Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat pentru cotidianul "Gandul" ca a avut "un schimb de pareri" cu presedintele partidului, Mircea Geoana, in ceea ce priveste convocarea structurilor de conducere ale partidului, eventual a unui Congres, "daca este necesar". "Urmeaza sa ne intalnim intr-un BPN, pentru a stabili data unui Consiliu Executiv, eventual a unui Congres, daca va fi necesar", a precizat Iliescu, potrivit cotidianului "Gandul", citat de Mediafax.
Totodata, intr-o interventie postata pe blogul personal, Ion Iliescu vorbeste despre faptul ca "se impune o analiza pertinenta a problemelor privind strategia si tactica partidului, in acest an, in forumurile sale statutare".
Plecand de la faptul ca "anul 2009 nu va fi un an usor pentru economia tarii, Iliescu mentioneaza pe blogul personal ca la aceasta situatie "se adauga confuzia din viata politica si ingrijorarea exprimata de unii colegi de blog, in legatura cu soarta stangii romanesti si a PSD, si anume "cum va reusi PSD sa-si mentina identitatea, linia de conduita si platforma sa politica, in contextul actual" si "cum va reusi sa imbine raspunderea pentru guvernarea tarii, in cadrul aliantei cu PDL, nerenuntand la obiectivele sale strategice si pastrand si consolidand legaturile cu propriul electorat". "Este motivul pentru care cred ca se impune o analiza pertinenta a problemelor privind strategia si tactica partidului in acest an, in forumurile sale statutare, si promovarea unei activitati politice sustinute pentru clarificarea tuturor problemelor cu activul propriu de partid, cu militantii de baza ai partidului", spune Iliescu.
Fostul lider al PSD da ca exemplu situatia lui Radu Gheorghe, invatator in comuna Gradistea, care publica pe blogul unui coleg o scrisoare deschisa prin care isi manifesta dezamagirea fata de rezultatele de la alegerile locale si asupra modului in care a fost ajutat de Organizatia locala PSD".
Potrivit lui Iliescu, "si mai grav" este faptul ca acest membru PSD, dezamagit de situatia existenta, a anuntat ca se retrage din partid, enuntand o concluzie: 'ca pentru unii din PSD, alianta cu PDL semnifica obtinerea de castiguri, dar ca, in acest fel, se pierd oameni'!".
In opinia lui Iliescu, o asemenea stare de spirit este "preocupanta", el aratand ca "este datoria partidului, a militantilor sai, sa desfasoare actiuni de clarificare a problemelor".
El considera ca activitatea PSD ar trebui sa vizeze patru mari domenii: "activitatea grupului de membrii de partid - membrii ai guvernului si ai aparatului guvernamental - cu misiunea de a asigura succesul guvernarii, in solutionarea problemelor cu care se confrunta tara, si principalele categorii de cetateni; activitatea grupului parlamentar din cele doua Camere - care trebuie sa fie cat mai coerenta si eficienta, semnal important pentru prezenta PSD in viata politica a tarii; activitatea reprezentantilor PSD din administratia locala - judete si localitati, in legatura nemijlocita cu cetatenii si nevoile lor dar si activitatea propriu-zisa de partid".
La acest capitol, Iliescu mentioneaza "consolidarea si activizarea tuturor organizatiilor locale, dezvoltarea spiritului militant al membrilor PSD si prezenta lor activa, in contact cu diferitele categorii de cetateni". "Trebuie dezvoltat si un climat propice pentru dezbaterea principalelor probleme - politice, economice, sociale, ideologice - cu membrii partidului", spune Iliescu, propunand dezvoltarea unor 'forumuri' active, de dezbateri si schimburi de idei".
El mai spune ca organizatiile de partid si structurile sale statutare trebuie sa fie "principalul factor de supraveghere critica a modului in care isi fac datoria membrii partidului in structurile administratiei de stat - centrale si locale, si a comportamentului acestora". "Ele ( organizatiile de partid si structurile sale statutare) trebuie sa constituie veritabile verigi de legatura a partidului cu cetatenii, cu diferite categorii de oameni, care sa preia si sa exprime opiniile acestora, sa incerce sa ajute la solutionarea problemelor lor", mai arata presedintele de onoare al PSD.
Iliescu afirma in finalul postarii de pe blog ca "a ignora munca vie de partid este cea mai mare greseala si lacuna a unui partid politic aflat la guvernare, cu atat mai mult a unui partid de stanga, social-democrat !".