Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata: "Cateva solutii economice pentru Romania". Va prezentam in continuare textul integral al declaratiei.

Situatia economica si financiara a Romaniei nu s-a imbunatatit. Este un drum lung pana vom spune: "Da, am iesit din criza". Din pacate, cifrele nu sunt imbucuratoare.
Potrivit datelor oferite de Banca Nationala a Romaniei, restantele la credite au atins un nou nivel record, in luna aprilie, de 23,87 miliarde lei. Datoriile la banci ale romanilor au crescut cu 751 milioane lei fata de luna martie, iar creditele au avansat cu 278 milioane lei. Ponderea restantelor in totalul creditelor a urcat la 10,52%, de la 10,20%, cat era luna anterioara. Restantele in lei au inregistrat o crestere importanta, de 264 milioane lei, pana la 10,03 miliarde lei, in ciuda scaderii dobanzilor din ultima vreme, in timp ce soldul creditelor in lei s-a redus cu 818 milioane lei. Ponderea restantelor la creditele in moneda nationala a urcat consistent, la 12,41%, de la 11,97%, cat era in martie. Cat priveste restantele la creditele in valuta, acestea au avut un avans mai mare decat cele in lei. Astfel, valoarea acestora a crescut cu echivalentul a 486 milioane lei, ponderea in total credite avansand de la 9,21%, la 9,47%, fiind temperata de majorarea importanta a soldului in echivalent lei al creditelor in valuta, cu 1,1 miliarde lei, pana la un echivalent de 146,18 miliarde lei. Avansul restantelor si creditelor in valuta a fost influentat in mare masura si de majorarea cursului euro, cu 0,41%.
Din punct de vedere al teoriei economice un lucru este cert. De fiecare data cand avem de-a face cu o criza economica, inevitabil isi fac aparitia somajul si falimentele. Pentru ca economia unei tari sa-si poata reveni dupa o asemenea perioada, aceasta are nevoie de o piata flexibila a muncii si de o cresterea investitiilor.
Fara crestere economica nu putem pretinde ca Romania sa iasa din aceasta criza economica, criza care se resimte in fiecare familie ce plateste rate la banci. Solutii exista, ramane in datoria noastra sa le punem in aplicare. Un scenariu de sustinere a cresterii economice ar fi cel orientat spre exporturi. Reteta este folosita si in alte state europene, in acelasi timp in care aceasta reteta poate fi utilizata cu succes de toate statele cu probleme economice. De altfel, vorbind despre cresterea economica, putem afirma ca acesta este singurul mod de a iesi din toate dificultatile financiare si sociale ale Romaniei.
Exista cateva provocari pe care actualul guvern le are. Prima ar fi aceasta, a cresterii exporturilor.
Cea de-a doua tine de investitii straine directe prin proiecte noi sau prin ridicarea productivitatii si competitivitatii celor existente. In esenta, un nivel ridicat al investitiilor si cresterea competitivitatii ridica nivelul cresterii economice. Din acest motiv, preocuparea atragerii de investitii straine si de consolidare a celor romanesti trebuie sa fie una extrem de importanta pentru administratie si pentru mediul de afaceri, in general.
Cea de-a treia provocare a actualului guvern este una ce tine de stabilitatea fiscal-bugetara. Chiar daca pentru acest an a obtinut de la FMI majorarea deficitului pe cash de la 1,9 la 2,2%, anul viitor, cand ar trebui sa intre in vigoare cele trei masuri - introducerea unui impozit progresiv cu cote inferioare actualei cote unice, TVA redus la produse agro-alimentare si reducerea contributiilor sociale -, Guvernul a promis in scrisoarea convenita cu FMI o ajustare structurala suplimentara a deficitului de 0,5% din PIB.
Iar de la 1 ianuarie 2013 va intra in vigoare si majorarea salariilor bugetarilor, pentru ca acestea sa atinga valoarea nominala din 2010. Presiunea pe buget - reprezentata pe partea de cheltuieli de majorarea salariilor bugetarilor si de inapoierea contributiilor sociale retinute ilegal pensionarilor, iar pe partea de venituri de o reducere a fiscalitatii pe forta de munca (cota progresiva plus reducerea contributiilor) - va conduce inevitabil la adoptarea de masuri fiscale suplimentare. Afirm cu tarie ca este o mare provocare pentru Guvernul USL sa pastreze sabilitatea economica in parametri normali in acelasi timp in care adopta masuri fiscale suplimentare, fara a-i impovara pe romani sau fara a aduce prejudicii firmelor. S-a vazut ce s-a intamplat atunci cand masurile austere ale guvernarilor anterioare au fost realizate dupa ureche, fara un studiu de impact asupra firmelor sau populatiei. Acest lucru nu trebuie sa se mai repete. Iar Guvernul USL are datoria sa fereasca populatia de instabilitate si poveri economice.