Presedintele PSD Mircea Geoana a afirmat, luni, dupa BPN, ca adevaratul test al coalitiei nu il reprezinta asumarea raspunderii guvernamentale pe codul educatiei, demers care ar reprezenta o tema parazita si un pretext de rupere a coalitiei si s-a declarat surprins de anuntul premierului Emil Boc.
Geoana a spus ca PSD nu a fost de acord, in sedinta coalitiei de luni dimineata, ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe codul educatiei.
El s-a aratat surprins de afirmatiile premierului Emil Boc, care anunta asumarea raspunderii Guvernului, pe 2 septembrie, pe mai multe legi, printre care si cele ale educatiei.
"Am fost surprins de ceea ce a spus domnul Boc. Nu a fost niciun fel de discutie cu privire la asumarea raspunderii pe codul educatiei, nicio secunda nu a fost un accept din partea PSD. Cred ca fie nu a inteles bine, fie a dorit sa supraliciteze acest subiect", a adaugat el.
Geoana a insistat ca PD-L si PSD nu au cazut de acord ca legile educatiei sa fie adoptate prin asumarea raspunderii si i-a acuzat pe democrat-liberali ca incearca sa gaseasca pretexte pentru ruperea coalitiei.
"Imi pare rau daca primul-ministru, prin omisiune sau dintr-un plan politic, incearca sa dezinformeze opinia publica", a mai spus liderul PSD despre anuntul facut de Boc dupa sedinta coalitiei.
Geoana a catalogat discutia contradictorie dintre PD-L si PSD in privinta asumarii raspunderii Guvernului drept un pretext de rupere a coalitiei, acuzandu-i pe democrat-liberali ca folosesc legile educatiei ca demers electoral prezidential.
"Adevaratul test al acestei coalitii si al acestui guvern nu il reprezinta asumarea sau neasumarea legilor educatiei. Adevaratul test este buna guvernare si raspunsul la criza. Aceasta tema parazita, in care se incearca gasirea unui pretext de rupere a coalitiei, este un lucru care dauneaza interesului public romanesc. In acest moment, o criza guvernamentala este cea mai proasta varianta la o economie care si aia merge prost", a declarat liderul PSD.
Geoana a apreciat ca eventuala asumare a raspunderii guvernamentale pe legile educatiei ar reprezenta un gest politicianist, in logica electorala a alegerilor prezidentiale.
"Aceasta graba suspecta si introducerea educatiei in logica prezidentiala, in acest menaj in trei, in care cele doua partide trebuie, pe mana PD-L, sa aiba de a face si cu domnul presedinte Basescu, este o chestiune contraproductiva. Eu cred ca, daca cei de la PD-L si domnul Basescu au alte interese cu privire la coalitie, mai bine sa o spuna deschis in piata publica, decat sa umble cu astfel de pretexte", a afirmat presedintele PSD.
El a mai precizat, referindu-se la afirmatiile premierului, ca "obiectia minora" a PSD la asumarea raspunderii Guvernului a insemnat de fapt refuzul social-democratilor.
"Am avut o obiectie minora: nu suntem de acord cu asumarea. Minora. Nu conteaza mai mult continutul sau conteaza cum il aprobi", a explicat Geoana.
Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament, in 2 septembrie, pe legea salarizarii unice, pe legea restructurarii agentiilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum si pe legile educatiei, a anuntat, luni, dupa sedinta coalitiei, premierul Emil Boc.