DeCeNews informeaza: Scandalul posturilor vacante din Parlament pune in discutie legea electorala. Ponta: o vom schimba daca ajungem la Putere'

Scandalul locurilor vacante din Parlament redeschide discutia asupra legii electorale. Guvernul trebuia sa organizeze alegeri partiale in colegiile vacante pana la data de 15 ianuarie, dar nu s-a demarat nicio procedura. Victor Ponta sustine ca a adresat mai multe solicitari scrise Guvernului prin care a cerut organizarea de alegeri, dar nu a primit niciun raspuns. Liderul PSD a promis ca odata ce USL va ajunge la Putere se va schimba legislatia, pentru ca in acest moment legea nu prevede nicio sanctiune pentru Guvern, daca nu se organizeaza alegeri pentru locurile vacante.
Cristian Parvulescu, presedintele Pro-Democratia, a atras atentia asupra derapajului democratic in care se ajunge din cauza nerespectarii legislatiei. "Acum, cu 8 luni inainte de alegerile parlamentare nu s-ar mai justifica niste alegeri partiale, dar problema este cea a incapacitatii Guvernului de a asigura reprezentarea populatiei. Sigur ca oamenii din acele colegii pot fi ingrijorati ca nu mai au reprezentare, dar vorbim despre o incalcare a legii, o lege care nu contine sanctiuni. Daca ar fi prevazut sanctiuni sigur le organizau. Neexistand alte sanctiuni isi vor asuma responsabilitatea si vor spune ca au neglijat pentru ca au avut alte prioritati. Ba vor veni sa ne spuna ca au facut si economie.", a declarat Parvulescu pentru DeCe News.
Ponta a promis ca aceasta lege va fi schimbata imediat ce va ajunge USL la Putere, pentru ca nu se poate sa nu existe nicio sanctiune. "Da, cu siguranta vom modifica legea. Stiu despre ce este vorba si am facut chiar mai multe solicitari scrise pentru a se organiza alegeri, insa nu am primit niciun raspuns.", a declarat Ponta pentru DeCe News.

PDL nu a organizat alegerile de frica

Termenul limita la care trebuiau demarate procedurile pentru organizarea alegerilor era 15 ianuarie. In aceea perioada in Piata Universitatii si in toata tara erau ample proteste impotriva PDL si a presedintelui Traian Basescu, iar organizarea alegerilor ar fi fost un risc greu de asumat din partea Puteri.
"Se discuta la un moment dat ca este colegiul pe care ar putea candida fostul premier Emil Boc, ramas liber dupa decesul deputatului UDMR Palfi Zoltan, insa intre timp este clar ca intentiile domnului Boc s-au schimbat si va candida la primaria Clujului, iar la nivelul lunii ianuarie, cand intarziau chestiunea, nu se stia clar care vor fi miscarile. Era clar ca in urma miscarilor din ianuarie isi va da demisia pentru a contribui in felul acesta la imbunatatirea imaginii Guvernului.", a mai spus Parvulescu.
Ponta considera ca PDL a evitat sa faca alegeri de frica, pentru ca stiau ca pierd. Una dintre mize era colegiul din Cluj, unde ar fi urmat sa candideze Emil Boc.

Legea nu sanctioneaza Guvernul pentru ca nu face alegeri

Contactati de DeCe News cei de la Autoritatea Electorala Permanenta sustin ca sunt pusi in tema cu problema, dar nu au nicio putere. "Legea are niste prevederi clare. Nu este prevazuta nicio sanctiune daca legea nu se respecta, dar asta nu insemna ca legea nu trebuie respectata. Nu am primit nicio solicitare din partea Guvernului sau a MAI pentru a demara procedurile de organizare a procesului electoral alaturi de cei de la Minister", a declarat Marian Muhulet, vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente.