Liderul PSD Timis, Ilie Sarbu, fostul ministru al Agriculturii, a declarat ca in Parlament functioneaza o noua majoritate, formata din PSD, PNL si UDMR, iar un protocol intre aceste formatiuni urmeaza sa fie semnat "probabil" dupa primul tur al alegerilor prezidentiale.
Sarbu a afirmat, intr-o conferinta de presa desfasurata la Timisoara, ca motiunea de cenzura depusa de PNL si UDMR va trece, marti, de votul Parlamentului, deoarece PSD o va sustine.
"Incepand de miercuri functioneaza o noua majoritate. Marti, motiunea de cenzura pe care au depus-o colegii nostri de la PNL si UDMR va trece, o voteaza si PSD si dupa aceea vom vedea. Ceea ce domnuā€˜ Basescu a semanat, acum se culege", a spus Sarbu.
Potrivit acestuia, cele trei partide alcatuiesc deja o majoritate in Parlament, insa un protocol va fi semnat "probabil" dupa turul intai al alegerilor prezidentiale.
"E facuta deja publica noua majoritate. Sigur, nu avem un protocol incheiat. Probabil acesta va fi incheiat dupa turul intai. Dar ea functioneaza si asta e cel mai important", a precizat Sarbu.
Liderul PSD Timis considera ca noua majoritate trebuie sa asigure "stabilitate, liniste si coerenta".
"Tara e in criza politica, dincolo de cea financiara, economica si are nevoie de o majoritate care sa poata sa asigure stabilitate, liniste, coerenta. Tara trebuie administrata, dincolo de ceea ce domnul Basescu vrea, sa ajunga presedinte", a spus fostul ministru al Agriculturii.
El a precizat ca exista discutii intre PSD, PNL si UDMR pentru nominalizarea unui guvern de tehnocrati.
"E o discutie la nivelul partidului nostru si la nivelul Partidului Liberal, dar si UDMR a acceptat ideea asta, sa fie nominalizat un guvern din tehnocrati care sa administreze problemele curente ale tarii pana la alegeri", a afirmat Ilie Sarbu.
Fostul ministru al Agriculturii a adaugat ca premierul Emil Boc face "tot felul de daruri ipotetice" electoratului, pentru ca, in realitate, banii pe care ii promite acum Guvernul au fost aprobati inca din vara acestui an.
"Domnul Boc, acum in criza de subiecte, am vazut ca iese cu teme vechi, care sunt deja ordonante de urgenta promovate. Probabil ca pe Palatul Victoria a ajuns elicopterul si dansul, in criza de timp, face tot felul de daruri. Ipotetice, desigur, pentru ca ele in realitate sunt rezolvate. De unde era cel mai restrictiv Guvern - constrangeri, Banca Mondiala, UE, transa a doua, transa a sasea - acum nu mai exista nicio regula. Totul e ca cei care sunt acum la putere sa poata ramane in continuare. Daca pacalesc acum electoratul, ceea ce nu mai cred, atunci sigur ca sunt abili si merita sa ramana in continuare", a concuzionat Sarbu, care a dat ca exemplu ajutorul pentru insamantarile de toamna, care a fost aprobat in timpul mandatului sau de ministru.
Oficial, niciuna dintre cele trei formatiuni nu a recunoscut existenta unor negocieri in vederea colaborarii, insa un prim test al functionarii noii majoritati parlamentare invocate de Ilie Sarbu va fi motiunea de cenzura de marti, initiata de PNL si UDMR si pentru care PSD si-a anuntat oficial sustinerea. Cele trei partide intrunesc 281 de voturi, in conditiile in care pentru trecerea unei motiuni de cenzura sunt necesare 236 de voturi.