Guvernul 2 al premierului Calin Popescu Tariceanu a trecut aseara cu o majoritate zdrobitoare de votul Parlamentului, cu 303 voturi pentru si doar 27 impotriva. In conditiile in care PD si PLD nu au votat, noul Executiv a primit chiar si voturi din partea PRM si PC, obtinand in final un scor mult mai mare decat la investirea primului guvern. Liberalii nu si-au putut stapani entuziasmul, reprezentantii acestui partid declarand la unison ca au pus astfel capat crizei politice care macina Romania, pronosticandu-le democratilor un viitor sumbru. Pentru politicienii constanteni, noua era politica inaugurata ieri are conotatii complet diferite, fiecare partid vazand in cele petrecute cel mai bun lucru posibil care i se putea intampla. Dupa cum era de asteptat, cei mai fericiti sunt liberalii, care cred ca li s-a oferit in sfarsit posibilitatea de a guverna eficient. "Votul din Parlament a demonstrat vointa clasei politice de a se instaura linistea politica. A demonstrat ca Traian Basescu si PD sunt izolati pe scena politica si am convingerea ca noul guvern va da dovada de stabilitate, coerenta si va face pasii care ne trebuiau catre Uniunea Europeana", ne-a declarat senatorul Puiu Hasotti. Liderul liberal nu crede ca partidul sau poate fi acuzat de coalizare cu PSD, intrucat votul de ieri a apartinut intregii clase politice, "cu exceptia PD si a asa-zisului PLD, anexa PD-ului". "Iar daca de duminica ortodocsii termina postul, pe PD il paste un post de un an si trei luni", a precizat Hasotti, referindu-se la viitorul democratilor. "Am trecut peste etapa de criza", a declarat si consilierul judetean Victor Manea, potrivit caruia "important este acum ce va face in continuare presedintele Basescu, daca va semna sau nu pentru instalarea noului guvern".

Victor Manea: "Traian Basescu va fi din ce in ce mai mic, i se intampla ce i-a prezis el lui Adrian Nastase"

"Guvernul va merge din ce in ce mai bine, daca va fi liniste politica", crede liderul liberal Victor Manea, care a marturisit ca PNL a repurtat acest succes profitand de slabiciunea PSD, care ar fi votat orice guvern, numai sa nu fie alegeri anticipate. "PD s-a cerut afara de la guvernare, ca sa se victimizeze, dar nu o sa le mearga", este de parere Manea. El s-a aratat "convins ca iesirea de la guvernare le va face bine democratilor. Vor reveni la 7% cat aveau si inainte, vor reveni cu picioarele pe pamant". In ceea ce il priveste pe presedinte, Manea considera ca "Traian Basescu va fi din ce in ce mai mic, i se intampla acum ce i-a prezis el lui Adrian Nastase. Si asta pentru ca oamenii s-au saturat de scandal, iar Basescu numai asta face de trei ani de zile". Nici Manea nu vede votul PSD-ului ca un pact incheiat cu PNL, ci, dimpotriva: "PSD crede ca PNL isi va rupe gatul la guvernare, lucru pe care noi il vom infirma".

Deputatul Andrian Mihei: "Dutu a zis ca atat timp cat PSD se afla la putere in Constanta nu trebuie sa aducem nici un ban in judet, 'sa nu castige astia iar alegerile'"

Deputatul liberal Andrian Mihei ne-a declarat la randul sau ca noul Executiv va merge in continuare pe programul Aliantei D.A. si crede ca parlamentarii care au parasit ieri plenul "ar fi trebuit sa gandeasca mai mult cu mintea si nu cu inima". "PNL are acum o mare responsabilitate, asumata de premier. In primul si in primul rand, noul guvern trebuie sa confirme asteptarile si sa se tina de programul Aliantei D.A.", a continuat deputatul. Mihei nu intelege de ce democratii acuza acum PNL de coalizare cu PSD, din moment ce presedintele lor, Emil Boc, a declarat la un moment dat ca PSD va sustine oricand un guvern PNL-PD pentru ca ii este frica de alegeri anticipate. "Urmand aceeasi logica, PSD face acum exact acelasi lucru de frica anticipatelor", crede deputatul. In opinia acestuia, nu social- democratii au reprezentat adevarata problema, ci tot fostii aliati democrati, cel mai elocvent exemplu fiind chiar atitudinea liderilor PD Constanta. Mihei a dezvaluit un episod petrecut pe vremea cand era deputat conservator si i-a invitat pe colegii de Coalitie constanteni sa-si uneasca eforturile in atragerea de fonduri pentru judet. "Singurul care nu a fost de acord cu aceasta propunere a fost domnul Dutu, care a zis ca atat timp cat PSD se afla la putere in Constanta nu trebuie sa aducem nici un ban in judet, 'sa nu castige astia iar alegerile'", ne-a dezvaluit Mihei, care considera ca dincolo de adversitatile politice parlamentarii trebuie sa se dovedeasca "oameni cerebrali, care sa se gandeasca la binele public".

Nicusor Constantinescu, de la Sankt Petersburg: "PSD nu va intra la guvernare cu PNL"

Oameni cerebrali s-au dovedit aseara si liderii PSD-ului constantean, chiar daca se aflau in celalalt capat al continentului. Aflat la Sankt Petersburg pentru semnarea actului de infratire intre fosta capitala a Rusiei si municipiul Constanta, Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean si prim-vicepresedinte PSD Constanta, s-a aratat destul de rezervat cu privire la noul Executiv. "Sa speram ca va fi mai bine pentru judetul nostru si ca vor inceta cu hartuirile politice si ne vor lasa sa ne facem treaba", a comentat Constantinescu. Acesta a precizat ca PSD nu va intra la guvernare, pentru ca nu vrea sa fie partas la erorile guvernului Tariceanu, asta desi PSD a fost scos pe nedrept de la putere de "monstruoasa coalitie" initiata de Basescu in 2004 in conditiile in care castigase de drept alegerile. Motiv pentru care PSD va merge pana la capat cu initiativa de suspendare a sefului statului, a mai adaugat Constantinescu.

Deputatul Stelian Dutu: "PD va culege la anul ce a semanat PNL acuma"

Surprinzator, democratii constanteni au dovedit ieri o "stare clinica" foarte buna, dovedind ca au "ficatul" foarte rezistent. Si asta pentru ca liderii PD Constanta s-au aratat convinsi de faptul ca toata nebunia de acum este spre binele democratilor, pe termen mediu si lung. Ba, mai mult, presedintele organizatiei judetene a PD, deputatul Stelian Dutu, crede ca partidul sau chiar avea nevoie acum de un astfel de eveniment, de pe urma caruia va iesi mai puternic ca niciodata si va castiga, de unul singur, alegerile din 2008. "Ma rog la Dumnezeu si le urez sanatate lui Tariceanu, lui Olteanu, lui Orban si ceilalti liberali, ca si lui Geoana. Pentru ca atata timp cat ei vor conduce PNL, respectiv PSD, nu vor avea nici o sansa sa invinga PD in alegeri", a comentat Dutu. Referitor la investirea noului Guvern, deputatul considera ca a aratat ce era deja evident pentru toti, adica noua alianta PNL- PSD. "Ce vedea tot satul, nu vedea barbatul. Adica ce vedeam toti de 6 luni, se facea ca nu vede Tariceanu, cu precizarea ca el nu era in nici un caz barbat", a declarat liderul PD, care crede ca avem de-a face cu "o strategie de a-l darama pe Basescu, cu tot circul de rigoare si de izolare a PD, pentru ca e singurul partid care a facut ceva in aceasta guvernare". "PSD si PNL sunt casatoriti, numai ca nu scosesera actele. Acum a fost logodna, apoi o sa urmeze casatoria, cand vor forma un guvern PNL-PSD, dupa suspendarea presedintelui Basescu", a pronosticat Dutu. "Numai ca talibanii promovati in conducerea PNL sunt extrem de speriati, datorita sustinerii populare de care se bucura Basescu si PSD", crede democratul, potrivit caruia un ultim sondaj de opinie pe Constanta a relevat faptul ca PD a egalat deja PSD, amandoua avand 25%, in conditiile in care PNL nu are nici macar 9% la municipiu. "PD va culege la anul ce a semanat PNL acum", a concluzionat Stelian Dutu. In aceiasi termeni gandeste si presedintele executiv al organizatiei municipale PD, consilierul Danut Moisoiu: "Pe termen mediu si lung, castigator este PD, pentru ca acest nou Partid Social Democrat Liberal nu are cum sa reziste. Oamenii au vazut ca tara a incaput pe mana triumviratului Patriciu- Geoana- Voiculescu". "Putem spune azi ca a disparut Alianta D.A. si a aparut alianta IGEN