Presedintele PRM Cluj, Gheorghe Funar, solicita birourilor electorale din Cluj-Napoca si din judetul Cluj sa dispuna indepartarea afiselor electorale ale UDMR, invocand o decizie a Biroului Electoral Central (BEC).
Funar contestase joi la Biroul Electoral Central (BEC), hotararile Biroului Electoral Judetean Cluj si Biroului Electoral Cluj-Napoca, de respingere a contestatiei PRM privind afisele electorale ale UDMR. Senatorul PRM i-a acuzat pe membrii celor doua birouri electorale clujene ca au interpretat si modificat legile si au gasit explicatii pentru a nu sanctiona UDMR.
BEC a admis joi pe forma, contestatia PRM la hotararea Biroului Electoral Judetean Cluj, dar nu pe fond. BEC a decis doar ca solutionarea sesizarii PRM nu era de competenta BEJ, ci a Biroului Electoral de Circumscriptie Cluj-Napoca. Prin urmare, BEC a desfiintat hotararea BEJ, dar nu a admis plangerea PRM adresata acestui organism, ci a transmis-o spre solutionare Biroului Electoral de Circumscriptie Municipala nr.1 Cluj-Napoca.
In ceea ce priveste contestatia depusa de PRM la hotararea Biroului Electoral Cluj-Napoca, BEC si-a declinat competenta catre BEJ Cluj.
Presedintele Biroului Electoral Municipal (BEM), judecatorul Vasile Grunea, a declarat ca hotararea BEC va fi analizata in cursul zilei de vineri si va fi data o solutie.
Reprezentantii Biroului Electoral Judetean (BEJ) au declarat ca nu au primit comunicarea oficiala a BEC si ca o vor analiza in momentul primirii.
Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, Gheorghe Funar a declarat ca, urmare a deciziei BEC, birourile electorale din Cluj-Napoca si din judetul Cluj trebuie sa dispuna indepartarea afitelor electorale al UDMR. "Sper ca in cursul zilei de vineri birourile electorale judetene sa decida indepartarea afiselor UDMR si sa le inlocuiasca cu afise scrise numai in limba romana. Ne aflam in Romania, iar limba oficiala este limba romana. Birourile electorale ar trebui sa dispuna indepartarea din municipiul Cluj-Napoca si din judetul Cluj a tuturor afiselor UDMR, care sunt scrise numai in limba maghiara si care combina culorile drapelului Ungariei - rosu, alb, verde", a declarat liderul PRM Cluj.
El a spus ca, in cazul in care UDMR nu va respecta deciziile birourilor electorale, va fi nevoit sa depuna alte contestatii pentru ca reprezentantii Uniunii sa fie obligati de BEC sa respecte legea.
De asemenea, conducerea PRM Cluj-Napoca a cerut, vineri, Biroului Electoral Municipal retragerea, de indata, de pe piata a tuturor publicatiilor in care apar afisele UDMR cu texte numai in limba maghiara, cu sprijinul Politiei, Politiei comunitare si a Jandarmeriei.