Gandul: STENOGRAMA SEDINTEI CEX AL PSD. Cum s-a transat confruntarea Geoana - Ponta. Ce acuzatii i-au fost aduse lui Ion Iliescu si Adrian Nastase EXCLUSIV
Mircea Geoana le-a reprosat pe un ton virulent lui Adrian Nastase si Ion Iliescu in sedinta Comitetului Executiv al PSD ca gireaza actiunile lui Victor Ponta si nu spun nimic despre directia gresita in care se indreapta partidul. Fostul presedinte al PSD a spus ca s-a saturat de "atata nesimtire si lipsa de respect" la care a fost supus din partea conducerii partidului.
Pus sa isi prezinte punctul de vedere in fata Comitetului Executiv al PSD, Mircea Geoana a tinut un discurs pe un ton ridicat, tintele sale fiind Victor Ponta, Ion Iliescu si Adrian Nastase. Fostul presedinte al PSD i-a acuzat pe cei trei ca au planuit excluderea sa din partid, alimentand zvonurile privind colaborarea cu puterea si Traian Basescu. "Sunteti la fel de vinovati ca si Ponta", le-a spus Geoana lui Adrian Nastase si Ion Iliescu.
"De unde pana unde atatea injurii si calomnii, de unde pana unde atata lipsa de respect, de unde pana unde atata nesimtire? De unde pana unde va bateti joc de un om care v-a condus cinci ani de zile mai mult decat oricare dintre fostii lideri, care au avut mandat de patru ani. De unde s-a spus ca Geoana nu este omul partidului? Dar de unde pana unde atata nesimtire? Cat credeti ca o sa accept astfel de nesimtire? Dar pana cand credeti ca o sa va intorc si obrazul celalalt?", le-a spus extrem de nervos Mircea Geoana colegilor de partid reuniti la sedinta de marti a Comitetului Executiv.
El a spus ca nu intelege de ce dupa vizita din America, cei din conducerea partidului i-au cerut sa renunte la presedintia Senatului.
"Haideti putin sa lasam comedia aceasta deoparte domnilor. De unde pana unde a pornit chestia asta? Care motivul acestei discutii cu privire la Mircea Geoana in partid? Care este motivul, de unde a pornit aceasta conversatie? De ce pana acum o saptamana Geoana era perfect pregatit sa conduca Senatul si tineam legea prestatiilor sociale cu colegii senatori si brusc ca am mers eu in America si a inceput cineva sa spuna ca Geoana trebuie sa fie dat afara din partid, ca nu mai reprezinta PSD", a afirmat Geoana.
El le-a cerut colegilor sa voteze deschis in cadrul CEx cand se va ajunge la punctul privind excluderea sa din partid. Geoana le-a spus colegilor ca nu a dat niciun singur telefon in filiale pentru a schimba decizia, in schimb Victor Ponta i-a sunat pentru a ii convinge sa "dea votul asta nenorocit".
"De unde pana unde indrazneste cineva sa vorbeasca in halul in care s-a vorbit cu mine? Cand am vorbit eu cu vreunul dintre dumneavoastra asa? Nu am dat niciun singur telefon la niciun coleg, cum a facut Victor Ponta ca sa convinga sa dati votul asta nenorocit. Nu am sunat pentru ca nu am vrut sa va influntez in vreun fel, va rog acum vreau vot deschis, nu vreau vot secret. Vreau sa stie intreg partidul cum votati, vreau sa stie toata baza de partid cum votati si vreau sa stiu care sunt motivele adevarate pentru aceasta mascarada. Pentru ce?", si-a continuat tirada Geoana, care i-a spus lui Ponta ca a inventat o procedura inexistenta in Constitutie sau Regulamentul Senatului, doar ca pretext pentru a scapa de el.
El le-a readus aminte colegilor ca prima data a fost suspendat din partid pentru ca i-a atras atentia lui Victor Ponta ca trebuie sa faca o alianta cu liberalii si ca sondajele, care creditau PSD cu peste 50%, erau mincinoase. Geoana i-a reprosat presedintelui PSD ca nu l-a chemat la negocierile cu liberalii, desi el ii cunostea foarte bine.
"Cine ii stie mai bine pe liberali decat eu? Cine a purtat negocierile cu liberalii pentru spargerea Aliantei DA? Cine a avut de suportat toate suisurile si coborasurile relatiei cu Tariceanu? Cine a creat majoritatea pentru suspendarea lui Basescu? Cine a creat majoritatea cu Iohannis? Cine a creat majoritatea cu ungurii si cu toti impotriva lui Basescu?", a repus pe tapet Geoana momente din mandatul sau in fruntea PSD.
Fostul presedinte s-a declarat un adversar al paritatii in cadrul USL cu liberalii, deoarece astfel PSD a alimentat UNPR prin plecarea celor nemultumiti ca nu au fost lasati sa candideze. Mai mult, a adaugat ca liberalii nu trebuiau tratati drept egali cu social-democratii. "Ii respectam, dar nu sunt egalii nostri", a sublinat Geoana.

"USL a scazut 15% in sondaje"

Atacul principal al lui Mircea Geoana s-a concentrat pe faptul ca PSD si USL au scazut dramatic in sondaje din cauza, iar Ion Iliescu si Adrian Nastase se fac ca nu vad acest lucru.
"Toate au o limita pentru ca directia partidului este gresita. Nu ideea USL este gresita, ci modul in care a fost construita si condusa. Modul in care nu convingem, in care pierdem aproape 15 procente in cateva luni de zile, am plecat de la 65%, suntem undeva in jurul a 50% sau sub 50%. De ce domnul Iliescu si domnul Nastase intretin aceasta chestiune. Sunteti la fel de vinovati ca si Ponta. Ati girat pentru acest om. Ti-a fost frica, Adriane, sa ne batem fata in fata la Congresul din 2010. Acum iti este frica sa spui ceea ce crezi si ceea ce gandesti. Si domnul Iliescu in continuare face acelasi balet in care insulta. De ce nu aveti curajul sa spuneti ca lucrurile nu sunt in regula?", i-a luat la tinta pe cei doi fosti presedinti ai PSD Geoana.
El si-a criticat si fostii camarazi care "baga capul in pamant", desi stiu ca decizia in cazul sau este gresita. Pe Victor Ponta l-a acuzat ca a mintit cand a afirmat ca Geoana vrea sa fie ministru in guvernul Boc si ca s-a intalnit in secret cu Elena Udrea.
"Prea multe calomnii, injuraturi si porcarii au fost spuse la adresa mea. Nu este in regula", a continuat Geoana, care si-a anuntat colegii ca s-ar putea sa se reintalneasca cu unii dintre ei in alt proiect politic.

"Veniti cu scenete"

In replica, Victor Ponta i-a transmis lui Geoana ca ar trebui sa-si ceara scuze colegilor pentru acuzele aduse.
"Veniti cu scenete, daca nu v-am cunoaste toti aproape ca ar tine chestia asta", i-a spus Ponta lui Geoana.
El l-a intrebat inaintea votului pentru excluderea din partid daca este de acord sa renunte la functia de presedinte al Senatului.
Geoana a venit cu o contrapropunere: el accepta sa fie inlocuit de la Senat, daca Ponta isi va da demisia din functia de presedinte al PSD daca un pedelist va ajunge seful Senatului.
"In clipa in care veti reusi sa aveti, sa avem o majoritate pentru a pune in locul meu un alt pesedist cu mare placere. In clipa cand veti avea garantia ca aceasta pozitie nu pleaca de la Opozitie am sa zic evident da. In conditiile in care va puneti si dumneavoastra mandatul pe masa daca eu plec si functia ajunge la un pedelist, cu mare placere", a fost pozitia exprimata de Geoana in cadrul Comitetului Executiv.
Victor Ponta l-a mai intrebat inca o data daca este dispus sa cedeze de bunavoie aceasta functie in stat.
"Vreti sa dati domnului Berceanu a doua functie in stat cand vorbiti de suspendarea presedintelui? Ceva nu se leaga in povestea asta. Aveti garantia ca putem inlocui cu alt pesedist sau pesedista?
Dar sa imi puneti mie in carca ca o decizie tembela mi se pare o nebunie. Vreti sa o dati la PDL, dati-o. Aratati-mi ca se poate face si o fac cu mare drag", a fost raspunsul lui Mircea Geoana.