Lector univ.dr. ADRIAN TUTUIANU, senator PSD de Dambovita, l-a interpelat in Senat pe Primul Ministru. Interpelarea este intitulata "Sa nu mai vindem falsuri romanilor. Episodul 2 - Emil Boc", pe care o puteti citi in continuare.
• Motto: "Mandatul nostru nu e criza, ci rezolvarea si continuarea reformelor", Emil Boc - 22 decembrie 2008
Mai avem trei luni si facem doi ani de Guvern Boc. Nu mai reiau cifrele a ceea ce a insemnat dezastrul celui mai incompetent ministru pe care l-a avut Romania. Am facut-o data trecuta si cred ca v-ati lamurit. Despre altceva vreau sa vorbesc.
Acum ceva vreme faceam o declaratie despre care am spus ca deschide ciclul numit "Sa nu mai vindem falsuri romanilor". Va amintiti, desigur, mustrarea aspra a lui Traian Basescu la adresa mincinosilor si demagogilor. Am salutat atunci demersul prezidential si o fac si acum. Tocmai de aceea, in numele unui apel la memorie si adevar, am adunat cateva declaratii ale primului ministru, care, daca nu se contrazic flagrant una dupa alta, au totusi darul de a dezvalui incoerenta actului guvernamental in epoca Boc. Iata cateva mostre cu comentariile de rigoare:
• 5 aprilie 2009: "Cat timp voi fi eu prim-ministru, pensiile mici nu se vor impozita. Avem resurse financiare pentru plata salariilor, pensiilor, alocatiilor sociale in aceasta tara".
Comentariu: cand spunea lucrurile astea, Emil Boc nu vorbise probabil cu seful de la Cotroceni, care, stiti foarte bine, are alta viziune despre "prosperitatea" batranilor cu 400 de lei pensie. Cat despre resursele financiare pentru plata salariilor, orice comentariu e inutil dupa amputarea unui sfert din veniturile bugetarilor.
• 28 aprilie 2009: "Acordul cu FMI ne dadea posibilitatea sa dam afara 5% din bugetari si sa facem dintr-o data 100.000 de someri. N-am ales aceasta solutie, am ales sa pastram locurile de munca".
Comentariul la aceasta declaratie ii apartine aceluiasi Emil Boc si suna asa: "100.000 de bugetari vor fi disponibilizati. Se fac analize pe toate palierele cu privire la personalul care trebuie dat afara" - 17 iunie 2010. Frumos, nu?
• Revenim. 29 iunie 2009: "Banii de la FMI nu ajung la Ministerul Finantelor sau la vreunul dintre ministri. Nu sunt utilizati pentru cheltuieli de personal". Comentariu: stie cineva pe ce s-au aruncat toate miliardele pompate de Fondul Monetar? Are cineva habar de investitiile majore de care turuia premierul la televizor? Sau e toata lumea convinsa ca banii astia pentru care vor plati copiii, nepotii si stranepotii nostri au acoperit, de fapt, politica haotica a Executivului, varsandu-se in plata pensiilor si a salariilor? Intrebarea e retorica.
• 14 ianuarie 2010: "Acum suntem pe drumul cel bun. Am pus oarecum lucrurile in ordine si in privinta salarizarii, si in privinta investitiilor, si in privinta eliminarii risipei. (...) Am urnit tara in directia buna".
Aici comentariile sunt vaste si variate. Toate insa au un numitor comun: ceva mai revoltator decat minciuna si demagogia asta ordinara nu exista. Cum poti sa fii atat de iresponsabil incat sa declari ca esti pe drumul cel bun cand tara mai are putin si intra in faliment? O spun spaniolii de la El Pais, o spune Le Monde, o spune Kenneth Rogoff - profesor la Harvard, o spun studiile si rapoartele agentiilor specializate, o spun profesorii celor mai prestigioase universitati din lume, o spune mediul de afaceri, o spunem noi, numai domnul Boc e de pe alta lume. Cum poti sa fii atat de dus cu pluta ca sa spui ca ai pus lucrurile in ordine cand haos mai mare decat in astia doi ani de guvernare nu s-a mai pomenit? Cum poti sa fii atat de lipsit de caracter ca sa spui ca ai pus capat risipei cand Videanu, Berceanu, Udrea si toata adunatura de partid au sifonat bugetul statului de l-au pus pe butuci? Cum poti sa fii atat de incompetent ca sa nu-ti dai seama ca esti incompetent?
Domnule Boc, la toate intrebarile astea solicit raspuns scris si oral. Si o demisie pe deasupra, incheie senatorul Tutuianu.