Surse din conducerea PD au declarat pentru Mediafax ca cele patru partide ale coalitiei de guvernamant pregatesc o restructurare de substanta a Executivului, care va fi anuntata dupa ce PNL, PD, PC si UDMR vor finaliza negocierile in privinta posturilor pe care le pierd sau le castiga in administratia centrala.
"In formula actuala a Cabinetului exista 23 de ministri. Dupa restructurare, vom reveni la o formula mai supla, cu mai putini demnitari, pe care am vrut sa o aplicam atunci cand am format Guvernul, in decembrie 2004, dar nu am mai avut timp. Executivul va avea 17 ministri sau poate 16, in functie de rezultatul negocierilor cu colegii nostri din PNL, PC si UDMR", au declarat surse de la varful PD.
Acestea au aratat ca singura varianta de Guvern acceptata de liderii democrati vizeaza disparitia posturilor de vicepremieri acordate PC si UDMR, ramanand o singura functie de ministru de stat.
"Va fi un singur post de vicepremier, iar acesta va reveni PD. Dar atributiile sale vor fi extrem de clar precizate, nu cum se intampla acum. In acest moment, vicepremierii taie frunza la caini prin Guvern. Dupa restructurare, vicepremierul democrat va fi cu adevarat al doilea om in Executiv si va avea puterea aferenta acestui post", au precizat sursele citate.
Exista voci in conducerea PD care cer demiterea lui Gheorghe Pogea si acordarea functiei de ministru de stat lui Vasile Blaga, dupa modelul Cabinetului italian, unde unii ministri sunt si vicepremieri. Sursele din PD acrediteaza ideea ca ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ar putea fi, in acelasi timp, si vicepremier, adica omul numarul doi din Executiv.

Cine ramane,cine dispare?

De asemenea, democratii sustin ca prin fuziunea unor ministere se va crea un alt portofoliu, Ministerul Afacerilor Europene, care ar urma sa fie condus de Anca Boagiu.
Sursele citate au spus ca PD a decis deja sa-i demita, dupa nenumarate luni de ezitari, pe ministrii Transporturilor, Gheorghe Dobre, si Educatiei, Mihail Hardau. Democratii vor, insa ca si liberalii sa demita tot doi ministri. Unii lideri PD ar dori ca PNL sa renunte la detinatorii portofoliilor Sanatatii si Finantelor.
Printre portofoliile care ar putea disparea dupa restucturare ar putea fi cel detinut de Cristian David, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar; Mihai Voicu, ministrul delegat pentru coordonarea Secretarului general al Guvernului; László Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului; Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comert.