Inpolitics informeaza: De acum e aproape cert: Geoana e Alba ca zapada (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Cazul Geoana aduce PSD in pragul unei crize fara precedent, care ia amploare de la o zi la alta. Ceea ce parea o executie banala, din stirpea celor cu care PSD a obisnuit opinia publica in ultimul deceniu, se contureaza a deveni un eveniment exploziv, care va schimba partidul din temelii indiferent de situatie, dupa cum vom arata in randurile care urmeaza.
In acest moment, nu stim decizia BPN reunit azi, care trebuie sa analizeze cazul Geoana, dar e suficienta reactia lui Iliescu dinaintea sedintei pentru a anticipa un scandal de proportii. Concret, Comisia de Integritate a decis ieri, in mod aiuritor, excluderea lui Geoana fara audierea acestuia si fara ca presedintele Dan Sova sa poata explica public motivul (!!??) hotararii. Imediat, au aparut in media acuzatiile de stalinism, intarite azi tocmai de pozitia lui Iliescu, cel care a declarat, in clar, inaintea BPN, ca Geoana a fost executat incorct si ca decizia trebuie reanalizata.
Ce variante ar fi, in continuare, cu precizarea ca, indiferent de rezultat, Geoana cistiga.
BPN confirma votul de ieri al comisiei, in ciuda pozitiei lui Iliescu si, foarte probabil, a apropiatilor acestuia din birou. In acest caz, situatia s-ar putea complica teribil din punct de vedere juridic, pentru ca Geoana a punctat, deja, faptul ca decizia e nestatutara. Daca el s-ar adresa, spre exemplu, justitiei - o premiera la noi - ar avea toate sansele sa castige. Explicatia e aceea ca liderii PSD, cu Sova in frunte, au creat un melanj straniu din prevederi ale vechiului si noului statut, rezultand un talmes-balmes complet, pentru ca un partid are nu doua, ci un singur statut. Un banal exemplu: comisia s-a intrunit in forma cu 49 de membri, ca in vechiul statut, actualul statut specificind doar 9 membri. In schimb, posibilitatea contestarii deciziei doar la congres e luata din noul statut, cel vechi prevazind nu doar congresul, ci si Consiliul National. Nu e clar nici modul in care o comisie numita "de arbitraj" se poate transforma in procuror, luand decizii de excludere cind, in mod normal, rolul ei ar fi de analizare a corectitudinii deciziilor altor foruri. Statutul prevede ca la comisie se merge cu o contestatie; interesant de vazut cum ar trebui sa procedeze Geoana: va contesta la comisie decizia... comisiei?
La Comitetul Executiv, va trebui dat votul final pentru excluderea lui Geoana, numai ca acolo, votul ar putea fi inca si mai strans, ceea ce va da semnalul public de deruta completa in cadrul PSD.
Exclus din PSD, Geoana poate demara oficial constructia unui nou partid, in paralel cu demersuri in justitie privind modul in care conducerea PSD a aplicat legile, pentru ca, din capul locului trebuie spus, actiunile de partid sunt reglementate de legi bine definite, care trebuie respectate ca orice alta lege in stat.
Odata demarata noua constructie politica, se pot intampla lucruri spectaculoase, si spunem asta aventurandu-ne pe taramul informatiilor neoficiale, dar credibile, care se vehiculeaza.
In primul rand, se pare ca numarul celor care l-ar urma pe Geoana afara din PSD e mult mai mare decat s-a auzit pana acum. "O fractura grava", cum insusi seful Senatului s-a exprimat aseara, la emisiunea lui Ion Cristoiu de la B1TV. Peste 20 de parlamentari, plus sefi de CJ, primari, consilieri, lideri de filiale si organizatii intregi sunt gata sa se implice intr-o noua constructie politica, mai ales una care ar fi bine vazuta dinspre Cotroceni.
La acest grup ar urma sa se ralieze - mare atentie! - si un grup de liberali, in frunte cu un lider greu al partidului, fost ministru, care e tras tot mai mult pe linie moarta de catre grupul Antonescu. Noul partid, pe care Geoana il anunta drept crestin-social, va fi plasat mai aproape de centru, tocmai pentru a permite atragerea de membri si din afara stangii. Nu e exclus ca la el sa vina si oameni din PDL, cu acordul lui Basescu, in conditiile in care partidului lui Boc i-a cam expirat perioada in care putea opera o reforma, in primul rand morala. Cum se vede, de la congres incoace nu s-a miscat un milimetru in directia reformei atat de clamata de Basescu si de oamenii sai, precum Monica Macovei, Cristian Preda, Sebastian Lazaroiu s.a.m.d.
Practic, noul partid are toate sansele sa fie celebra Alba ca Zapada, atat de anuntata de politologii de serviciu ai puterii. Multi ar putea fi nedumeriti la gandul ca asemenea forta ar fi condusa de un om al opozitiei actuale. Nicio problema, si serviciile secrete ale lui Traian sunt conduse tot de oameni ai PSD si PNL. Cand e vorba de servirea intereselor americane, spre exemplu, legaturile devin transpartinice. Cititorii sa urmareasca fie si numai modul in care, de cateva zile, presa puterii l-a luat, brusc, in brate pe Geoana, desi acum un an-doi nu il scotea din "Prostanac" si nu mai contenea cu dezvaluirile contra lui. Foarte important de urmarit in aceasta perioada e si modul in care se impart in tabere pro sau contra Geoana nu doar oamenii din partid, ci si marea masa a alegatorilor social-democrati. Pentru Geoana, ei par o tinta de maxima importanta, aproape la fiecare iesire in media el adresandu-li-se direct, cu vorbe mieroase, bine alese. (O nota buna pentru consilierii si echipa de comunicare - 100% de inspiratie americana - ai lui Geoana, care isi fac datoria, in aceste zile, cu prisosinta, in comparatie cu dezastrul comunicational de la PSD. Or, in politica moderna, decizia se bazeaza 90% pe comunicare, un adevar pe care un buimac precum Sova nu da semne ca l-ar sti)
Ce se intampla daca, dimpotriva, decizia de excludere e anulata, iar Geoana ramane in partid? In primul rand, cota lui ar creste vertiginos, aparand in ochii lumii drept un mare invingator intr-o lupta de tip singur impotriva tuturor. Pe de alta parte, Ponta ar fi obligat sa isi dea demisia de onoare, ceea ce ar conduce la un congres extraordinar.
Aici intervin noi nuante: pe de-o parte, s-ar isca un mare scandal in interior legat de modul in care va fi aleasa noua conducere. Asta, pentru ca noul statut votat la congresul din octombrie 2010 prevede organizarea de alegeri pentru presedinte la nivelul tuturor membrilor si simpatizantilor, o operatiune extrem de migaloasa si de costisitoare. Numai ca, la congresul de anul trecut, s-a decis prin vot ca aceasta prevedere sa fie aplicata doar incepand cu 2014. Un asemenea vot, insa, e mai degraba de amorul artei si nu poate "taia" din punct de vedere juridic prevederile statutului, deja aprobate de tribunal, astfel ca s-ar putea ajunge intr-un veritabil clinci juridic.
Pe de alta parte, congresul ar putea fi "garnisit" cu o condamnare penala a lui Adrian Nastase, asteptata in urmatoarele cateva saptamani, ceea ce ar influenta zdravan jocurile. In fine, nu ar fi exclus ca, la congres, castigator sa fie Mircea Geoana, aflat, cum spuneam, pe val.
Ar mai exista si o a treia varianta, potrivit careia Geoana nu va fi exclus, dar nici Ponta nu va mai demisiona, luindu-si vorba inapoi.
E de la sine inteles ca, in acest caz, am asista, curand, fie la o noua provocare din partea lui Geoana, fie la o prabusire dramatica a partidului in ochii alegatorilor, ceea ce ar putea afecta inclusiv alianta USL.
Deja, exista informatii ca, in urmatoarele zile, se vor da publicitatii doua sondaje care prezinta USL la 44%, respectiv 46%, adica in scadere. Reale sau nu, ele nu vor avea darul sa mobilizeze electoratul aliantei, ci mai degraba invers.