Inceputul de an aduce in atentia Aliantei o tema mai veche in jurul careia s-au tesut o multime de intrigi si care a dat nastere, de-a lungul timpului, la divergente atat intre membrii celor doua tabere implicate in mod direct, cat si a celor care au gasit in ideea fuziunii PNL-PD un subiect fierbinte care nu putea fi ratat. Astfel, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a apreciat ieri, intr-o conferinta de presa, ca fuziunea PNL-PD s-ar putea realiza in cel mult un an si jumatate, dar ca noul partid trebuie sa aiba o componenta liberala puternica.
"Dorim sa deschidem discutiile privind fuziunea, desi in unele organizatii locale mai sunt inca dispute intre PNL si PD", a declarat seful Executivului. Acesta sustine ca anul trecut liberalii au anuntat de mai multe ori public ca doresc fuziunea, dar ca PD abia acum si-a aratat disponibilitatea. Tariceanu a mai spus ca proiectul fuziunii va fi realizat de un grup de lucru din PNL si PD, dar ca acesta va fi aplicat incepand cu filialele. Totodata, premierul a refuzat sa spuna daca va fi folosit proiectul de fuziune realizat de fostul lider al partidului, Valeriu Stoica. Mai mult decat atat, presedintele PNL afirma ca sustine fuziunea PNL-PD, ca necesitate a unui proiect de consolidare a dreptei romanesti. "Cred in necesitatea unui proiect de consolidare a dreptei politice. Fuziunea PNL-PD este o idee pentru care am militat personal", a spus Tariceanu. Primul ministru a mentionat ca liberalii si-au clarificat punctul de vedere in legatura cu fuziunea incepand din anul 2003, pe tot parcursul anului 2004 si mai ales in anul care tocmai s-a incheiat. Presedintele PNL a declarat ca este prea devreme pentru a oferi amanunte despre modul in care se va realiza o eventuala fuziune, deoarece aceasta chestiune trebuie discutata in cadrul partidului si cu organizatiile judetene. Tariceanu a adaugat ca ideea unei fuziuni de tip federativ este o formula mai veche ce trebuie analizata, dar a adaugat ca este doar una dintre variantele care trebuie luate in calcul.

Democratii vor lansa un sondaj de opinie pe tema fuziunii

De cealalta parte, lucrurile par mai complicate. Astfel, surse apropiate conducerii PD spun ca democratii vor sa ia pulsul membrilor partidului in privinta fuziunii cu liberalii. Liderii partidului vor lansa in cateva zile un sondaj de opinie intern prin care intentioneaza sa afle daca proiectul fuziunii cu PNL ar avea sau nu succes. Membrii PD ar urma sa raspunda intrebarilor chestionarului cu privire la fuziune in data de 15 ianuarie.