoaterea" dosarelor si promovarea legii lustratiei sunt reflexe totalitare si a dat ca exemplu faptul ca pe vremea comunismului, daca parintii unei persoane aveau un trecut considerat periculos, acea persoana nu avea voie sa urmeze cursurile anumitor scoli. Iliescu a adaugat ca sunt oameni care si-au castigat anumite merite in momentul Revolutiei, iar discreditarea lor acum este inutila. El a calificat legea lustratiei drept o dovada de "mentalitate totalitara". "Am trait pe pielea mea ce inseamna lustratia", a spus fostul presedinte si a dat ca exemplu faptul ca la terminarea clasei a IV-a nu a putut sa dea examen mai departe pentru ca nu a avut adeverinta de buna purtare, "cum cerea dictatura carlista", deoarece tatal lui era detinut politic. La manifestarea de la Valenii de Munte au mai participat si apropiati ai lui Iliescu precum senatorul PSD Razvan Theodorescu, Gelu Voican Voiculescu, dar si presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus.

Iliescu nu mai are nevoie de functii

Senatorul PSD Ion Iliescu si-a exprimat din nou ieri nemultumirea fata de decizia anumitor lideri ai partidului de a renunta la serviciile sale. "Este o neghiobie din partea unui partid sa se debaraseze de anumite valori", a spus Iliescu. "Nu sunt un infatuat, dar eu reprezint ceva prin mine insumi si, in aceste conditii, nu am nevoie de nicio functie pentru a-mi exprima un punct de vedere sau a influenta in vreun fel lucrurile", a explicat fostul presedinte.
El a subliniat ca, indiferent de forma viitoarelor alegeri, anticipate sau la termen, el nu va mai candida pentru nicio functie de stat sau pe linie de partid si a refuzat sa comenteze evolutia PSD pe scena politica. Senatorul PSD a mai spus ca, daca i se va cere, isi va exprima un punct de vedere in interiorul partidului, dar a mai spus ca nu vede ca posibila "o alianta PSD-PNL".
Pe de alta parte, Iliescu a refuzat sa dea declaratii cu privire la actuala conducere a partidului pe care l-a fondat si a adaugat totusi ca, daca va fi util si solicitat, "va participa la asemenea dezbateri referitoare la problemele cu care se confrunta astazi PSD".
In final, Iliescu a spus ca organizarea unui congres extraordinar este tardiva, deoarece se apropie congresul ordinar, care va fi organizat cel mai probabil in martie anul viitor.