Omul de afaceri Gigi Becali, presedintele Partidului Noua Generatie (PNG), conduce in clasamentul general al anuarului "Cei mai puternici 66 de romani", dat publicitaatii de revista "Banii Nostri", o publicatie a grupului de presaa MediaOn, lansat ieri, la Casa Vernescu.

Becali (48,2%) ii devanseazaa astfel in clasamentul general pe Ion Tiriac (37,3%) si pe Traian Baasescu (34,3%), aflati pe locurile doi si trei, acestia fiind urmati de Dinu Patriciu (21,8%), Theodor Stolojan (15,1%), Caalin Popescu-Taariceanu (13,9%), Ion Iliescu (12,8%), Adrian Naastase (10,9%), George Copos (10,5%) si pe locul 10 de Corneliu Vadim Tudor (9,6%).

"Cei mai puternici 66 de romani" a fost realizat pe baza unui sondaj CURS (Centrul de Sociologie Urbanaa si Regionalaa) pe mai multe categorii - decidenti, businessmeni, influenti, simboluri.

La categoria Decidenti, oameni cu functii publice politice sau administrative in Romania considerati cei mai puternici, locul 1 il ocupaa Traian Baasescu, urmat de Caalin Popescu-Taariceanu, Theodor Stolojan, Mircea Geoanaa, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali, Ion Iliescu, Adrian Naastase, Mona Muscaa, Emil Boc.

Influenti, simboluri si businessmeni

La categoria influenti, oameni care, desi nu au functii publice, politice, administrative, dar au o influentaa mai mare asupra celor care iau decizii, primul loc il ocupaa Gigi Becali (foto), urmat de Dinu Patriciu, Ion Tiriac, Ion Iliescu, Theodor Stolojan, Sorin Ovidiu Vintu, Adrian Naastase, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Mugur Isaarescu. La categoria simboluri, oameni considerati un simbol in Romania in domeniul lor de activitate, Gigi Becali ocupaa din nou primul loc, urmat de Ion Tiriac, Mona Muscaa, Traian Baasescu, Gicaa Hagi, Ion Iliescu, Theodor Stolojan, Cristian Tudor Popescu, Andreea Marin, Adrian Naastase.

La businessmeni, oameni de afaceri din tara noastraa considerati cei mai puternici, Ion Tiriac ocupaa primul loc, fiind urmat de Gigi Becali, Dinu Patriciu, George Copos, Irinel Columbeanu, Sorin Ovidiu Vintu, Dan Voiculescu, Cristian Tintaareanu, Adrian Naastase si pe locul 10 fratii Micula.

Gigi Becali a ocupat in clasamentul general locul 1 prin insumarea tuturor celorlaltor categorii de analizaa ale sondajului.

Multe vedete din sport si media

Potrivit directorului CURS, Sebastian Laazaaroiu, rezultatul sondajului reflectaa o perceptie a populatiei in ceea ce priveste Puterea, modul in care aceasta este perceputaa de romani. La rindul saau Cristian Niculescu, editor sef al anuarului, crede caa locul ocupat de Becali, ca si de multe alte prezente in anuar, a fost influentat de televiziune. Printre cei 66 se regaasesc, de asemenea, alte personalitaati din lumea sportului precum Nadia Comaaneci, Gicaa Hagi, Raazvan Lucescu, Adrian Mutu, vedete de televiziune precum Andreea Esca, Mihaela Raadulescu, Florin Caalinescu, jurnalistii analisti Ion Cristoiu, Robert Turcescu, Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Silviu Brucan.

10 dintre cei 66 sint femei, printre ele numaarindu-se Monica Macovei, Mona Muscaa, Monica Tatoiu, dar si decidenti din spectrul politic precum presedintele Traian Baasescu, presedintele PD, Emil Boc, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, UDMR-istii Marko Bela, Gyorgy Frunda, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, dar si social-democratii Mircea Geoanaa, Adrian Naastase, Ioan Rus.

Cum s-a realizat sondajul

"Cei mai puternici 66 romani", lansat luni, la Casa Vernescu, se aflaa la a treia editie, el fiind in premieraa faacut pe baza sondajului CURS. Acesta a fost realizat pe un esantion de 1.050 de persoane sondate prin interviuri fataa in fataa, realizate la domiciliul subiectilor. Respondentii au fost rugati saa facaa trei nominalizaari la fiecare intrebare, iar procentajele din totalul nominalizaarilor au clasificat personalitaatile in cele patru categorii.

Becali, un Ceausescu reinventat

Omul de afaceri Gigi Becali a afirmat ieri, la lansarea publicatiei, caa in circa cinci ani romanii ii vor venera tablourile asemenea dictatorului Nicolae Ceausescu. "Toti aastia care rideti acum de mine, in cinci ani imi veti pune tablourile pe pereti in casele voastre la fel cum le-ati pus pe ale lui Ceausescu", a spus Gigi Becali. Becali a afirmat caa puterea pe care i-o dau banii "vine de la Dumnezeu, si nu de la diavol", pentru "a indeplini o menire pentru cei saaraci si pentru reinvierea poporului roman". Becali l-a calificat pe gazetarul Cristian Niculescu, editorul-sef al anuarului amintit, moderatorul lansaarii, drept "prost" si a refuzat saa raaspundaa la intrebaarile acestuia. "Eu consider caa nu o saa-mi pierd puterea nici cind voi pune miinile pe piept. Am saa las urmele puterii mele in tara romaneascaa", a mai spus Gigi Becali.