Lichidarea coruptiei in 48 de ore, case cu etaj la pret de Dacia Logan, "toleranta zero fata de coruptie ", salarii medii de 350 euro, pensii de 100 euro, sint doar citeva din promisiunile cu care partidele ne asalteaza de la inceperea campaniei electorale. Apropierea scrutinului din 28 noiembrie provoaca noi si noi angajamente, proiecte, programe, pe care candidatii spun ca le vor pune in practica daca vor deveni parlamentari. Unele dintre acestea sint pur si simplu imposibil de realizat, dar, in ciuda acestui lucru, sint in continuare pastrate si sustinute de candidati.

Topul poate fi deschis de Partidul Romania Mare care promite "lichidarea Mafiei in 48 de ore si confiscarea marilor averi realizate prin frauda ". Cu alte cuvinte, PRM-istii, adica aceiasi oameni care au criticat aproape patru ani tot ce au putut la PSD-isti pentru ca apoi sa se alieze cu ei ca sa isi pastreze posturile de prin Consiliul Judetean si Primarie, se angajeaza sa faca in doua zile ce nu s-a facut in 15 ani in Romania si ceea ce italienii nu au reusit sa realizeze nici in citeva decenii. "Este mai mult o figura de stil ", explica Dorin Ciustea, presedintele PRM Botosani. Pe de alta parte, confiscarea averilor se poate efectua doar dupa hotariri ale instantei, ori un proces dureaza macar citeva luni. Tot PRM-istii promit stergerea datoriilor la intretinere, care numai in municipiu trec de 100 miliarde lei, ieftinirea mincarii si a bauturii si reconstruirea sistemului de utilitati casnice, apa curenta, apa calda, caldura, energie electrica si termica, lucru pentru care probabil ca nu ar ajunge nici bugetul pe un an al Romaniei. Se mai promite si dublarea pensiei medii de asigurari sociale, medicamente gratuite pentru anumite categorii de pensionari, pentru mama si copil, "formare de centre comunale de incubare a dezvoltarii agro-industriale si agro-turistice ". Aproape pentru nici una din aceste chestiuni nu se specifica insa si sursa sau metoda prin care vor fi produsi banii necesari.

Partidul Noua Generatie, condus de patronul clubului de fotbal Steaua, Gigi Becali, incearca sa atraga voturile oamenilor promitindu-le vile la preturi cu care nu poti sa cumperi nici macar o garsoniera. Conform programului "O casa pentru fiecare " imobilele vor avea la parter o camera de zi, o bucatarie, un grup sanitar si un hol, iar la etaj doua dormitoare, un hol si o baie. Pretul minim al unei astfel de case este de 6.000 euro, cam cit costa un Matiz sau o Dacia Logan, banii urmind sa fie platiti in 20 de ani. In plus, casele ar urma sa aiba gresie, faianta, parchet laminat, lambriu, geamuri termopan si un acoperis-minune, de doua ori mai rezistent decit unul traditional, lucru dobvedit in urma unor teste efectuate de ingineri constructori si cercetatori din cadrul Universitatii Colorado. Pentru a obtine o astfel de casa nu exista limita de virsta, chiar si minorii putind sa se inscrie cu ajutorul parintilor sau al tutorilor legali. Doar trei conditii sint impuse: "sa existe necesitatea unei locuinte ", solicitantii sa aiba un venit lunar de cinci milioane lei pe familie si sa nu aiba rate la banca neplatite sau care sa fie mai mari decit venitul. Indirect, oamenilor li se inoculeaza ideea ca trebuie sa voteze PNG sau sa se inscrie in partid pentru a obtine o casa. In program se specifica faptul ca, pina la 15 martie 2005, noile cartiere trebuie proiectate si incepute demersurile pentru obtinerea certificatelor de urbanism, aratindu-se insa ca "acest lucru va fi mai usor de rezolvat daca vom avea suficienta putere politica ", pentru ca apoi sa se spuna si ca "membrii acestui partid, inscrisi pina in prezent sau care se alatura acestui partid odata cu inscrierea pe lista de locuinte, vor avea prioritate in obtinerea unei locuinte si bineinteles a unui loc de munca ". Cu alte cuvinte, PNG promite sa rezolve una din cele mai grele probleme ale Romaniei si Botosaniului, pe care guvernele care s-au succedat dupa 1989, cu tot cu buget si bani veniti din finantari externe, nu au reusit. Liliana Constantinescu si Marius Codarcea, bucuresteni, dar candidati la Botosani pentru Parlament, sustin ca se va constitui o banca prin care se va finanta constructia locuintelor. "Banca se face pe averea domnului Becali. In pretul caselor nu intra insa terenul si utilitatile ", spune Liliana Constantinescu. Averea acestuia este evaluata la 250 milioane dolari si numai constructia caselor la cei aproximativ 1.000 de botosaneni din municipiu care sint acum in cautarea unei locuinte ar costa, la preturile anuntate de PNG, circa sapte milioane dolari. Daca preturile ar fi reale si daca in fiecare judet cererea ar fi aceeasi, desi in alte zone este mult mai mare, s-ar ajunge la circa 280 milioane dolari, adica peste averea lui Becali.

Nici principalele doua forte politice, PSD^PUR si Alianta D.A., nu se lipsesc de promisiuni. Candidatii social-democrati si umanisti, in a caror guvernare la Botosani si-au derulat nestingherit afaceri indivizi precum Constantin Cuciureanu, promit "toleranta zero fata de coruptie ". Tot acestia promit "scoli si parcuri in siguranta ", dupa ce la Botosani chiar in aceasta toamna doi elevi de la Grupul Scolar "Elie Radu " si Scoala de Cooperatie au fost spitalizati in urma unor batai bestiale pe care le-au incasat chiar in timpul orelor. PSD^PUR aproape ca recurge la un santaj, intr-unul dintre pliantele electorale ce privesc invatamintul scriindu-se ca "numai cu noi veti putea beneficia de: apa curenta, caldura, instalatii sanitare, mobilier scolar ". In schimb, conform programelor Aliantei D.A., unii dintre noi vor primi bani fara sa se oboseasca macar sa se trezeasca dimineata, ca sa nu mai vorbim de munca sau alte chestiuni in legatura cu aceasta. Candidatii PNL-PD promit acordarea unui ajutor de 200 euro la intemeierea familiei, acordarea unei rente viagere de 50 - 100 euro pe an la hectar, salariu mediu brut de 321 euro in 2008, pensie medie de 110 euro, cresterea numarului de salariati cu 355.000 paina in 2008.

Multe dintre promisiuni s-au facut si in 2000 si in 1996 si in 1992, insa, cum nu exista nici o lege care sa pedepseasca promisiunile neonorate, probabil ca ne vom reintilni cu ele si in urmatoarele cicluri electorale.