Daca nu stiati, va spunem noi. Craiova are cinci frati, adunati de pe doua continente. Pentru ca se topeau de dorul lor, pretiosii angajati ai primariei le-au facut o vizita pe banii nostri, ai contribuabililor. Factura ne-a costat aproape 130.000 de lei.

"Orase infratite". O expresie care suna frumos, atinge corzile sensibilitatii, dar care scoate multi bani din buzunar. Teoretic, doua orase se infratesc pentru a face schimb de informatii, culturale sau pentru a-si impartasi unul altuia experientele din diferite domenii. In practica, infratirea inseamna vizite pe bani publici, al caror rezultat se vede mai degraba in albumele foto ale angajatilor primariei care se plimba gratis. Craiova nu face exceptie. Are cinci frati, de pe doua continente, si un fel de frate vitreg. Skopje din Macedonia, Kuopio din Finlanda, Nanterre din Franta, Vratza din Bulgaria si Shyian din China sunt orasele care au devenit ruda cu Bania. Cu localitatea Figueres din Spania, infratirea s-a impotmolit pe undeva pe la jumatate, fiind semnat in luna mai a acestui an acordul de preinfratire.

Plimbari de 126.343 de lei

Cu asa familie numeroasa, e greu sa rezisti tentatiei de a face o vizita. Cum in Primaria Craiova lucreaza oameni sensibili, dornici de experiente noi, grupuri-grupulete si-au facut bagajele si au tras repede o excursie la fratii lor. Ca sa nu existe discriminare, primarul Antonie Solomon i-a ordonat frumos in mai multe serii, astfel incat nici unul dintre merituosii angajati ai municipalitatii sa nu ramana nemangaiat de binecuvantarea plecarii.
Curiosi din fire cum suntem, am aflat cat s-a cheltuit pentru fiecare persoana in cei trei ani de pelerinaj si cu ce s-a ales orasul de pe urma vizitei lor. Cu aproape nimic la nivel administrativ, dar cu o gaura de 126.343 de lei in buget. Ah, ca sa nu fim rai, uitaseram. Fratii chinezi ne-au oferit consultanta de specialitate pentru deschiderea unui restaurant chinezesc.

China i-a atras ca un magnet

In anul de gratie 2006, cand au inceput dorul de frati si, implicit, pelerinajul functionaresc, doar sapte persoane au avut privilegiul de a pleca in vizita. Cu totii au fost in orasul Nanterre. Alaturi de Solomon, cortegiul a fost completat de secretara primariei, Nicoleta Miulescu, directorul economic, Nicolae Pascu, doi sefi de servicii, Dan Dobrescu si Adriana Motocu, un om de la imagine, Cristian Boldur, si Radu Teodor, consilier si prieten bun cu primarul. Pentru fiecare persoana s-au cheltuit 363 de lei, in total 2.541 de lei. Rezultatul? S-au facut "schimburi bilaterale pe linie de invatamant" si "vizite pentru documentare din perspectiva ambientala si arhitectonica", dupa cum se arata intr-un raspuns al primariei trimis GdS. Nu v-au dat inca lacrimile? Cititi mai jos. Anul urmator, pelerinajul a continuat in doua orase: in Vratza (Bulgaria) si in Shyian (China). Suma cheltuita pe deplasari? De aproape 30 de ori mai mare: 64.457 de lei. Costurile plimbarii pentru cei care au plecat in Bulgaria au variat intre 223 si 863 de lei, iar pentru cei din China au fost de 6.704 lei. Cam cat un concediu de lux de doua saptamani pe o insula exotica. Printre preafericitii care au vazut China se numara acelasi Cristian Boldur, aceeasi Adriana Motocu, seful de la taxe si impozite, Ioan Vacariu, acelasi Dan Dobrescu, dar si secretara primarului, Aurelia Oana. Beneficiile vizitei pe taram chinez sunt schimbul de experienta dintre elevii craioveni si cei asiatici, dar si invitatia adresata unei delegatii craiovene de a participa la Campionatul Mondial de Wushu (un fel de karate, dar mai artistic).
Anul trecut a venit randul altui convoi administrativ sa bata la portile orasului din China. 13 persoane, printre care sefa de la achizitii, Sabina Dumitru, viceprimarul Marinica Dinca si alti cativa sefuleti de servicii, s-au plimbat de 4.656 de lei fiecare. In total, 59.345 de lei. Traseul nu este nici pe departe complet. Au ramas de vizitat orasele Skopje, Kuopio si Figueres. Cum de le-au ratat? Simplu. Skopje e in Macedonia si probabil nu a prezentat interes pana acum, cu orasul Kuopio s-au reluat recent relatiile de corespondenta, semn ca pe fratii finlandezi i-au cam neglijat, iar cu spaniolii doar ce ne-am preinfratit. Asta nu inseamna ca nu i-au vizitat. In raspunsul primariei se precizeaza ca "in cadrul vizitei de la Figueres s-a efectuat o documentare din punct de vedere urbanistico-ambiental (alta? - n.r.)". Ori au uitat sa mentioneze costurile, ori spaniolilor li s-a facut mila si au platit ei pentru tot.