PIN a intrerupt negocierile cu PSD in vederea formarii unei aliante PSD-PC-PIN, a anuntat, marti, vicepretedintele Lavinia Sandru, precizand ca aceste negocieri au etuat din cauza lui Ion Iliescu.
Sandru a declarat ca PIN a dorit initial sa mearga in alegerile parlamentare singur, dar rezultatul alegerilor locale a demostrat ca acest lucru nu este inca posibil ti, de aceea, a inceput, in urma cu o luna, negocierile cu PSD. "Astazi (marti - n.r.) l-am sunat pe Mircea Geoana si i-am spus ca il eliberez de greutatea negocierilor purtate cu noi", a spus Sandru, adaugand ca PIN intrerupe unilateral negocierile cu PSD deoarece Ion Iliescu s-a opus unei aliante cu PIN.
Conform Laviniei Sandru, pretedintelui de onoare al social-democratilor nu a fost de acord cu incheierea unei aliante mai largi intre PSD, PC si PIN, fiind impotriva prevederilor din Statutul PIN potrivit carora din acest partid nu vor putea sa faca parte fosti membri marcanti ai nomenclaturii comuniste. Sandru a precizat ca Ion Iliescu are si un "razboi" cu pretedintele PIN, Cozmin Guta, deoarece acesta i-a cerut fostului sef al statului sa-si asume responsabilitatea loviturii de stat din 1989. "Desi mai multi lideri ai PSD au fost de acord cu formarea acestei coalitii sau aliante mai largi, ea nu s-a putut realiza din cauza lui Ion Iliescu", a adaugat Lavinia Şandru, care a aratat ca esecul negocierilor cu PSD este cauzat fie de faptul ca Ion Iliescu este la 78 de ani si jumatate un "batranel potent, din punct de vedere politic", fie colegii sai din PSD care doreau alianta cu PIN sunt "extrem de impotenti".
Ea l-a criticat pe Iliescu, aratand ca o reforma a clasei politice nu-l include pe Iliescu, iar acesta nu face bine PSD. "Ion Iliescu a pierdut de doua ori, in fata lui Petre Roman si apoi in fata lui Mircea Geoana, deci nu este un geniu politic. Romania este in acest stadiu din cauza lui Ion Iliescu. Principala vina o are Ion Iliescu pentru ca a avut posibilitatea sa faca ceva ti nu a facut", a adaugat Sandru, care a mai spus ca liderii partidului se vor reuni saptamana viitoare pentru a decide ce va face in viitor, fie PIN va participa la alegeri independent, fie unii dintre membri vor participa individual.