Presedintele PIN, Cozmin Gusa, a declarat ieri ca Romania se afla in pericolul ca fondurile europene sa fie deturnate catre oligarhi, cu complicitatea PNL, PSD, PD.
El a facut aceasta declaratie intr-o dezbatere sustinuta alaturi de reprezentanti ai Grupului independent democrat din Parlamentul European, intitulata "Romania - de la totalitarism la pierderea suveranitatii". Conform lui Gusa, toti cei care au reprezentat Comisia Europeana la Bucuresti in procesul de aderare sunt blamabili pentru raportarile lor pozitive catre Bruxelles prin care au sustinut integrarea Romaniei in ciuda faptului ca aceasta nu era pregatita sa devina membru UE. "Am sustinut intotdeauna in discutiile cu acestia pozitia ca Romania trebuie sa fie integrata cand va fi pregatita pentru acest lucru", a spus Gusa.
El a amintit ca in anii '90 FMI a "pompat" milioane de dolari in Rusia, bani care, conform presedintelui PIN, au ajuns in bancile oligarhilor. Potrivit lui Gusa, Rusia a platit inapoi catre FMI acesti bani "din buzunarul rusului de rand". "Romania se afla in acelasi pericol, din cauza complicitatii dintre PNL, PSD si PD, care au ramas la conducere, si anume deturnarea fondurilor europene catre oligarhi", a spus Gusa.
In aceeasi dezbatere, presedintele Grupului independent democrat, Jens Peter Bonde, a declarat ca, din pacate, modul in care se iau decizii si se fac legi la nivelul Uniunii Europene nu este cunoscut in randul populatiei. Conform lui Bonde, legile nu se fac de catre Parlamentul European, organ ales de populatie, ci de Comisia Europeana, institutie ai carei membri sunt desemnati, nu votati.
La dezbaterea organizata de PIN si de Grupul independent democrat din Parlamentul European au fost invitati si reprezentanti ai clasei politice romanesti: Bogdan Olteanu, Adrian Nastase, Crin Antonescu, Victor Ponta, Olguta Vasilescu, Kelemen Hunor si Bogdan Ciuca. Nici unul dintre acestia nu a venit insa la dezbatere. Cozmin Gusa si-a cerut scuze participantilor la dezbatere si presei, precizand ca in afara de Bogdan Olteanu, care nu a putut sa ajunga, si de Adrian Nastase, care este bolnav, toti ceilalti nu au "nici o justificare".