Presedintele PSD, Mircea Geoana, a remis o scrisoare deschisa sefului Statului, Traian Basescu referitoare la schimbarea din functie a ministrului de Interne. Redam scrisoarea:
"Domnule Traian Basescu,
Astazi, atentia opiniei publice se indreapta in mod legitim spre Palatul Cotroceni. Sunteti cel care l-a propus si l-a girat pe Emil Boc ca premier al Guvernului Romaniei. Din punct de vedere institutional, sunteti responsabil pentru orice decizii, bune sau rele, adoptate de premierul pe care l-ati propus. De asemenea, sunteti cel care l-a adus pe Emil Boc in politica, l-a ajutat sa castige fotoliul de primar al Clujului si l-a sprijinit pentru functia de presedinte PD-L, partid care va sustine in campania electorala. Este evident faptul ca in spatele propunerii lui Emil Boc stau intentii si ratiuni electorale de care nu sunteti deloc strain.
Va revine intreaga responsabilitate pentru intentia anuntata de premierul Emil Boc privind remanierea Viceprim-ministrului si Ministrului Administratiei si Internelor Dan Nica si mai ales pentru consecintele de o gravitate deosebita pe care aceasta le-ar putea avea in plan politic, economic si social.
Propunerea de remaniere a ministrului Dan Nica, ministru a carui activitate in interiorul Guvernului si al CSAT ati apreciat-o in repetate randuri, pune in pericol atat ordinea constitutionala cat si buna functionare a Executivului pe care l-ati girat, inclusiv prin discursul din fata Parlamentului. In conditiile in care Comitetul Executiv National al PSD si-a exprimat in unanimitate sustinerea pentru Dan Nica, intentia premierului Emil Boc anunta nu doar o incalcare a Regulamentului de functionare a Coalitiei, ci si incalcarea Constitutiei. Conform art. 85, alin.3 din Constitutie, atunci cand o remaniere implica modificarea structurii sau a compozitiei politice a Guvernului, ceea ce ar fi cazul daca premierul ignora decizia PSD, dar insista pe calea remanierii, decizia revine Parlamentului, si nu premierului sau presedintelui .
Daca remanierea va deveni realitate, ea va duce la o criza politica ce va agrava criza economica existenta si va adanci problemele sociale din acest moment. Orice semnal de instabilitate guvernamentala pune sub semnul intrebarii credibilitatea tarii noastre in fata partenerilor politici si economici, pune sub semnul intrebarii capacitatea Executivului de a lupta eficient impotriva crizei si, nu in ultimul rand, pune sub semnul intrebarii seriozitatea autoritatilor de la Bucuresti. Partenerii Romaniei si cetatenii acestei tari asteapta masuri economice concrete si eficiente pentru pastrarea si crearea de noi locuri de munca, si nu scandaluri politice.
De asemenea, daca va deveni realitate, remanierea va arunca asupra alegerilor prezidentiale din acest an grave suspiciuni de frauda electorala, suspiciuni care va indica drept beneficiar.
Inainte de a fi candidat in alegerile prezidentiale din acest an, sunteti inca Presedinte al Romaniei. Aveti obligatia de a veghea la respectarea Constitutiei, de a opri la timp criza politica ce risca sa o adanceasca pe cea economica si pe cea sociala, de a carei declansare si consecinte sunteti in mod direct responsabil.
Va cer sa va achitati de aceste obligatii".