Hydepark.ro: Remake Conventia Democratica (Autor: Andrei Alexandru)
In cele ce urmeaza, pornesc de la premiza ca fiecare competitor are dreptul suveran sa-si construiasca propria tactica electorala. Cu siguranta, va amintiti de "Conventia Democrata" infiintata in 1991. Era o constructie formata initial din 15 structuri politice: partide, partidulete si organizatii ale asa-zisei Societati Civile.

Cu exceptia PNTCD, PNL a parasit Conventia in 1992, restul era butaforie ca sa creeze impresia ca sunt mai multi decat erau in realitate. Atunci, Conventia era in Opozitie. Acum, cei care reiau aceasta reteta se afla la Putere. Atunci, PNTCD era locomotiva. Acum, e PDL. Cum alegerile nu sunt departe, trebuie confectionata butaforia, asa ca au aparut si vor mai aparea partidulete care, neavand vreo baza electorala si coloana vertebrala, sunt dirijate de un centru unic de comanda. Ceea ce "diferentiaza"aceste partide de ce ati vazut pana in prezent este pretinsa lor "originalitate".
Partidul lui Dan Diaconescu e original cu certitudine. Partidul pe care-l va infiinta Mircea Geoana va fi si el astfel. Mai sunt inregistrate la Tribunalul Bucuresti si alte partide originale, ai caror proprietari asteapta sa fie cumparate-valorificate in vederea acestei constructii politice. De exemplu,partidul condus de Lavinia Sandru, PIN, care e privilegiat, fiindca ar putea beneficia acum si de ceva sprijin mediatic de la fondatorul sau, Cosmin Gusa, coproprietar peste Realitatea TV si OTV. Sau un alt posibil: partidul generalului Talpes, fostul sef al SIE si consilier prezidential al lui IonI liescu. Aceeasi asa-zisa "societate civila" cu fostele glorii: Ana Blandiana, Bacanu sau Caramitru, ar putea fi reprezentata acum de Sebastian Lazaroiu, Monica Macovei, Alina Mungiu si alti "disidenti" ai PDL-ului. Era sa uit de PNTCD-Ciorbea, chiar daca de aceasta data vine in calitate de vagon cu roti patrate si nu locomotiva. Da, dar merita ! Da un parfum de adevaraciune ideologica.
Cine-i mai anticomunist ca ei ? La momentul potrivit, se va constitui oficial noua "Conventie Democratica" cu nume actualizat: "Alba ca Zapada"sau "Miscarea populara" sau "Alianta ca sa traiti mult mai bine". Cea cu "mai bine" n-a reusit, dar numele e mai putin important. Cum cei de la Putere nu au pentru moment identitate ideologica (va amintiti cum PDL a trecut peste noapte de la stanga la dreapta, din grupul socialistilor europeni in grupul popularilor din PE), va fi nevoie si de putina sare iodata si piper ideologic. Spre exemplu, pentru noua "Conventie" ar putea fi mai la indemana aceeasi ideologie din anii ’90: "Jos comunismul !". O tema electorala comoda in conditiile economice si coruptiei actuale. Asta in ciuda faptului ca majoritatea liderilor PDL este formata din FSN-isti "imbogatiti de razboi".
Nici unor unpr-isti nu le va fi usor de explicat, atata vreme cat sub vopseaua proaspat asternuta se mai vede si cea veche. Dar ce mai conteaza ? Cate nu se spun in politica inainte de alegeri ? De altfel, pe tema ideologiei Geoana a luat deja initiativa: "Adio, tovarasi !" sau "In PSD se intoarce perioada bolsevica". Sprinten Geoana ! In mai putin de 11 ani, de cand a fost numit ministru in Cabinetul Nastase, i s-a dat jos ceata de pe ochi si a inteles ca a stat printre bolsevici. Un vecin de "Hydepark" scria: "L-am ingropat prea repede pe Geoana. "Prostanacul" are potential!" Cred ca vecinul are dreptate. Abia acum e Geoana in rolul care i se potriveste cel mai bine. Va dati seama ce poza de familie ar iesi? Geoana, Alina Mungiu, Serban Mihailescu, Monica Macovei, Dan Diaconescu, Boc, Ciorbea s.a.m.d. Cat despre raspunsul la intrebarea legitima: "Unde e alegatorul in toata aceasta constructie ce se prefigureaza ?", el este dat de poanta unui vechi banc despre Lenin: "In Polonia".