Bogdan Tiberiu Iacob face o dezvaluire pe Inpolitics: "Este misterioasa doamna Gatej agent american? "
'Bomba cazuta ieri in presa - deconspirarea ca fosta colaboratoare a Securitatii a consilierului prezidential Alexandrina Gatej - da semne ca se fasaie, mai ales pe fondul reactiei suspect de moi a presedintelui Basescu. Si totusi, scandalul amorsat de CNSAS merita, credem noi, o mult mai mare atentie, din motive pe care le vom prezenta mai jos.
Pe scurt, CNSAS a prezentat ieri documente care atesta ca Alexandrina Gatej, sefa departamentului pentru mediul de afaceri al Cotrocenilor, a semnat un acord cu Securitatea in 14 septembrie 1989, primind numele de cod "Florina", angajament potrivit caruia ar fi trebuit sa activeze pe latura contrainformatiilor economice, dar nu a dat nicio nota informativa. Consilierul a recunoscut faptele, dar se prevaleaza, intr-un comunicat remis presei, tocmai de absenta oricarei activitati rezultate de pe urma angajamentului, dand de inteles ca nu are nimic sa isi reproseze.
Si totusi, lucrurile nu sunt deloc simple. Pana la revolutie, conform CV-ului oficial, actualul consilier era tanar economist, de 24 de ani, la o fabrica de confectii din piele din Mures. In 14 septembrie 1989, Securitatea avea doua probleme majore pe cap: caderea comunismului, pe banda rulanta, in blocul socialist si apropierea congresului PCR din noiembrie, derulat tocmai pe acest fond cu totul neobisnuit. Ideea ca, in acele momente, securistii erau preocupati de racolarea unor colaboratori care sa le dezvaluie secrete din interiorul atelierelor de tabacit pielea e mai degraba hilara.
In plus, la scurt timp dupa revolutie, specialista in cojoace devine, brusc, ditamai angajatul la postul american de radio Europa libera, o legenda a presei postbelice la care visau sa lucreze oameni cu CV-uri mult mai impresionante. Un post care, in Romania, sprijinea puternic, in acei ani, instalarea unui regim democratic, sutinea in mod deosebit opozitia formata din partidele istorice si combatea zbaterile fostilor comunisti si securisti pentru prezervarea privilegiilor. Un post pe care, trebuie spus, Securitatea comunista a incercat - si a reusit partial - sa il arunce in aer cu largul concurs al celui mai mare terorist al lumii, Carlos sacalul. Iar la acel post lucra, iata, o fosta agenta a Securitatii.
Dupa experienta cu Europa libera, Gatej ajunge presedinte al Camerei de Comert Romano-Americane, post ocupat, pana atunci, de americani get-beget, membru al Consiliului de Administratie al scolii Americane din Bucuresti, ori membru al celebrului Aspen Institute, din Colorado.
Anul trecut, Gatej este adusa, pe nepusa masa, la Cotroceni, nu mult inaintea alegerilor prezidentiale, ca sefa a unui departament special infiintat pentru ea. Nimeni nu isi explica misterioasa ascensiune a femeii, mai ales ca apar zvonuri care o dau ca viitor premier, dar, la scurt timp dupa numire, in octombrie, la lucrarile Forumului Economic Roman, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, il lauda pe Basescu pentru numirea in functie a acesteia: "numirea prietenei noastre Alexandra Gatej demonstreaza dorinta de a avea pe cineva care intelege cu adevarat afacerile".
Dupa cum remarcam la vremea respectiva, avind in vedere cit de rezervati in aprecieri sunt, in general, diplomatii americani cand se afla pe pamint romanesc, declaratia lui Gitenstein apare aproape ca o recomandare pentru seful statului.
Cum a ajuns, totusi, o colaboratoare a Securitatii sa fie numita de americani "prietena noastra"? Sa fie atat de naivi agentii lor incat sa fi fost dusi de nas de Gatej inca de pe vremea colaborarii ei la Europa libera, sau adevarul se ascunde in alta parte?
E posibil ca, odata ajunsa la Europa libera - din propria initiativa ori din a altora - Gatej sa se fi autodenuntat mai-marilor postului ca fiind racolata de Securitate, iar acestia sa fi transformat-o intr-un om al lor, dupa un model practicat pe larg in primii ani de dupa revolutie. (Un scenariu similar l-a avansat, nu demult, Sorin Rosca Stanescu si in cazul lui Traian Ungureanu, fost angajat al BBC). Acest lucru ar putea explica in mare masura neobisnuita simpatie de care actualul consilier s-a bucurat din partea americanilor, intr-o perioada in care alte nume grele de la noi ar fi facut moarte de om pentru mai putin de atat.
Daca statutul de agent de influenta american al lui Gatej ar putea explica misterioasa ei ascensiune post-decembrista, si, mai ales, din ultimul an, asta nu inseamna ca Traian Basescu nu are o problema majora, in acest moment.
Seful statului a declarat , in conferinta de presa de ieri, ca nu stie nimic de scandalul "Florina" si ca va avea o discutie cu angajata sa. Din pacate pentru seful statului, el este obligat, credem noi, ca astazi sa anunte renuntarea la serviciile acesteia, altfel situatia se poate complica dramatic. Fie Gatej l-a mintit pe presedinte, nedestainuind relatia cu Securitatea, si atunci nu mai are ce cauta la Cotroceni, fie a facut-o, si atunci cel care minte este presedintele. Adica cel care a smuls aplauze si lacrimi din ochii societatii civile de la noi, dupa ce a condamnat oficial comunismul. si care vorbeste permanent de "Nus" si de "Felix".
Daca Alexandrina Gatej isi va pastra, nestingherita, postul, dupa episodul CNSAS, inseamna ca nu Traian Basescu a plantat-o la Cotroceni. Ci altcineva, a carui vointa e musai sa fie respectata, cu orice risc. Anul trecut, scriam ca domnul Basescu ascunde, din informatiile noastre, cativa scheleti in dulap. Unul a iesit deja, viitorul ar putea aduce si altii...'