Ziarul Financiar informeaza: Unde sunt cele 200.000 de noi contracte de munca incheiate in doua saptamani de care vorbeste Boc?
Codul muncii a dus la incheierea a aproape 200.000 de noi contracte de munca in doua saptamani, spune premierul. Nu se stie care sunt companiile care au facut angajari si nici cate contracte s-au desfiintat in aceeasi perioada.
"Ne apropiem de 200.000 de noi contracte de munca(...) Este inca un semn ca economia a iesit din recesiune si merge intr-o directie mai buna", acesta este tipul de discurs pe care premierul Emil Boc il rosteste de la preluarea interimatului functiei de ministru al muncii de fiecare data cand are ocazia.
Inspectia Muncii a anuntat la inceputul acestei saptamani ca in perioada 2 - 15 mai (adica la mai putin de doua saptamani de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii) au fost inregistrate la nivel national 177.746 de noi contracte de munca.
Ziarul Financiar a cerut reprezentantilor Inspectiei Muncii, Ministerului Muncii si Guvernului zece exemple de firme care au incheiat contracte noi de munca in perioada la care se refera premierul Boc. Reprezentantii acestor institutii nu au oferit un raspuns oficial pana la inchiderea editiei.
"Nu e posibil sa inchei 200.000 de noi contracte de munca in mai putin de o luna. O parte sunt contracte care se reinnoiesc pentru ca firmele au scazut salariile si sunt nevoite sa faca noi contracte, o parte sunt medicii disponibilizati si reincadrati, iar o parte sunt pentru cei care au nevoie de contracte noi pentru ca au primit avize necesare la locul de munca. Sigur, e posibil sa fi crescut numarul de contracte in sectorul constructiilor, pentru ca a inceput sezonul, insa nu 200.000, pentru ca firmele nu au asteptat noul Cod al muncii ca sa dea startul la angajari", a spus Mariana Campeanu, economista si statisticiana, care a fost ministru al muncii in timpul guvernului Tariceanu.
In niciun comunicat oficial sau declaratie publica nu s-a precizat cate contracte de munca au fost incetate/ desfiintate in aceeasi perioada, pentru a vedea evolutia reala a contractelor de munca aflate in vigoare, ca urmare a flexibilizarii create de noua legislatie a muncii.
Ultimele date furnizate de Inspectia Muncii arata ca in perioada de boom economic din 2007 - 2008, cand marile companii faceau sute sau chiar mii de noi angajari anual (cum este cazul BRD Groupe Societe Generale, care a facut cate 2.000 de noi angajari/an in aceasta perioada), evolutia numarului de contracte de munca active arata o crestere de 327.000 a numarului de contracte: astfel, daca la finele lui 2007 erau 5,98 mil. contracte de munca in vigoare, la sfarsitul lui 2008 numarul acestora a ajuns la 6,26 mil. contracte. In aceeasi perioada au incetat aproape 300.000 de contracte de munca, de unde rezulta ca evolutia reala a numarului de contracte de munca a fost reprezentata de o crestere de numai 27.000 de noi contracte de munca.
Comparativ, in perioada 2-15 mai 2011, au fost inregistrate peste 177.000 de noi contracte de munca, potrivit unui comunicat al Inspectiei Muncii. ZF nu a primit inca un raspuns privind numarul de contracte de munca incetate in aceeasi perioada.
Peste 3 milioane de contracte de munca au fost incetate in 2009 si 2010, mai arata statisticile Inspectiei Muncii, care includ atat contractele permanente de munca, cat si pe cele incheiate pentru perioade determinate de timp. Nu se stie cate dintre aceste desfiintari de contracte au reprezentat demisii si cate au fost rezultatul unor concedieri.
In timp ce autoritatile sunt optimiste si anunta zeci de mii de noi angajari in fiecare zi, reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini, cei care au sustinut si care au creat proiectul de modificare a legislatiei muncii, estimau un numar de pana la 90.000 de noi angajari pe termen scurt dupa intrarea in vigoare a noului Cod al muncii.
"Se remarca o crestere a cererii pe partea de recrutare si pe munca temporara fata de prima perioada a anului, insa nu as pune aceasta evolutie pe seama noilor modificari aduse la Codul muncii, ci pe nevoile sezoniere ale companiilor. Piata incepe sa se dezmorteasca", a spus Monica Dona, PR Manager in cadrul firmei de recrutare Lugera & Makler.
Totusi, pe site-urile de recrutare nu se remarca o evolutie semnificativa a numarului de anunturi de angajare publicate de angajatori.
"In cele doua saptamani de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii s-a inregistrat o crestere de numai 6% a anunturilor postate de angajatori comparativ cu cele doua saptamani anterioare. Nu este o crestere semnificativa, ci este o tendinta normala a reluarii unor activitati pe piata", a spus Andreea Cojocaru, key account manager in cadrul site-ului de recrutare Bestjobs.