Liderul social-democrat a apreciat ca, in prezent, tot ce inseamna subiect de interes national a devenit subiect de disputa intre presedinte si premier.
"Legile sigurantei nationale ies intr-un fel de la Traian Basescu, vin liberalii si Tariceanu cu un proiect total opus. Ataca Tariceanu cu un proiect de modificare a Constitutiei pentru o republica parlamentara, imediat vine Traian Basescu si spune ca vrea referendum pentru o republica prezidentiala. Este arestat un primar si un viceprimar PD la Ramnicu Valcea, algoritmul arestarilor intre PD si PNL duce la arestarea unui prefect liberal la Iasi", a spus Geoana.
Presedintele PSD a apreciat ca, in acest moment, presedintele si premierul se afla in razboi total, transforma tara "intr-un camp de lupta plin de cadavre politice" si folosesc toate mijloacele aflate la dispozitie pentru lupta pentru putere.
Geoana a afirmat ca si in actualul proces de deconspirare a colaboratorilor fostei Securitati, "dosariada", cei doi, precum si PNL si PD "se vor omori intre ei", pentru ca, pe fond, "nu exista nici un scop nobil si moral de nicio parte", ci "o lupta surda pentru putere, in care se folosesc toate mijloacele aflate la dispozitie".

CNSAS, folosit in lupta

Liderul PSD a apreciat ca, in acesta lupta, este folosit si CNSAS, "pentru a omori adversarul cel mai incomod". "Tariceanu este nefericit cu Mona Musca, pentru ca este un adversar incomod, la fel si Stolojan. Dincolo, nu ne place Tariceanu pentru ca este prieten cu Patriciu si vrea sa il termine", a mai spus Geoana. El a apreciat ca si cele doua proiecte de legi ale sigurantei nationale propuse de Cotroceni, respectiv de Executiv, sunt tot mijloace de lupta intre Basescu si Tariceanu. Pe de alta parte, Geoana i-a criticat pe ministrii Sanatatii, Educatiei si Agriculturii, apreciind ca acestia ar trebui sa demisioneze.

Revizuirea, abia prin 2009

Pe de alta parte, presedintele PSD a afirmat ca o modificare a Constitutiei ar trebui luata in calcul "undeva in orizontul lui 2009".
El a precizat, in schimb, ca nu se impune lansarea unei dezbateri despre revizuirea Legii fundamentale in prezent, pentru ca exista riscul ca aceasta discutie sa fie "aruncata in derizoriu".
In opinia lui Geoana, ar fi optima revizuirea Constitutiei "undeva in orizontul lui 2009", dupa ce Romania "va functiona" un an-doi in interiorul Uniunii Europene.
Presedintele PSD nu a oferit mai multe detalii despre eventualele puncte de vedere social-democrate cu privire la modificarile ce ar trebui aduse Constitutiei, rezumandu-se la a spune ca Legea fundamentala nu ar trebui privita ca un mijloc de rezolvare a ecuatiei "Cine este mai sef in Romania: presedintele sau premierul?".
De altfel, si in strategia grupurilor parlamentare ale PSD pentru sesiunea care va incepe saptamana viitoare se face trimitere la o intentie de modificare a Constitutiei in 2009, fara a se preciza daca social-democratii au in vedere o republica prezidentiala sau una parlamentara.