Alerta electorala. Mircea Geoana, presedintele Partidului Social Democrat, a fost prezent ieri la Galati, prilej cu care i-a prezentat pe candidatii din judetele Galati, Braila si Constanta pentru alegerile europarlamentare. Asa cum era de asteptat, la intalnirea care a avut loc la sediul partidului au luat parte si reprezentantii filialei galatene a PSD.

Campanie pentru alegerile europarlamentare si, de ce nu, o promovare a Partidului Social Democrat. Asa s-ar putea descrie vizita la Galati a presedintelui PSD, Mircea Geoana. Astfel, pe langa prezentarea candidatilor din Braila, Galati si Constanta pentru alegerile europarlamentare, Geoana nu a ezitat sa mentioneze cateva dintre obiectivele pe care partidul pe care il conduce le are in vedere pentru viitor sau chiar pe cele pe care deja le-a realizat.

Liderul PSD le face promisiuni pensionarilor

Unul dintre obiectivele vizitei lui Geoana la Galati a fost reprezentat de problemele pensionarilor. Presedintele PSD s-a intalnit cu membrii Aliantei Pensionarilor, carora le-a promis cresterea pensiilor celor care se incadreaza in grupele de munca 1 si 2. Pe de alta parte, Mircea Geoana a precizat ca PSD a depus in Parlament un proiect de lege privind reducerea TVA la alimentele de baza cu 5%.

Un alt punct atins in declaratia sustinuta de presedintele PSD a fost Legea bugetului, cu privire la care PSD a finalizat o serie de amendamente care urmeaza sa fie prezentate in mod public in cursul saptamanii viitoare. In opinia liderului social-democrat, bugetul este plin de cifre nerealiste, care ar trebui reanalizate. Conform calculelor PSD, inflatia in 2008 va fi cel putin 4,2-4,5%, fata de valoarea de 3,5% luata in calcul la construirea bugetului.

"Solicitam prezenta in fata Parlamentului a ministrului Economiei si Finantelor si a guvernatorului Bancii Nationale pentru ca, inainte de aprobarea bugetului pe 2008, sa avem o informare completa cu privire la parametrii macroeconomici si la tintele reale de inflatie, crestere economica, deficitele pe care Banca Centrala si Guvernul si le asuma", a mai spus Geoana.

Geoana trece la critici

Liderul social democratilor a tinut sa critice si nivelul, in opinia sa exagerat, la care se estimeaza sa ajunga absorbtia fondurilor europene in anul urmator. "In proiectul de buget al Guvernului se estimeaza o rata de absorbtie a fondurilor europene de 66% pentru 2008, in conditiile in care in 2007 a fost zero rata de absorbtie a fondurilor europene. Este, in mod cert, o ipoteza hiperoptimista", considera liderul PSD.