Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, nu renunta la putere. Liderul egiptean a declarat ca, in septembrie, va asigura transferul de putere catre acela care va fi ales de egipteni. Mubarak a mai spus ca prioritatile sale in acest moment sunt recastigarea increderii egiptenilor si imbunatatirea imaginii la nivel international.
"Ma adresez astazi (joi, n.r.) tinerilor din Egipt, cei din piata Eliberarii. Sunt mandru de voi, sunteti un simbol al Egiptului, sunteti niste tineri care viseaza la un viitor mai bun. Va promit ca sangele martirilor nu a curs in zadar. Ii voi pedepsi pe cei care au comis crime impotriva voastra. Famiilor victimelor le spun ca sufletul meu a fost la fel de distrus ca si al vostru", si-a inceput Mubarak discursul de la televiziunea de stat.
"Am mai declarat si cu alte ocazii ca nu voi mai candida la urmatoarele alegeri prezidenziale si ca ma voi multumi cu ceea ce am facut in acesti ani. Va promit ca voi asigura transferul de putere catre acela care va fi ales de catre voi in mod corect la alegeri. Aceasta este promisiunea pe care mi-am facut-o mie, in fata divinitatii. Vreau sa asigur securitatea egiptenilor si sa iesim din acesta criza", a declarat presedintele Egiptului, precizand ca, pana in septembrie, va urma un plan de tranzitie pasnica a puterii.
"Prioritatile mele acum sunt sa recastig increderea egiptenilor si sa recastigam imaginea la nivel international, sa revigoram economia", a mai spus presedintele egiptean. "Nu voi asculta dictatele strainatate", a mai spus Mubarak.
Mubarak a vorbit si despre unele amendamente care ar putea fi aduse Constitutiei, numind eventuale modificari ale articolului 179, care se refera la durata unui mandat prezidential, la modul cum se va face transferul de putere si la cum sunt organizate alegerile. Mubarak a dat asigurari ca alegerile vor fi corecte si transparente.
"L-am delegat pe vicepresedinte sa aiba responsabilitate in multe domenii si sa scoata Egiptul din aceasta criza. Sa asculte de voia oamenilor", a mai spus presedintele egiptean.
In timpul discursului lui Hosni Mubarak, protestatarii din piata Tahrir au inceput sa scandeze si sa fluture in aer pantofi, in semn de lipsa de respect.
Protestele din Egipt se afla joi in 17-a zi, manifestantii ocupand in continuare piata Tahrir si cerand demisia lui Mubarak.
In plus, mii de muncitori egipteni au intrat joi in greva, pentru a cere salarii mai mari, crescand presiunea exercitata asupra guvernului confruntat deja cu revolte.