Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul, Camera fiind forul decizional. Tot marti, Camera Deputatilor a adoptat o propunere legislativa a deputatului PD-L Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".
Liderul deputatilor PD-L Mircea Toader spune insa ca parlamentarii puterii au votat din greseala pentru scaderea TVA la alimente si a neimpozitarii pensiilor. "A fost o eroare de comunicare, ca modalitate de lucru. Vom reveni asupra acesteia printr-o initiativa legislativa pe care o vom promova in regim de urgenta si prin care vom reveni", a sustinut Toader. Liderul deputatilor PD-L a completat ca isi asuma greseala privind votarea celor doua proiecte de lege.
Si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a subliniat ca parlamentarii PD-L si UDMR nu au stiut ce voteaza atunci cand au decis reducerea TVA la alimentele de baza si ca taxa nu poate scadea pentru ca s-ar incalca acordul cu Fondul Monetar International.

Ialomitianu: Votul la reducerea TVA a fost o eroare

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ieri ca la votul privind proiectul de lege privind reducerea TVA a fost "o eroare", el precizand ca a fost vorba despre un vot "pentru raportul de respingere". Ialomitianu, care este deputat a votat in favoarea acestui proiect de lege.
Ministrul Finantelor a precizat ca, in acest moment, sunt doua solutii: fie presedintele tarii retrimite legea in Parlament, fie Guvernul corecteaza actul normativ.
Guvernul considera ca propunerile legislative ale Parlamentului privind TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensiilor nu sunt in concordanta cu Strategia fiscala transmisa deja Legislativului si asteapta finalizarea procedurii in cazul acestora, pentru a stabili daca trebuie sa intervina.
Surse oficiale au declarat ca Guvernul este pregatit sa modifice cele doua proiecte de legi prin ordonanta de urgenta, asteptandu-se deocamdata decizia presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste promulgarea acestor acte.
Surse oficiale au specificat ca premierul Emil Boc a discutat cu ministrii despre situatia creata la Camera Deputatilor, atragandu-le atentia ca a fost "o greseala pe linie" si ca trebuie asteptata decizia presedintelui.

FMI: Bugetul trebuie sa asigure ajustarile necesare

Fondul Monetar International a agreat cu autoritatile romane forma bugetului pe anul viitor, iar acesta trebuie sa asigure ajustarile necesare, a afirmat seful misiunii FMI Jeffrey Franks, intrebat cum comenteaza decizia Parlamentului de a reduce TVA la alimentele de baza la 5% si de a nu impozita pensiile sub 2.000 de lei. Franks a facut aceasta declaratie in timp ce mergea catre BNR pentru o intalnire cu oficialii bancii centrale.

Diminuari ale preturilor in urma reducerii TVA

Patronatele din industria alimentara estimeaza diferit impactul scaderii TVA asupra pretului alimentelor, de la diminuari cu 18% ale preturilor si eliminarea evaziunii pana la stagnari ale acestora si cresterea fraudei fiscale.
Presedintele Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu a sustinut ca este "incredibil" ca dupa ce s-a votat aceasta lege au aparut voci care spun ca a fost vorba de o eroare. "Acest lucru inseamna ca parlamentarii PD-L ori nu au fost prezenti, ori au dormit, ori nu-i intereseaza sa voteze decat la comanda, ceea ce inseamna o rusine la adresa acestora", a adaugat liderul sindical.

Pensiile sub 2.000 de lei neimpozitate

Neimpozitarea pensiilor cu o valoare sub 2.000 de lei ar avea un impact bugetar de cel putin 700 milioane de lei, venituri neincasate din aplicarea cotei unice pe fondul de pensii aferent categoriilor valorice intre 1.000 si 2.000 de lei pe luna. Din bugetul asigurarilor sociale sunt platite pensii de peste 2.000 de lei pentru 49.951 pensionari, putin peste 1% din numarul total din acest sistem, astfel ca veniturile in minus s-ar ridica la 96 milioane de lei. In prezent pensiile sub 1.000 de lei nu sunt impozitate.


Deputatii UDMR au votat in cunostinta de cauza







Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputatilor Mate Andras Levente a declarat ca deputatii Uniunii au dat un vot in cunostinta de cauza pentru cele doua legi. "Chiar m-am mirat ca i-am vazut si pe cei doi ministri si pe colegii mei de la PD-L ca au fost de acord", a aratat Levente. De asemenea liderul UDMR a spus ca Uniunea a sustinut, chiar de la inceputul sesiunii, ca nu va mai accepta nici reducerea pensiilor, nici impozitarea pensiilor.