Presedintele Traian Basescu a avertizat din nou asupra pericolului ca oameni din Guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice, atragand astfel atentia asupra celui mai grav aspect care a fost semnalat in scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene, si anume coruptia.

Seful statului a participat ieri la intrunirea Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana, desfasurat la Palatul Victoria, fiind invitat de premierul Calin Popescu- Tariceanu. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a explicat prezenta lui Traian Basescu prin intentia sa de a se informa asupra ultimelor evolutii in procesul de integrare a Romaniei in structurile europene, la 1 ianuarie 2007.
„Seful statului a dorit sa cunoasca stadiul solutionarii aspectelor din scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene“, a precizat Saftoiu.
Cu aceasta ocazie, Traian Basescu a atras insa atentia asupra unui aspect mult mai grav. „Presedintele a avertizat asupra pericolului ca oameni din Guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice. Seful statului a cerut Guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare, si nu a unor lucruri ce pot schimba decizia politica“, a mai spus Adriana Saftoiu. Basescu a dorit sa atraga astfel atentia asupra celui mai grav aspect care a fost semnalat in scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene, si anume coruptia.

Probleme rezolvabile

„Dupa intrevederea cu membrii Comitetului, presedintele a apreciat ca problemele semnalate in scrisoarea de avertizare pot fi integral solutionate in timp util. Acest lucru depinde doar de vointa Guvernului“, a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei.
In timpul discutiilor, presedintele s-a interesat de stadiul aplicarii normelor comunitare privind achizitiile publice, respectiv capitolul privind libera circulatie a marfurilor. De asemenea, s-a discutat despre aplicarea normelor comunitare privind dreptul proprietatii intelectuale, respectiv lupta impotriva pirateriei.
Seful statului a mai pus in discutie aplicarea politicilor din domeniul concurentei, protectiei mediului si intaririi managementului frontierelor. Un alt subiect s-a referit la aplicarea efectiva a cadrului legal in privinta luptei impotriva coruptiei.