Romania Libera informeaza : George Maior, intr-un interviu acordat RL: Ar fi util ca SRI sa poata face anchete in contraterorism si contraspionaj
Directorul SRI, George Maior considera ca Serviciul ar trebui sa poata face anchete penale, dar numai atunci cand este vorba despre contraspionaj sau antiterorism, dar ca in general nu vrea sa aiba atributii in zona anchetelor penale. Precizarea apare intr-un interviu acordat Sabinei Fati. Declaratia sefului SRI vine dupa o initiativa legislativa a deputatului PDL Cezar Preda, care a creat controverse in spatiul public, dar a atras si criticile opozitiei.
"Serviciul nu vrea sa aiba capacitati juridice sau de ancheta pe aceasta dimensiune, care este strict a politiei", declara George Maior in interviul pentru Romania libera, adaugand ca "sunt foarte multe servicii europene de informatii care au capacitati de ancheta pe doua zone, contraterorism si contraspionaj, si ma refer clar la serviciul francez, la cel polonez, spaniol si chiar la cele nordice. Nimeni nu poate spune ca aceste servicii nu actioneaza in cadrul democratic. Noi nu avem asemenea capacitati. Eficienta SRI ar creste prin asemenea posibilitati, iar initiativa domnului Cezar Preda continea doar posibilitatea de ancheta in Serviciu cu referire stricta la militarii din cadrul SRI"
Seful SRI a spus ca intelege temerea oamenilor ca nu cumva actualele servicii sa se transforme in ceea ce reprezent candva Securitatea. "Inteleg aceasta temere, fiindca acea directie de cercetari a Securitatii miza inclusiv pe aspecte de constitutionalitate a statului socialist, ceea ce ar fi exclus pentru un serviciu al UE. Eu am vorbit doar de doua domenii in care ar fi util ca SRI sa poata face anchete, contraterorism si contraspionaj. Vreau sa spun insa ca exista foarte multa falsitate si foarte mult interes din partea unora care se opun acestei idei si care au alte interese atunci cand neaga faptul ca multe servicii europene au asemenea prerogative de cercetare", a continuat George Maior.
Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera Deputatilor o initiativa legislativa care prevede ca "ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale", cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competente sa efectueze urmarirea penala in conditiile si pentru infractiunile date in competenta acestora potrivit Codului de procedura penala.