Guvernul a aprobat, luni seara, doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coalitiei.
PSD a anuntat ca nu va propune amendamente, ci va depune motiune de cenzura si va sesiza Curtea Constitutionala.
De altfel, parlamentarii USL nici nu participa la sedinta comuna a celor doua Camere in care Guvernul isi angajeaza raspunderea asupra Codul Muncii. Liderii de grup ai PNL si PSD au venit in fata salii de plen a Camerei Deputatilor, unde are loc sedinta Parlamentului pentru angajarea raspunderii Guvernului, ei anuntand ziaristii ca parlamentarii USL nici macar nu vor intra in sala.
USL a pregatit draftul motiunii de cenzura, intitulata "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate", care va fi depusa imediat ce Guvernul isi va angaja raspunderea , in text fiind inserat indemnul adresat parlamentarilor PDL de a-l inlatura pe Emil Boc din fruntea Guvernului.
Textul motiunii are 15 pagini si se constituie intr-o insiruire de critici la adresa politicii guvernamentale a Guvernului Boc si a filosofiei conomice promovate de acesta.
Pe de alta parte, reprezentanti ai opozitiei, cum ar fi presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sau purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, au declarat ca demersul nu are prea multe sanse de reusita.
Parlamentarii PDL vor fi prezenti la motiunea de cenzura pe care opozitia o va depune la asumarea raspunderii pe Codul Muncii si vor avea acelasi comportament de a sta in banci la vot, pentru a dovedi ca "Uniunea Socialista nu are forta de a impune un alt guvern", a declarat, luni, Sever Voinescu, purtator de cuvant al PDL.
Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.
Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.
In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.