Membrii Cabinetului Tariceanu sunt ceva mai bogati dupa un an de guvernare. Multi dintre ei au preferat sa-si transforme bunurile imobile in lichiditati. Altii s-au indatorat la banci pentru a-si putea cumpara imobile sau autoturisme.
Majoritatea ministrilor din Guvernul Tariceanu si-au reactualizat declaratiile de avere, in ultimele zile ale anului trecut sau in primele zile ale acestui an, ca urmare a unor modificari intervenite in situatia lor materiala.
La o prima evaluare, se poate spune ca la sfarsitul unui an de mandat Guvernul Tariceanu este mai bogat. Cum e si firesc, tonul il da seful Executivului. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a obtinut anul trecut castiguri din operatiuni bursiere, dividende si vanzarea actiunii detinute la societatea Prima Broadcasting Group ce depasesc de zece ori suma incasata pentru functia de deputat. Potrivit noii declaratii de avere, datata 31 decembrie 2005, Tariceanu a incasat dividende de 2,73 miliarde de lei vechi distribuite de Automotive Trade Services, societate pe care o controleaza integral, si a castigat 575,9 milioane de lei vechi jucand la bursa. Cedarea actiunii Prima Broadcasting Group i-a mai adus sefului Executivului inca 10.000 de euro. Legat de aceasta tranzactie, Tariceanu a precizat ca aceasta a fost stabilita in urma negocierilor cu cumparatorul titlului respectiv. "Atat am cerut si atat mi s-a oferit. Daca as putea vinde toate actiunile pe care le am la acest pret, ar fi foarte bine, dar nu se poate. Aceasta este legea pietei", a declarat ieri premierul.

Vanzari si cumparari

Ministrii nu s-au lasat coplesiti de problemele guvernarii. Ei s-au ocupat si de gestionarea propriilor averi. Multi si-au vandut o parte din bunurile imobile pentru a le transforma in lichiditati sau au contractat credite pentru a-si imbunatati confortul. Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, a vandut in august 2005 un apartament pentru care a incasat aproape 100.000 de euro si a cumparat un autoturism Citroën C3 Pluriel fabricat in 2004. Declaratia de avere a ministrului a fost modificata si la capitolul active financiare. La jumatatea anului trecut, Olteanu avea un cont curent in valoare de 50 de milioane de lei la Banc Post si 77 de milioane de lei plasate pe un card de credit deschis la Raiffeissen. In prezent, el are 200 de milioane la Banc Post, 100 de milioane pe cardul de credit la Raiffeissen, precum si 19.200 de euro la BRD.
Potrivit noii declaratii de avere, Bogdan Olteanu i-a imprumutat in 2005 tatalui sau, Danut Olteanu, 65.000 de euro. In noua declaratie de avere mai apare o datorie in valoare de 60.000 de euro, la BRD.
ßi ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a vandut 2 imobile si doua autoturisme, cumparand in schimb actiuni si un VW Passat. Astfel, el a devenit in primul an de mandat actionar la o societate din Craiova. Tot in 2005, ministrul a achizitionat icoane si un ceas in valoare totala estimata la 1.000 de euro.
Vasile Blaga, ministrul de Interne, a cesionat actiunile detinute la SC Master SA in valoare de 1,081 miliarde de lei, bani pe care i-a depus la o banca.
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a vandut anul trecut un autoturism VW Passat cu 7.000 de euro, a contractat un credit de un miliard de lei si a primit cadou de la cumnatii din Germania un autoturism Audi.
Atanasiu Teodor, ministrul Apararii, a cumparat in 2005 un teren cu casa in Alba Iulia si a depus in doua conturi 75.000 de euro si, respectiv, 30.000 de dolari.

Succese la Bursa

Codrut ßeres, ministrul Economiei, a imprumutat anul trecut 27.000 de euro prin doua credite importante - unul in valoare de 66.106 euro, celalalt de 98 de milioane de lei (ultimul, de la Corporatia Intact). Cu o parte din banii imprumutati, ßeres si-a cumparat un apartament, un autoturism Volvo, cateva tablouri - care s-au adaugat celor achizitionate in 2004, valoarea declarata a acestora ajungand la 2.000 de euro. El a mai depus in banci, pe carduri, 96 de milioane de lei.
Ministrul Economiei a avut succes cu plasamentele la bursa, a caror valoare s-a dublat, pana la circa 19.600 de euro.
Secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu, a cumparat anul trecut actiuni la zece societati, dupa ce in aprilie 2005 nu detinea nici un astfel de titlu. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, ministrul SGG detine 500 de actiuni la Alro, 11.062 actiuni la Antibiotice Iasi, 20.000 de actiuni la Azomures, 18.500 de actiuni la Biofarm, 1.250 de actiuni la BRD, 1.500 de actiuni la Broker SA, 70.000 de actiuni la Rompetrol Rafinare, 14.000 de actiuni la SIF Oltenia, 10.000 de actiuni la Banca Transilvania si 50.000 de actiuni la Vrancart Vrancea.