Conducerea Senatului si Camerei a decis ieri ca situatia senatorului UMDR György Frunda (foto) si solicitarile PSD, PRM si PIN, de a fi demis din functia de sef al delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), sa fie analizate de comisiile juridice comune si dezbatute in plenul reunit al Camerelor.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ieri ca Birourile Permanente reunite au decis ca solicitarile senatorilor PSD, PRM si ale deputatilor PIN de inlocuire a lui Frunda de la sefia delegatiei romane la APCE sa fie trimise la comisiile juridice reunite, spre a fi analizate.
Grupul parlamentar al PSD din Senat a apreciat ca Frunda a incalcat atat mandatul de sef al delegatiei parlamentare a Romaniei la APCE, cat si competentele de raportor al Comisiei juridice si drepturilor omului la APCE.
"Concluziile finale ale raportorului (György Frunda - n.r.) s-au indepartat de la mandatul primit din partea Comisiei juridice a APCE, propunand ca ideile etnocentrismului si separatismului pe baze etnice sa reprezinte principiile de baza ale constituirii statelor centrale", a apreciat grupul parlamentar al PSD din Senat.
Grupul parlamentar al PRM din Senat a cerut ca Frunda sa fie schimbat din fruntea delegatiei parlamentare romane, dar sa i se retraga si calitatea de membru al Adunarii parlamentare al CE.
ßi deputatul PIN Lavinia ßandru a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului prin care a criticat "comportamentul anticonstitutional" al senatorului UDMR, aratand ca sanctionarea acestuia "devine cu atat mai imperativa" cu cat acesta a afirmat in ultimele aparitii publice ca "nu reprezinta Romania la APCE".
Nicolae Vacaroiu a declarat ca, in urma acestor solicitari, "Frunda va fi audiat" si vor fi audiati si cei care au fost acolo, iar pe baza acestor audieri "comisiile vor elabora un raport", pana miercuri - 15 februarie, care va fi trimis spre dezbatere plenului celor doua Camere reunite. El a adaugat ca grupul senatorilor PSD "a cerut inlocuirea lui György Frunda din functia de sef al delegatiei", iar cei de la PRM au solicitat si inlocuirea din pozitia de "simplu membru al APCE".
Vacaroiu a mai spus ca si "deputata independenta Lavinia ßandru a solicitat sanctionarea senatorului".

Nu s-a pus problema sanctiunii

La randul sau, presedintele Camerei, Adrian Nastase, a spus ca nu s-a pus problema unor sanctiuni pentru comportamentul lui Frunda. Nastase a precizat ca "deocamdata e vorba de o dezbatere generala si nu se pune problema unor sanctiuni".
El a spus ca Frunda "este insa seful unei delegatii parlamentare reunite", iar afirmatiile sale ar trebui fie ascultate in cadrul plenului celor doua Camere. Intrebat daca i se pare convingatoare argumentatia UDMR ca senatorul nu reprezenta tara noastra, ci reprezenta familia politica a PPE, Nastase a afirmat ca Frunda are oarecum dreptate cand spune "ca doar reprezentantii Guvernului reprezinta Romania", in sens oficial. El a adaugat ca, "in momentul in care participi in cadrul unor activitati externe, reprezinti intr-o mare masura Parlamentul Romaniei si, implicit, Romania".